null Äitiyspakkauksesta toivotaan apua kehitysmaiden lapsikuolleisuuteen

World Visionin hanke Kenian Turkanassa on kouluttanut tukihenkilöitä avustamaan synnytyksissä.

World Visionin hanke Kenian Turkanassa on kouluttanut tukihenkilöitä avustamaan synnytyksissä.

Ajankohtaista

Äitiyspakkauksesta toivotaan apua kehitysmaiden lapsikuolleisuuteen

Kenialaisperheiden äitiyspakkaukseen sisältyy taskulamppu ja moskiittoverkko.

Afrikan kuumuudessa vauva ei tarvitse toppahaalaria, mutta kantoliinasta on varmasti iloa. Lämpimän makuupussin sijasta vauvaa suojaa moskiittoverkko. Suomalainen ylpeydenaihe äitiyspakkaus näyttää taipuvan myös kehitysmaiden olosuhteisiin. Tänä vuonna käynnistyvässä pilottihankkeessa kehitysyhteistyöjärjestö Suomen World Vision ja sen yhteistyökumppani Logonet Oy toimittavat 1 000 paikallisiin oloihin suunniteltua äitiyspakkausta Luoteis-Keniaan Turkanan alueelle, jossa on käynnissä World Visionin kehitysohjelma. Osa pakkauksista jaetaan Kakuman pakolaisleirillä.

Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Antturi kertoo, että pilottihankkeen tavoitteena on saada maaseudun köyhät äidit terveydenhuollon piiriin ja siten vähentää lapsi- ja äitiyskuolleisuutta. Idea toimi aikoinaan Suomessakin. Meillä vähävaraisille perheille on jaettu äitiyspakkausta ja 80 vuotta. Silloin Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita ja lapsikuolleisuusluvut korkeita. Kaikille perheille etu on kuulunut vuodesta 1949.

– Äitiyspakkauksen ajatuksena on, että jokaiselle lapselle annettaisiin ihan elämän alussa samanlaiset mahdollisuudet, Antturi sanoo.

Yhden äitiyspakkauksen kustannukset ovat noin 35 euroa.

Yhden äitiyspakkauksen kustannukset ovat noin 35 euroa.

Jotain turkanalaisäitien ja -vauvojen mahdollisuuksista kertoo se, että pakkaukseen nähtiin tarpeelliseksi lisätä myös synnytyksessä tarvittavia steriilejä välineitä kuten kirurgin veitsi, käsineet ja napanuoran sidontaväline. Vauvanvaatteiden ja -hoitotarvikkeiden lisäksi pakkauksessa on mukana myös aurinkokennolla toimiva taskulamppu. Kenialaisäitien omat toiveet olivat hyvin perustavanlaatuisia: saippuaa, terveyssiteitä ja vaseliinia.

Suomen World Visionin terveyslähettiläs ja doula Piritta Hagman vieraili kenialaisella terveysklinikalla kaksi vuotta sitten. Koskettavinta hänelle oli tavata juuri kolmannen poikansa synnyttänyt äiti, joka oli kävellyt yksin kolme tuntia klinikalle synnyttämään ja oli todella uupunut.

– Äitinä mietin, kuinka paljon häneltä vaadittiin rohkeutta ja voimaa, että hän lähti hakemaan klinikalta apua synnytykseen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.