null Anteeksi mitä?

Anteeksi mitä?

Luokkakoot uhkaavat kasvaa Vantaalla. Vantaan Sanomien uutinen sai hieromaan silmiä ja tarkistamaan, näinkö varmasti oikein.

Uutisessa kerrottiin perusopetuksen määrärahaleikkauksen tarkoittavan käytännössä sitä, että joka kolmannessa peruskoulussa lakkautetaan yksi opetusryhmä. Näin osaan nykyisistä parinkymmenen oppilaan luokista tulisi alakouluissa kymmenen oppilasta lisää. Myös yläkouluissa luokkakoot kasvaisivat muutamalla oppilaalla.

Tämä tapahtuisi samaan aikaan, kun koko maassa ja myös Vantaalla keskustellaan vakavista ongelmista kouluissa ja lasten ja nuorten elämässä. Viimeksi perjantai-iltana televisiossa erään koulun rehtori kertoi oppilaiden häiriökäyttäytymisestä, joka saa monet opettajat vakavasti harkitsemaan alan vaihtoa. Viime viikon maanantaina Helsingin Sanomat uutisoi Helsingin opettajien tekevän vuosittain ilmoituksen yli 300 vaaratilanteesta. Myös Vantaalla kouluissa tarvitaan välillä poliisia. Voisi kuvitella, että luokkakokoja nostamalla häiriöt eivät ainakaan vähene. Lisäksi heikoimpien oppilaiden oppiminen vaikeutuu, kun opettajilla ei ole heille aikaa.

Toivon mukaan Vantaa kuitenkin löytää toisen tien. Ainakin näkyvät vantaalaiset poliitikot ovat julkisuudessa sanoneet haluavansa pitää kiinni peruspalveluista. Viime viikon tiistain Helsingin Sanomissa oli seuraavat suorat sitaatit kolmelta heistä. Valtuuston uusi puheenjohtaja Antti Lindtman (sd) sanoi: "Nyt tarvitaan Vantaa-henkeä, ettei tarvitsisi puuttua peruspalveluihin." Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok) totesi: "Laadukkaat palvelut ovat minulle pyhät."

Opetuslautakunnan puheenjohtaja Paula Lehmuskallio (kok) puuttui suoraan asiaan: "Päällimmäisenä huolenaiheenani on nyt julkisuudessakin ollut opettajien ja oppilaiden turvallisuus. Jos ryhmäkokoja kasvatetaan eikä oppilaiden tukemiseen saada lisää resursseja, on vaarana, että väliinputoajien ja häiriköinnin määrä kouluissa kasvaa."

Ainakin nämä vantaalaiset poliitikot ovat tietoisia tilanteesta. Kun vaa-lien alla 80 prosenttia uusista valtuutetuista oli sitä mieltä, että luokkakokoja pitäisi pikemminkin pienentää, pitäisi olla vahvat perusteet etsiä muunlaisia ratkaisuja säästöille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.