null Aikapankit ovat jakamistaloutta, mutta niissä ei liiku raha

Aikapankissa vaihdetaan palveluksia. Marja Hirvonen ansaitsi toveja intialaisella päähieronnalla. Kuva on vuodelta 2013. Kuva: Jani Laukkanen

Aikapankissa vaihdetaan palveluksia. Marja Hirvonen ansaitsi toveja intialaisella päähieronnalla. Kuva on vuodelta 2013. Kuva: Jani Laukkanen

Hyvä elämä

Aikapankit ovat jakamistaloutta, mutta niissä ei liiku raha

Seitsemän vuotta toiminut Stadin aikapankki on vapaamuotoinen verkosto, jossa voi vaihtaa palveluksia. Aikapankissa kaikki työ on samanarvoista.

Joku jäsen ilmoittaa aikapankissa tarvitsevansa esimerkiksi ikkunanpesua. Toinen jäsen käy hänen luonaan pesemässä ikkunat ja tallettaa tunnin työstä yhden tovin aikapankkiin. Kun sitten ikkunanpesijä tarvitsee myöhemmin vaikka farkun lahkeiden lyhennystä, hän ostaa sen tovillaan toiselta aikapankkilaiselta.

Aikapankin kantava periaate on, että kaikki työ on samanarvoista. Tunti haravointia vastaa kotisivujen rakentamiseen käytettyä tuntia.

Toinen pääperiaate on vastavuoroisuus. Sen vuoksi omalla tilillä saa olla korkeintaan 50 tovia miinusta tai plussaa.

Tämä on jakamistaloutta, urbaania naapuriapua, verkostoitumista, yhteisövaihtopalvelua. Mutta hyväntekeväisyyttä se ei ole, eikä oikein vapaaehtoistyötäkään.

Leila Saarivirta pesi Hanna Koppelomäen (taustalla) ikkunoita. Tovitili karttui. Kuva on vuodelta 2011. Kuva: Sirpa Päivinen

Leila Saarivirta pesi Hanna Koppelomäen (taustalla) ikkunoita. Tovitili karttui. Kuva on vuodelta 2011. Kuva: Sirpa Päivinen

Jokaiselle löytyy mielekästä tekemistä

Isossa-Britanniassa aikapankit ovat toimineet jo 17 vuotta. Aikapankkien kattojärjestön toiminnanjohtaja Sarah Bird kertoi alastaan Lapinlahden Lähteellä Helsingissä perjantaina 20.1. pidetyssä Tovin arvo -seminaarissa.

– Aikapankit ovat meillä hyvin paikallisia ja melko pieniä. Henkilöjäseniä niissä on nyt 34 000, organisaatiojäseniä 3 700. Vaihtoja on tehty 2,5 miljoonaa.

– Jokaiselle löytyy mielekästä tekemistä, olipa kyseessä vaikka entinen nuorisorikollinen tai työtön, syrjäytynyt, alkoholisoitunut mies.

Skotlannin vankiloissa vangit voivat ansaita työllään toveja (time credits) ja siirtää ne aikapankissa perheensä käyttöön.

Brittipankeissa työskentelee yleensä palkattu koordinaattori. Jäsenet ovat myös vakuutettuja työssään. Monella aikapankilla on selkeä kohderyhmä: yksi keskittyy auttamaan vanhuksia, toinen kodittomia, kolmas työllistää erityisesti turvapaikanhakijoita. Skotlannin vankiloissa vangit voivat ansaita työllään toveja ja siirtää ne aikapankissa perheensä käyttöön.

– Toiminta on laajentunut niin, että kunnan sosiaali- ja terveystoimi voi "ostaa" palveluksia pankista. Esimerkiksi Manchesterissa aikapankkilaiset saattavat sairaalasta kotiutetun vanhuksen kotiin, käyvät hänelle apteekissa ja tarkistavat, että kotona on lämmintä, Bird kertoo.

Brittiverokarhua ei aikapankki kiinnosta

Entäs sitten verotus?

Isossa-Britanniassa ei nyt keskustella aikapankkien verotuksesta, vaan aikapankit rinnastetaan Sarah Birdin mukaan vapaaehtoistyöhön. Veroja tarvitaan julkisten palvelujen ylläpitoon, ja veroviranomaisen mukaan aikapankkityön verotuotoilla ei millään saataisi tuotetuksi vastaavia hyvinvointipalveluja kunnallisesti.

Stadin aikapankki perustettiin syksyllä 2009 Kumpulan vaihtopiirin nimellä. Viime syksynä jäseniä oli yli 3 800. Seitsemän vuoden aikana erilaisia työtunteja on tehty eli toveja tilitetty yli 30 000. Myös kaikki hallinnolliset työt tehdään "tovivoimin". Stadin aikapankki ei ole koskaan saanut rahallista tukea miltään taholta.

Aikapankin kantava periaate on, että kaikki työ on samanarvoista.

Yksi perustajajäsenistä, Ruby van der Wekken, kuvaa aikapankin vastavuoroisuutta näin: "Tovit helpottavat avun pyytämistä, sillä aikapankissa ei jää kiitollisuudenvelkaa."

Tuoreessa kirjassa Tovin arvoAikapankki hyvinvoinnin edistäjänä van der Wekken toteaa, että verohallinnon vuonna 2013 antama monitulkintainen ohjeistus ammattimaisen aikapankkityön verotuksesta vähensi selvästi vaihtoja.

