null Aaro Rytkönen kuuluu rauhantyön etulinjaan

Tapiolassa asuva Aaro Rytkönen on teologi ja pappi, joka edistää rauhaa ja sovintoa. Kuva: Maija Saari

Tapiolassa asuva Aaro Rytkönen on teologi ja pappi, joka edistää rauhaa ja sovintoa. Kuva: Maija Saari

Hyvä elämä

Aaro Rytkönen kuuluu rauhantyön etulinjaan

Uskonnollisilla johtajilla on merkittävä rooli terrorismin torjumisessa, sanoo Esse-lehden uusi kolumnisti Aaro Rytkönen.

Maailman johtavat rauhan ja sovinnon asiantuntijat kokoontuivat viime viikolla Helsingissä. Konferenssi toi yhteen konflikteista kärsivien maiden yhteisöjä keskustelemaan, miten kansallisia rauhanprosesseja voi tukea. National Dialogue -konferenssin järjestivät Ulkoministeriö, Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura, Crisis Management Initiative ja Common Space Initiative.

Mukana oli myös Aaro Rytkönen, joka toimii rauhanvälitysverkoston sihteeristön päällikkönä. Verkosto toimii Kirkon Ulkomaanavun yhteydessä.

Moni tuntee Kirkon Ulkomaanavun järjestönä, joka tekee kehitysyhteistyötä. Harvempi tietää, että järjestö on jo pitkään tehnyt rauhanvälitystyötä konfliktimaissa, muun muassa Keniassa ja Somaliassa.

Meidän tulee toimia yhdessä

Nyt tilanne vaatii toimia myös Euroopassa. Rytkönen käyttää termiä väkivaltainen ekstremismi.

"Tällä tarkoitetaan ääriliikkeitä, jotka käyttävät väkivaltaa, olipa kyseessä uskonnollinen tai poliittinen liike. Ihminen voi olla ajatuksiltaan radikaali, mutta jos hän ryhtyy ajamaan asiaansa väkivallan keinoin, meidän pitää toimia."
 

Meillä on eri uskonnot ja sama arvopohja, sillä universaalit arvot ovat yhteisiä."

Aaro Rytkönen


Viime keväänä Suomen sisäministeriö ja Kirkon ulkomaanapu ryhtyivät yhdessä etsimään toimintatapoja väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisemiseksi Suomessa. Uskonnollisilla johtajilla on merkittävä rooli terrorismin torjumisessa.

"Minulla on loistavia kollegoita, muun muassa somaleja. Meillä on eri uskonnot ja sama arvopohja, sillä universaalit arvot ovat yhteisiä."

Franciscus Assisilaisen jalanjäljillä

Aaro Rytkösen eräs tärkeä esikuva on Franciscus Assisilainen, jonka niin kutsuttu rauhanrukous on tunnettu kautta koko kristikunnan.

"Julista Jumalan hyvyyttä kaiken aikaa, käytä tarvittaessa sanoja. Tämä Franciscuksen ajatus on minulle tärkeä ja lähellä omaa teologiaani. Meidän tulee kilvoitella siinä, kuinka voimme tehdä maailmasta paremman paikan elää."

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.