null Älä kulje ohi

Älä kulje ohi

Jeesus vastasi: "Ei hän eivätkä hänen vanhempansa." Joh. 9:3

Olipahan opetuslapsilla ongelma. Tien sivussa istui mies, joka oli ollut sokea syntymästään saakka. Hän oli köyhä ja kerjäsi. Mutta Jeesuksen opetuslasten ongelma ei ollut se, tarvitsiko kerjäläinen apua — ei, sillä hänen sokeudestaaan seurasi paljon mielenkiintoisempi ongelma. Kenen synnistä miestä rangaistiin, kun hän oli syntynyt sokeana? Voiko Jumala kostaa vanhempien synnin lapselle niin ankarasti vai onko mahdollista, että sikiö tekee syntiä jo kohdussa?

Jeesus kuittaa opetuslasten ongelman: syy ei ole miehen eikä tämän vanhempien. Jeesus myös selitti, etteivät miehittäjien surmaamat tai sortuneen tornin alle jääneet olleet sen syntisempiä kuin muutkaan.

Nykyihmiset saattavat silti käyttäytyä niin kuin opetuslapset kauan sitten: jos ei itse olla aiheutettu ongelmaa, kävellään sen ohi. Tämän tästä törmään ajatuskulkuun, että jos ilmastonmuutos on luonnollista vaihtelua eikä ihmisten aiheuttamaa, meidän ei tarvitse muuttaa elämäntapojamme sen hillitsemiseksi — ja sitten keskitytään kinaamaan, onko ilmastonmuutos vaihtelua, jollaista maapallolla on ollut ennenkin, vai ihmisen tuottamien kasvihuonepäästöjen aiheuttamaa.

Muutoksen syillä on tietysti merkitystä, kun mietitään keinoja ehkäistä sitä, mutta jos ilmasto muuttuu ja seurauksena on kärsimystä, nälkää ja alavien saarivaltioiden jäämistä meren alle, on viime kädessä samantekevää, kenen syytä muutos on. Jos ihmiset voivat edes hillitä muutosvauhtia, on suomalaistenkin velvollisuus ottaa osaa ilmastotalkoisiin. Ja vaikka emme voisi ilmastolle mitään, emme saa kulkea sen muutoksesta kärsivien ohi.

Ensi sunnuntai on 13. sunnuntai helluntaista. Sen aihe on Jeesus, parantajamme. Alttarilla on vihreä liina ja kaksi kynttilää.
Päivän raamatuntekstit ovat Ps. 30:3–6, 12–13 tai Ps. 146:5–10, ovat 2. Kun. 5:1–15, Ap. t. 3:1–10 ja Joh. 9:1–7, 39–41.

Jaa tämä artikkeli: