null Adventin juhannus

Adventin juhannus

Ensi sunnuntai on 3. adventtisunnuntai. Sen aihe on Tehkää tie Kuninkaalle. Päivän raamatuntekstit ovat Ps. 85:9–14, 5. Moos. 18:15–19, Room. 16:25–27 ja Joh. 1:19–27 tai Joh. 3:26–30.

Johannes vastasi: ”Minä olen ääni, joka huutaa autiomaassa: ’Tasoittakaa Herralle tie!’”

Joh. 1:23

Mitä yhteistä on juhannuksella ja kolmannella adventtisunnuntailla? Eipä juuri mitään: juhannus on keskikesän ja yöttömän yön juhla ja adventtia vietetään keskellä pimeintä talvea.

Kuitenkin juhannusta ja kolmatta adventtia yhdistää kirkollinen sanoma. Juhannus on Johannes Kastajan juhlapäivä, ja hänestä on runsaasti puhetta myös kolmannen adventtisunnuntain evankeliumiteksteissä.

Johannes Kastaja oli Vapahtajan edelläkävijä ja tien valmistaja. Johannes ja Jeesus olivat kovin erilaisia persoonia. Jeesusta hänen aikalaisensa sanoivat ”syömäriksi ja juomariksi, publikaanien ja muiden syntisten ystäväksi”. Johannes taas eli niin askeettista erakkoelämää, että monet pitivät häntä riivattuna ja sekapäisenä.

Johannes valmisti tietä Jeesukselle saarnaamalla parannusta ja kutsumalla kuulijoitaan parannuksen kasteelle. Kristillinen kaste tämä ei vielä ollut, sillä sen Kristus asetti vasta ristinkuolemansa ja ylösnousemuksensa jälkeen. Johanneksen kaste oli kutsu katumukseen ja parannuksen tekoon. Kristillinen kaste liittää kastettavan Jeesuksen opetuslapseksi ja hänen armonsa vaikutuspiiriin sekä kristillisen seurakunnan jäseneksi.

Kolmantena adventtina kuuluu Johannes Kastajan huutava ääni autiomaasta, joka kehottaa meitä tasoittamaan Jeesukselle Kristukselle tietä sisimpäämme ja sydämeemme. Sujukoot jouluvalmistelumme tässä hengessä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.