null Amislaisten asialla

Aleksej Fedotov lomailee elokuussa tekemällä Trans-Mongolian matkan junalla.

Aleksej Fedotov lomailee elokuussa tekemällä Trans-Mongolian matkan junalla.

Amislaisten asialla

Aleksej Fedotov ihailee pehmeitä koviksia.

Aleksej Fedotov, 22, oli noin kuusivuotias muuttaessaan perheensä kanssa Valko-Venäjältä Suomeen. Hän huomasi tulleensa vauraaseen maahan.

– Olin lapsena nähnyt äärimmäistä köyhyyttä. Minusta näytti siltä, että Suomessa oli hyvät mahdollisuudet ratkaista kaikenlaisia asioita ja ongelmia.

Kohtalaisen pian hänelle selvisi kuitenkin, ettei kaikilla mene Suomessakaan hyvin: on tuloeroja ja toimeentulo-ongelmia.

– Saatoin miettiä, miksi jotkut matkustavat kaukomaille monta kertaa vuodessa ja miksi joku toinen ei voi saada uusia lenkkareita.

Mietiskelyidensä pohjalta Fedotov alkoi rakentaa maailmankuvaansa. Hän vakuuttui pohjoismaisesta demokratiasta siinä määrin, että haluaisi edistää sen suuntaista kehitystä entisessä kotimaassaan.

– Yritys järjestää demokratiakonferenssia ei ole onnistunut. Valko-Venäjä on pieni, sulkeutunut maa. Siellä ei katsota hyvällä poliittisesti aktiivista pasifistia ja aseistakieltäytyjää.

Asuttuaan kymmenkunta vuotta Hyvinkäällä Aleksej Fedotov muutti Vantaalle ja aloitti opinnot Liikemiesten kauppaopistossa Helsingissä.

– Muutin omilleni, kun olin viidentoista. Olen elättänyt itseäni erilaisilla iltatöillä, siivoojana, pr-hommilla ja kirjoittamalla lehtiin.

Yhdessä muutamien opiskelukavereidensa kanssa Fedotov huomasi, että opiskelijoiden oikeusturva ei ollut ajan tasalla omassa oppilaitoksessa. Parantaakseen tilannetta he perustivat opiskelijakunnan. Fedotovista tuli puheenjohtaja.

– Opiskelijakuntatoiminta antaa hyviä eväitä. Se kehittää monenlaisia taitoja, kuten kykyä kommunikoida, tehdä päätöksiä ja tarkastella asioita monipuolisesti. Monet opiskeluaikaiset kaverini ja nykyiset ystäväni ovat päässeet pitkälle, toiset työelämässä muoti- ja pankkialoilla, toiset jatko-opinnoissa.

Aleksej Fedotov itsekin suunnittelee vielä opiskelevansa.

– Minua kiinnostaisi opiskella opettajaksi. Se on käytännöllinen, humaani ammatti.

Valmistuttuaan merkonomiksi Aleksej Fedotov suoritti siviilipalveluksensa Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry:ssä. Palveluksen vielä kestäessä hänet valittiin liiton puheenjohtajaksi.

– Taidan olla Suomen historiassa ensimmäinen, joka on vapautettu sivarista hyvän palveluksen perusteella.

Poliittista sitoutumista harkitessaan Fedotov kertoo lukeneensa läpi kaikki puolueohjelmat.

– Minulle tärkeä on sosiaalisen oikeudenmukaisuuden taju. Haluan pitää mielessä maahanmuuttajat, yksineläjät ja asunnottomat. Pohjoismaissa sosiaalidemokratia on yhteiskunnan pohja-arvona, vaikka nyt onkin meneillään kylmä itsekkyyden aika.

– Minua inspiroivat esikuvina Erkki Tuomioja, Ilkka Taipale ja Tarja Halonen. He ovat osoittaneet, miten voi olla kova olemalla pehmeä.

Syksyllä järjestöjohtaja näkee tehtäväkseen haastaa Suomen hallituksen politiikkaa.

– On vaikea nähdä, miten nuorisotakuu ja satojen miljoonien säästöt ammattikoulutuksesta voidaan sovittaa yhteen. Jos etäisyydet oppilaitoksiin kasvavat, on todennäköistä, että epätasa-arvo ja syrjäytyminen lisääntyvät.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.