Jos puuta ei pysty hoitamaan maasta käsin, arboristit käyttävät pääasiassa puukiipeilyä. Koriautonosturia käytetään hyvin harvoin.
Älä sorru yleiseen virheeseen puiden hoidossa
Taloyhtiöissä saadaan helposti riita aikaiseksi puiden hoidosta. Arboristiin otetaan yleensä yhteyttä parikymmentä vuotta myöhässä.
https://www.youtube.com/watch?v=B3sq1q-dPEY
”Oikea istutus on tärkein tehtävä, joka puulle tehdään. Se on kaiken lähtökohta. Jos istutus ryssitään mennen tullen, puuta ei voida pelastaa millään leikkuuhoidolla”, kertoo arboristi eli puunhoitaja Tapani Mäkelä Puidenhoitajien Oy:stä.
Tyypillisesti puu istutetaan liian syvälle. Oikea koko istutuskuopalle on taimen juuripaakun halkaisijaa viidenneksen suurempi.
Me kaikki osaamme hoitaa ja kaataa puita. Ainakin suomalaisilla on sellainen luulo, että taito tulee äidinmaidossa.”
Tärkeää on myös valita oikea puulaji oikeaan paikkaan. Taimea ostaessa kannattaa huomioida puulajin valon ja tilan tarve sekä maaperä. Runsaasti vettä käyttävää lajia ei kannata istuttaa kuivaan maaperään.
Puuntaimi voi tuntua kalliilta investoinnilta. Taimi maksaa lajista riippuen 30 eurosta 150 euroon ja ammattilaisen tekemään istutukseen voi mennä saman verran rahaa.
Mäkelä kehottaa kuitenkin suhteuttamaan rahamäärää esimerkiksi auton kulutukseen. Taimi ja istuttaminen maksavat vain puolet kesärenkaiden hinnasta.
Kesällä puuongelma on helppo unohtaa
Olisi helppo luulla, että taimi selviää istutuksen jälkeen kymmeniä vuosia ilman hoitoa. Todellisuudessa hoito olisi taimivaiheessa kaikkein järkevintä.
”Taimivaiheen hoito jää helposti väliin, sillä puu ei tuota ongelmaa. Se on niin pieni. Taimivaiheen leikkuu on todella halpaa ja pienitöistä, sillä sen voi tehdä maasta käsin”, Mäkelä toteaa.
Taimen hoidon laiminlyönti kostautuu puun nuoruusvaiheessa. Silloin vaaditaan suurempia leikkauksia.
Hoitamattomuus ei koske vain taimivaihetta, vaan se on laajempi ongelma.
Mäkelän mukaan puun muutokset ovat hitaita, eivätkä ihmiset pidä kiirettä hoidon kanssa. Esimerkiksi viiden vuoden aikana tapahtuvat muutokset ovat pieniä.
Kesällä ongelmat on myös helppo unohtaa. Puiden ollessa täydessä lehdessään kuolleita oksia ei näy.
Puukiipeilyn SM-kilpailussa testattiin muun muassa loukkaantuneen uhrin pelastamista puusta. Tuomarit seuraavat kilpailijan suoritusta. |
Suomalainen luulee osaavansa hoitaa puita
Taloyhtiöissä pihapuut tuottavat helposti kiistaa. Satojatuhansia euroja maksava parvekeremontti on helpompi hyväksyä kuin tuhansia euroja maksava puiden hoito.
”Ehkä se johtuu siitä, että tavalliset ihmiset eivät osaa vaihtaa parvekkeita. Me kaikki osaamme hoitaa ja kaataa puita. Ainakin suomalaisilla on sellainen luulo, että taito tulee äidinmaidossa”, Mäkelä toteaa.
Milloin ammattilainen kannattaa pyytää avuksi puiden hoitoon? Mäkelän mukaan yhtä hyvin voisi kysyä, milloin kannattaa viedä auto huoltoon tai pyytää paikalle sähkömies.
Koriautonosturia hoitotyössä käytetään tosi harvoin – tai ainakin sen pitäisi olla näin.”
Puiden hoito ei ole salatiedettä. Ainoa ero esimerkiksi sähkötöihin on se, että itse tehdyistä vääristä kytkennöistä voi poksahtaa sulake. Kytkennät voi kuitenkin korjata oikeiksi, mutta puiden leikkuuvirheitä ei voi korjata.
Monia pieniä maasta käsin tehtäviä leikkauksia voi tehdä itse. Esimerkiksi hedelmäpuihin pystyy harvoin tekemään pienillä leikkureilla vahinkoa.
Ennen leikkureihin tarttumista kannattaa kuitenkin perehtyä asiaan. Vinkkejä voi kysellä esimerkiksi Suomen Puunhoidon Yhdistyksestä.
Ojangossa kilpailtiin puukiipeilyn mestaruudesta
Jos puuta ei pysty hoitamaan maasta käsin, arboristit käyttävät pääasiassa puukiipeilyä. Koriautonosturia käytetään hyvin harvoin. |
Viime viikonloppuna Vantaan Ojangossa puunhoidon ammattilaiset kilpailivat Suomen mestaruudesta. Samalla voittajille oli jaossa edustuspaikkoja Euroopan ja maailman mestaruuskilpailuihin.
Tapani Mäkelän mukaan puukiipeilyä käytetään hoidossa silloin, kun puita ei voi hoitaa maasta käsin. Puu on silloin vähintään kolmesta neljään metriä korkea.
”Koriautonosturia hoitotyössä käytetään tosi harvoin – tai ainakin sen pitäisi olla näin”, Mäkelä kuvailee. Nosturi rusikoi rungon luo mennessään puuta korillaan.
Nosturista eroten puukiipeilyllä päästään hoitamaan puuta läheltä runkoa. Köysien, valjaiden ja jarrujen avulla arboristi pystyy hoitamaan puuta aina oksan kärkiä myöten.
Erilaisia puukiipeilytapoja on kymmeniä. Vantaalla niitä testattiin viidessä eri tehtävässä. Kilpailijoiden piti esimerkiksi kiivetä mahdollisimman nopeasti puuhun, heittää heittopainolla varustettu ohut köysi ja pelastaa loukkaantunut uhri puusta.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Puiden kaataminen voi olla herkkä asia, tietää arboristi
AjankohtaistaHelsingin Mechelininkadulta kaadetut 50 lehmusta kuumensivat alueen asukkaiden tunteita. Vantaan Pyhän Laurin kirkon kupeessa sai kaatotuomion satoja vuosia vanha tammi. Mitä miettivät puun kaatajat?