null Aito joulu

Aito joulu

Joulukuu on aidon joulun etsimisen aikaa. Ensimmäisenä adventtina raikuu Hoosianna Suomen kirkoissa. Tosin tässä kuorossa on entistä vähemmän veisaajia, kun miespolvet painuvat unholaan ja uudet kaupunkilaissukupolvet etääntyvät kirkosta entisestään. Näin ainakin, jos uskoo kirkon tuoretta nelivuotiskertomusta.

Suomessa itsenäisyyttä juhlitaan joulun odotuksen tunnelmissa. 6.12. koko tasavalta kokoontuu katsomaan televisiosta, kun eliitti juhlii. 2010-luvun julkisen Suomen kasvot ovat julkisuudella ja mediapersoonilla kyllästetyt. ”Olla näkyvillä on olla olemassa” on totta nyky-Suomessakin. Rahvaan huvina on arvostella pukuja, seurailla Linnasta lähetettyjä twiittejä ja haaveilla pääsystä kansakunnan valittujen joukkoon.

Veronpalautukset käynnistävät aidon joulun etsimisen markkinoilta. Kaupat suoltavat joulukuvastoja ja luovat brändättyjä mielikuvia aidosta joulusta. Näissä kuvissa kaikilla on hyvä tahto ja rahaa toteuttaa se.

Työpaikoilla karistetaan syksyn pimeys harteilta pikkujouluissa. Tässä aitojen tunteiden karnevaalissa herrat ja narrit saavat luvan vaihtaa yhdeksi yöksi rooleja ja pukkihuuma synnyttää eroottista värähtelyä pikkumustissa. Onneksi Lucia-neito tuo valon pimeyden keskelle.

Joulukuussa kunnon vanhemmat kiitävät puurojuhlasta toiseen. On tonttuesitystä, tanssiesitystä, pianokonserttia ja tietysti erilaisia myyjäisiä, jonne piparintuoksuiset äidit ja isät kantavat kilvan myytävää ja ostettavaa.

Kilpailu aidon joulun huomiomarkkinoilla on kovaa. Myös kirkko on päättänyt korottaa ääntään, jotta se saisi oman joulun sanomansa kuuluviin. Tänä vuonna Suomen Pipliaseura ja pääkaupunkiseudun seurakunnat kutsuvat kansaa Aito joulu -kampanjalla. Lööpin sloganina on ”Kohujoulu syrjäytti perinteisen?”.

Kohujoulun diskopallon kimalluksen alla ovat tosi-tv-tähti Martina Aitolehti viattoman lapsensa kanssa, iskelmälegenda Frederik ja ikinuori Neumann, entinen sifonkihuivityttöjen unelma. Verkossa voi käydä tykkäämässä kampanjasta, kuuntelemassa julkkisten uuden joululaulun ja jouluhaastattelut. Jouluevankeliumi luetaan niin stadiksi, ruotsiksi kuin eri raamatunkäännösversioinakin.

Aito joulu on tv:stä tuttu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.