Jäsenet menivät ymmälleen, koska ohje "ei yksiselitteisesti kerro, mitkä vaihdot edellyttävät ammattimaista osaamista ja miten palvelun arvo voitaisiin määritellä euroissa. Eniten arvostelua on herättänyt se, että vero-ohjeistus tuhoaa aikapankin pääperiaatteen, jonka mukaan kaikki työ on yhtä arvokasta."

Vastavuoroisuus on ytimessä

Aikapankkien suosio kymmenissä eri maissa ja hyvin erilaisissa yhteiskunnissa viittaa siihen, että ne vastaavat johonkin syvästi inhimilliseen tarpeeseen. Vastavuoroisuus, vaihdanta ja molemminpuolinen hyöty ovat avainsanoja.

Tovin arvo -seminaarissa viitattiin myös robotisaatioon ja työpaikkojen vähenemiseen. Jos palkkatyötä riittää vain vähemmistölle, miten enemmistö käyttää aikansa ja osaamisensa ja hankkii itselleen elämän pikku mukavuuksia ja tarpeellista apua? Aikapankille saattaa tulla yhä suurempi kysyntä.

Tovituki on auttanut jaksamaan

Helsingissä aikapankki on tarjonnut myös tukea jaksamisen ongelmiin niin sanotun tovituen muodossa. Tovituen kehittäneen Aika parantaa -verkoston toiminta lähti käyntiin vuonna 2012 halusta jakaa Stadin aikapankissa entistä näkyvämmin myös inhimillistä tukea ja välittämistä – mielen hyvinvointia.

Raha-automaattiyhdistys tuki vuodenvaihteessa päättynyttä Tovituki tunnetuksi -hanketta, jota Aika parantaa -verkosto toteutti yhdessä Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen kanssa.

Verkoston perustaja ja hankkeen vetäjä Hanna Koppelomäki kertoo, että tovituki on lyhytkestoista jaksamisen tukea, johon voi yhdistää aikapankista käytännöllistä apua, kuten siivousta tai lastenhoitoapua. Jonkun on vain kaivettava oikeat tekijät hommaan.

– Olemme kouluttaneet noin sata tovitukijaa ja luoneet eettisen ohjeistuksen. Yksi jakso tovitukea sisältää korkeintaan viisi tukijan ja tuettavan tapaamista. Sen jälkeen tehdään väli- tai loppuarvio, ettei pääse muodostumaan vääränlaiseen velvollisuuteen perustuvia suhteita, Koppelomäki kertoo.

– Tätä ei ole tarkoitettu vakavien sairauksien eikä kriisien hoitoon. Tovituen tervehdyttävä elementti on vastavuoroisuus. Suurimmalla osalla ihmisistä on halu maksaa takaisin saamansa apu, ja aikapankki mahdollistaa sen, Koppelomäki on nähnyt.

Moni tovitukea saanut onkin ryhtynyt itse tukijaksi olon parannuttua.

Aika parantaa -verkosto etsii nyt uusia yhteistyökumppaneita, jotta tovitukea voitaisiin jatkaa.

– Vaikka voisimmekin välittää edelleen tovitukipyyntöjä verkostolle, niin olen huolissani siitä, miten järjestetään työnohjaus, seuranta ja verkoston tuki vapaaehtoisvoimin. Vapaaehtoisuuteen perustuvan verkoston koordinaatio ei tapahdu itsestään, Koppelomäki toteaa.

Tovituesta on versonut myös suosioon noussut Kirje tuntemattomalle, joka tuli "keksaistua sivutuotteena".

– Ympäri maata on kirjoitettu tuhansia kirjeitä. Me emme voi enää hoitaa postitoimistoa, mutta onneksi Setlementti Tampere on tarjoutunut tekemään sen, joten toiminta voi jatkua.

Aikapankki toimii yllättävän erilaisissa yhteiskunnissa

Yhdysvalloissa Portlandin kaupungissa aikapankki perustettiin vuonna 1996. Kantavana ideana oli se, että lääkärit voisivat tarjota palveluita ihmisille, joilla ei ollut sairausvakuutusta. Monenlaisten vaiheiden jälkeen Hour Exchange Portlandista kehittyi monipuolinen palvelusten vaihtojärjestelmä, jossa kuitenkin terveyspalvelut ovat edelleen yksi vaihdetuimmista palveluista. Myös koulutus, kuljetus ja luontoaktiviteetit ovat aikapankissa käypää yhteisövaluuttaa.

Venäjällä ensimmäinen aikapankki perustettiin Nizhnij Novgorodiin vuonna 2006. Kaikkein suosituimpia vaihdettavia palveluksia ovat läksyapu ja tuutorointi. Hyvin suosittuja ovat myös "inhimillinen välittäminen ja sydämen keventäminen" sekä seuralainen esimerkiksi urheiluharrastuksiin tai kulttuuririentoihin.

Etelä-Afrikan Kapkaupungissa aikapankki on toiminut jo 15 vuotta. Myös Stadin aikapankin käyttämä verkkoalusta Community Exchange System kehitettiin siellä. Nykyisin se on käytössä yli 80 maassa.

Lähde: Tovin arvo -kirjaKirjan voi lukea ilmaiseksi osoitteesta www.aikaparantaa.net/tovin-arvo-julkaisu.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suomeen pesiytyi hankala ilmiö: nyt velkaannutaan rakkaudesta aikuisiin lapsiin

Ajankohtaista

Vanhemmat ottavat lainaa pelastaakseen ylivelkaantuneen jälkikasvunsa.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.