null Aika iso uutinen?

Aika iso uutinen?

Pääsiäisaikana tein pienen ajatusleikin, jonka avulla tutut asiat näyttäytyivät uudessa valossa.

Mitäpä jos satoja vuosia sitten jossain päin maailmaa, vaikkapa Intiassa tai Indonesiassa, raa’asti tapettu uskonnollinen opettaja olisikin kadonnut yllättäen haudastaan? Pian tämän jälkeen hän olisi ilmestynyt uudenlaisessa olomuodossa oppilailleen. Millaisia historiallisia jälkiä tällaisesta tapahtumasta olisi jäänyt?

Valistunut arvaukseni on, että tapahtumasarja olisi synnyttänyt sitä koskevan perimätiedon. Oppilaat olisivat mitä todennäköisimmin alkaneet kertoa kokemuksiaan tapahtuneesta. Jossain vaiheessa joku kirjoitustaitoinen olisi kirjannut näitä ylös.

 

Kaikki olisi aluksi tapahtunut suuren hämmennyksen vallitessa. Olisi syntynyt eripuraa, miten tapahtuma pitäisi tulkita. Hiljalleen asian mittakaava olisi alkanut selvitä: eiväthän kuolleet yleensä nouse haudastaan, joten on tapahtunut jotain perin poikkeuksellista. Joukon oppinein alkaisi selittää tapahtumaa aiemman tiedon perusteella, esimerkiksi pyhien kirjoitusten avulla.

Kun oppilaat lopulta uskaltautuisivat kertomaan kokemuksistaan ulkopuolisille, kuulijat jakaantuisivat. Toiset haluaisivat kuulla lisää, vaikka olisivatkin epäileväisiä. Toisten mukaan kyse ei voisi olla mistään muusta kuin pahimman luokan petoksesta. Vallanpitäjät lukeutuisivat epäilemättä jälkimmäiseen joukkoon, sillä iso uutinen saattaisi uhata yhteiskuntarauhaa.

Vastustuksesta huolimatta yhä useammat vakuuttuisivat oppilaiden todistuksen vilpittömyydestä — varsinkin jos nämä pitäisivät väitteestään kiinni kuolemanrangaistuksen uhallakin. Ajan myötä liikehdintä kasvaisi yhä suuremmaksi ja tulisi lopulta painamaan oman leimansa historiaan.

 

Ajatusleikki vakuutti minut siitä, että pääsiäisaamun väitetyt tapahtumat ovat vaikuttaneet niin kuin voisi kohtuudella otaksuakin.

Ei ole metodia, jolla voitaisiin selvittää, mitä Jeesuksen haudalla todella tapahtui. Varmaa on vain, että opetuslapset väittivät mestarinsa nousseen kuolleista ja antaneen heille uuden toivon. Sen jälkeen maailma ei ole ollut entisensä.

Kaksituhatta vuotta myöhemminkin asia puhuttaa. Jos opetuslasten todistus mestarinsa ylösnousemuksesta pitää paikkansa, kyseessä on yhä edelleen historian suurin uutinen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.