null Ajankohtaista Italiasta

Ajankohtaista Italiasta

Donna Leon: Kasvot kuvassa. Komisario Guido Brunettin tutkimuksia. Otava 2011.

Ikihurmaava venetsialaiskomisario Guido Brunetti törmää jälleen italialaisen yhteiskunnan epäkohtiin. Omaan tyyliinsä hän päätyy samalla pohtimaan elämän kummallisuutta ja ihmisen monimutkaisuutta.

Tuoreimmassa Donna Leonin kirjassa Kasvot kuvassa keskipisteessä ovat ympäristörikokset italialaiseen tapaan. Jätteiden kuljetus on mafian bisnes, jossa ratkaisee raha eikä ympäristöstä tai ihmisten terveydestä huolehtiminen. Sivujuonena kulkee kasvonsa plastiikkakirurgialla pilanneen nuoren naisen tarina.

Leonin kirjoissa tärkeintä eivät ole rikosten ratkominen vaan yhteiskunnan ja elämänmenon kuvaus. Leon ei maalaile Italiasta ruusuisia kuvia vaan nostaa esiin kerta toisensa jälkeen kaikkialle ulottuvan korruption ja sen, kuinka suhteet ratkaisevat kaiken. Vastapainona toimii Brunettin perheen lämmin kuvaus.

Kasvot kuvassa ei ole Leonin parhaita. Juoni jossain määrin löysä, mutta rauhallisesta temposta pitävälle kirja on oiva syysillan ilo.

Yhdysvalloissa syntynyt mutta Venetsiassa asuva Leon valaisee hieman myös turistia, joka on Italian kaupungeissa ihmetellyt, mitä eroa on kaduilla huristavilla poliiseilla, karabinieerilla ja Guardia di Finanzalla. Kaikki ovat erilaisia poliisikuntia, jotka ainakin Leonin kirjojen mukaan myös kilpailevat keskenään toimivallasta. Ei ihme, että turistikin hämmentyy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.