null Afrikkalaisia nykynaisia

Nigerialainen Chimamanda Ngozi Adichie on palkittu kirjailija.

Nigerialainen Chimamanda Ngozi Adichie on palkittu kirjailija.

Afrikkalaisia nykynaisia

Chimamanda Ngozi Adichie: Huominen on liian kaukana. Otava 2011.

Samat ovat naisten huolet kaikkialla: Onko tukka hyvin, onko hame kireällä? Miten pääsisi hyviin naimisiin?

Vai ovatko sittenkään? Kun nainen jonottaa Lagosissa Yhdysvaltain suurlähetystön edessä viisumia Amerikkaan, on kyllä kyse naimisiinmenosta. Mutta samassa jonossa ruoskitaan mustaa miestä, ja jonottaminen kestää vuorokausikaupalla. Nainen on suorittanut maisterintutkinnon ja haluaa päästä sukunsa vallasta, vaikka avioliitto onkin järjestetty.

Chimamanda Ngozi Adichie kertoo leppeissä tarinoissaan nykymaailmasta, jossa afrikkalainen nainen ei ole enää vain vedenkantaja vaan myös väitöskirjan tekijä. Silti hän saattaa olla sukunsa määräysvallan alainen.

Adichien novelleissa hyvin erilaisissa tilanteissa elävät naiset sinnittelevät ollakseen hyviä vaimoja ja äitejä. He koettavat kelvata miehille erikoisessa järjestettyjen afroamerikkalaisten avioliittojen systeemissä. Joku heistä menettää lapsensa. Joku pääsee viime hetkellä pakoon maahantunkeutujia. Sota on kaikkialla.

Kertomuksissa kulkee yhtaikaa kirpeä kepeys ja traaginen ote. Tarinat eivät ole sentimentaalisia vaan ennemminkin koruttomia. Tarinat eivät myöskään ratkea, saati pääty onnellisesti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.