Äitiys voi uuvuttaa
Taina Hukka-Vasankari vetää ryhmää synnytyksen jälkeisen masennuksen kokeneille.

Taina Hukka-Vasankari vetää ryhmää synnytyksen jälkeisen masennuksen kokeneille.

Äitiys voi uuvuttaa

Äitinä oleminen ei ole vain iloa ja onnea.

Vauvalehdet hehkuttavat äidiksi tulemisen ihanuutta tai täydellistä rakkautta vauvaa kohtaan. Sosionomi (AMK) ja sairaanhoitaja-kätilö Taina Hukka-Vasankari sanoo, että äitiydessä on muitakin puolia.

– Tuoreella äidillä voi olla takanaan vaikea raskaus tai traumaattinen synnytys. Vauva voi olla vaativa. Samanaikaisesti perheessä voi olla muita isoja tapahtumia, parisuhdeongelmia tai muita riskitekijöitä.

Muuttunut elämäntilanne voi stressata. On kenties taloudellisia huolia. Ei ole sosiaalista tukiverkostoa tai käytännön apua arjessa. Äidin suhde omaan äitiinsä voi olla mutkikas. Äiti jää liian yksin vauvan kanssa.

Äitimyytin mukaiseen täydelliseen äitiyteen eivät kuulu ongelmat ja vaikeudet. Sen takia monen voi olla vaikea puhua äitiyteen liittyvistä tunteistaan. Kukapa haluaisi olla huono äiti tai tulla leimatuksi sellaiseksi?

– Monilla on kohtuuttomia odotuksia vauva-ajasta. Kaikki on järjestetty viimeisen päälle niin, että vauva voi tulla taloon. Elämä ei sitten olekaan samanlaista kuin mielikuvat, toteaa Hukka-Vasankari, joka on itse 4-, 8- ja 10-vuotiaiden lasten äiti.

– Vauvassa onkin aivan valtavasti työtä. Jokainen vauva on yksilö, ja jokaisen äiti-vauva-parin pitää löytää oma tapansa toimia.

Vaikeuksista vaikenemisella on se ikävä puoli, että se voi tehdä ongelmista entistä suurempia. Äiti voi altistua masennukselle.

– Jotkut äidit masentuvat nopeasti synnytyksen jälkeen, toiset pikkuhiljaa, jopa vauvavuoden jälkeen. Joskus ensimmäisen lapsen kanssa koetut vaikeudet voivat aktivoitua uuden raskauden myötä.

– Masennuksen oireet voivat jäädä tunnistamatta. Oireita voivat olla väsymys, joka ei häviä nukkumalla, alakulo, ahdistus, pelot että vauvalle sattuu jotain tai että satuttaa vauvaa.

Hukka-Vasankari tekee työtä vauvaperheiden parissa. Hän tietää, että äidille olisi hyväksi keskustella toisten äitien kanssa silloin, jos hänellä on vaikeita tunteita tai jotain, mikä huolettaa tai uuvuttaa.

– Tärkeintä on, ettei äiti jää yksin, vaan hakee apua neuvolasta tai vertaisryhmästä.

Hukka-Vasankari pitää äitien vertaistukiryhmää niin tärkeänä, että hän vetää vapaaehtoisena seurakunnan ja Äimä-yhdistyksen yhteistä ryhmää. Äimä-yhdistys auttaa synnytysmasennuksesta ja lapsivuodepsykoosista kärsiviä äitejä antamalla vertaistukea.

Ryhmään voi tulla vauvan kanssa, mutta taaperoikäisten on jäätävä kotiin, sillä ryhmään ei ole toistaiseksi järjestetty lastenhoitoa. Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa. Kesäkuussa on suunnitteilla yhteinen retki ryhmän toivomusten mukaan.


Vertaistukiryhmä synnytyksen jälkeisen masennuksen kokeneille äideille ti 18.3., 15.4. ja 13.5. klo 14–16 Seurakuntien talon Emmauksen kokoushuoneessa, Unikkotie 5 A, 3. krs. Lisätietoja ja ilmoittautumiset tekstiviestillä p. 045 177 7777 tai aima.tikkurila@gmail.com.

Jaa tämä artikkeli: