3 x sotamuisto

3 x sotamuisto

 

Tanja Pohjola: Lintu pieni. Atena 2014.

Karjalassa sotalapsuutensa elänyt Dorotea rakentaa perhe-elämää 1950-luvulla. Kun kotiin majoittuu karjalainen evakkomummo sairaan lapsenlapsensa kanssa, tunkeutuvat järkyttävät muistot pintaan. Leskiäiti oli sodan melskeissä elättänyt perhettä paitsi lehtitöillä myös prostituutiolla. Vanhempien tukea vailla lapsi jää kantamaan selittämätöntä häpeää ja syyllisyyttä.

Peter Sandström: Valkea kuulas. Schildts & Söderströms 2014.

Keski-ikäinen kirjailija matkustaa äitinsä luokse Uusikaarlepyyhyn. Siellä kunnostetaan isän ylpeys, tallissa vuosikymmeniä lojunut Capri-auto ja samalla palataan muistoissa 1970- ja 80-luvulle. Isä oli omenatarhuri, hevosten arvostettu tappaja ja sodasta vaikeneva veteraani. Vaiettunakin sota venyttää kyntensä pitkälle yli vuosikymmenten.

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia. Otava 2014.

Kosovosta muuttaneen Bekimin ja tämän äidin Eminen tarina risteilee Suomessa, Balkanilla ja entisessä Jugoslaviassa. Sopeutuminen ankeaan Suomeen on ylivoimaista macholle isälle, joka kamppailee sotapainajaisten ja pelkojen kanssa. Nämä siirtyvät myös pieneen Bekimiin. Nuorena homoseksuaalina hän hankkii seuraa netistä. Baarista tarttuu mukaan kissa. Kun sota hajottaa perheet ja traditiot, niin rakkaus, myötätunto ja fantasiat auttavat uuteen.

Jaa tämä artikkeli: