Moni skoolaa juhlissa nykyään alkoholittomalla juomalla. Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja, muutakin kuin limsaa tai kivennäisvettä. Kuva: Thinstock.
Alkoholittomien juomien suosio kasvaa kohisten
Yhä useampi valitsee alkoholittoman oluen tai viinin muun muassa terveyssyistä.
Yksi hieman yllättävä tuoteryhmä on tänä vuonna kasvattanut suosiotaan Alkossa: alkoholittomat juomat. Osuus kaikista myydyistä juomista on vielä pieni, mutta merkit trendistä ovat silti olemassa. Tammi-marraskuussa alkoholittomien juomien myynti kasvoi Alkossa 90 prosenttia.
Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkunan mukaan alkoholittomien juomien suosiossa kyse on maailmanlaajuisesta ilmiöstä, joka näkyy erityisesti Pohjoismaissa ja Iso-Britanniassa.
"Perinteisissä viinimaissa kuten Ranskassa ja Italiassa alkoholittomien juomien myynnin kasvu ei näy vielä yhtä vahvasti", Vilkuna kertoo.
Syitä alkoholijuomien käytön vähentämiseen tai siihen, että jättää ne kokonaan pois, on monia. Joillakin syyt ovat terveydelliset, toisella on ehkä huonoja kokemuksia siitä, miten alkoholi vaikuttaa omaan tai läheisen persoonaan. Joku vaihtaa alkoholittomaan, koska autoilee. Monilla edustustehtäviä voi olla työn puolesta paljonkin ja varsinkin silloin kun edessä on taas aikainen aamuherätys, on mukavampi jättää alkoholijuomat väliin.
"Ihmiset ovat myös hyvin terveystietoisia ja kaloreita ja annoksia lasketaan tarkasti", Vilkuna sanoo.
Valmistustavat kehittyneet
Kysynnän kasvu kulkee käsi kädessä tarjonnan kanssa. Paitsi Alkossa, niin myös ruokakaupoissa on saatavilla on yhä enemmän alkoholittomia oluita, siidereitä, viinejä ja kuohujuomia. Valmistustavat ovat kehittyneet siten, ettei alkoholittomissa juomissa ole enää välttämättä ole tunkkaista tai makeaa makua kuin aikaisemmin.
Alkossa alkoholittomien juomien valikoimaa on kasvatettu tänä vuonna ja tuotteet on siirretty turkoosilla värillä merkittyihin hyllyihin, jotta ne on helppo löytää. Lisää vaihtoehtoja on luvassa.
"Ensi vuonna valikoimaan on tulossa alkoholittomia kuivia punaviinejä", Taina Vilkuna kertoo.
Kotimaisia vaihtoehtojakin löytyy esimerkiksi kuohujuomien joukosta.
"Meillä on paljon hienoja makuja, joita pystytään hyödyntämään juomien valmistuksessa. Kehottaisinkin kaikkia kokeilemaan vuodenvaihteessa jotakin kotimaista alkoholitonta kuohujuomaa", Vilkuna ehdottaa.
Yksi asia kannattaa kuitenkin muistaa, kun alkoholittomia tarjoilee: keskimäärin niissä on enemmän sokeria kuin alkoholillisissa juomissa. Sen vuoksi Tanja Vilkuna suosittelee, että alkoholittomat juomat tarjoillaan erityisen kylminä. Myös punaviinin voi tarjota jääkaappikylmänä.
Selitellä tarvitsee yhä vähemmän
Raittiuden Ystävät ry:n toiminnanjohtaja Marko Kailasmaan mukaan alkoholijuomista kieltäytyvä ei ole mikään kummajainen: täysin raittiita on noin 10 prosenttia suomalaisista, joiden lisäksi osa kieltäytyy välillä alkoholista.
Alkoholinkäyttöä koskevat tutkimukset kertovat siitä, että täysin raittiita nuoria on yhä enemmän. Tämä taas alkaa jo näkyä nuorissa aikuisissa.
"Monet nuoret aikuiset miettivät ja ovat keksineet sellaisia tapoja viettää aikaa yhdessä, johon ei liity alkoholi", Kailasmaa kertoo.
Se, joutuuko alkoholin poisjättämistä yhä selittelemään, riippu Kailasmaan mukaan ympäristöstä.
"Vielä 1960-1970-luvulla sitä joutui selittelemään ja alkoholia saattoi olla tarjolla yllättävissäkin paikoissa. Nykyään selittelemään joutuu yhä vähemmän."
Jaa tämä artikkeli: