null Antennit kohti sisintä

Pysähdy hetkeksi. Tuula Hyyryläinen ja Heikki Mäntymaa tanssivat Heräämö-teoksessa.

Pysähdy hetkeksi. Tuula Hyyryläinen ja Heikki Mäntymaa tanssivat Heräämö-teoksessa.

Antennit kohti sisintä

Heräämö-tanssi- teoksen eri-ikäiset tanssijat opettelivat hiljentymistä ja itsensä kuuntelemista.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Jouni Raatikainen

Oma sisäinen levottomuus ajoi koreografi Arja Raatikaisen muutama vuosi sitten tutkimaan ihmisen psyykeä työn ja sosiaalisen elämän vaatimusten puristuksessa. Syntyi kolmiosainen sarja, johon kuuluvat teokset Lataamo , Reaktori ja Heräämö .

Uusimmassa, Stoassa nähtävässä Heräämössä Raatikainen käsittelee sitä, miten pystymme vetäytymään ympäröivästä ärsyke- ja informaatiotulvasta.

– Ihmisen olisi hyvä välillä suunnata antennit kohti omaa sisintään, pyrkiä pysähtymään, hiljentymään ja kuuntelemaan itseään.

Raatikainen halusi teokseen eri-ikäisiä tanssijoita, että siihen saisi näkyviin monipuolisesti elämän spektriä. Tämän vuoksi hän valitsi esitykseen mukaan kaksi seniori-ikäistä taiteilijaa, Tuula Hyyryläisen ja Heikki Mäntymaan . Kolme muuta tanssijaa ovat Jonna Eiskonen , Maija Kiviluoto ja Mikko Paloniemi .

– On sattumaa, että juuri Tuula ja Heikki päätyivät esitykseen. En ollut tehnyt kummankaan kanssa aiemmin yhteistyötä. Toki tunsin Tuulan pitkän tanssijauran ja Heikin vahvan performanssitaiteen.

Mäntymaa oli ensin kieltäytynyt Raatikaisen kutsusta, koska ei ole tanssija eikä ollut aiemmin ollut kenenkään ohjattavana. Raatikainen oli silti saanut maaniteltua hänet mukaan.

– Minua taas ei tarvinnut maanitella. Olin jo jonkin aikaa ajatellut, että olisi hauska tehdä vielä tanssin parissa jotain, Hyyryläinen nauraa.

Elämän hidastaminen ja hiljentyminen ovat läheisiä teemoja molemmille taiteilijoille. Tämä näkyy vaikkapa siinä, että Tuula Hyyryläinen ei ole halunnut hankkia tietokonetta ja kännykänkin hän osti vasta pari vuotta sitten. Heikki Mäntymaa on häntäkin tiukempi, sillä hän elää täysin ilman sähköä.

– Tämä on eräänlainen tutkimusprojekti. Moni kysyy, miten selviän ilman mitään sähköisiä laitteita, mutta kyllä se on mahdollista. Elämäni ja kalenterini on rauhoittunut, mutta olen pystynyt silti sopimaan esimerkiksi työtapaamisia ilman ongelmia.

Heräämöä harjoiteltiin kaksi kuukautta intensiivisesti, jonka jälkeen sen ensi-ilta oli heinäkuun lopulla Täydenkuun tansseissa Pyhäjärvellä. Esitys nähdään siis nyt ensi kerran Helsingissä.

Arja Raatikainen käynnisti keväällä harjoitukset siten, että hän pyysi tanssijoita istumaan joka päivä viisi minuuttia hiljaisuudessa, ilman mitään ärsykkeitä. Hän halusi heidän kokevan, millaista on pysähtyä totaalisesti. Lisäksi tanssijoiden piti kuvata kaitafilmikameralle heitä miellyttäviä ja rauhoittavia asioita, jotka nähdään esityksessä videona.

Tanssiteoksen seniorit kokivat hiljaa paikoillaan olemisen haastavaksi. Myös Arja Raatikaisen luomat liikesarjat tuntuivat vaativilta.

– Olen harrastanut liikuntaa eri muodoissa, mutta tanssiteoksen kuviot olivat fyysisesti eri tavalla raskaita, Heikki Mäntymaa sanoo.

– Minulle uutta oli improvisointi, mikä avasi aivan uusia asioita kehon ja mielen tasolla, Tuula Hyyryläinen toteaa.

Harjoitusten aikana he huomasivat ihmeekseen, että heidän potemansa niska- ja selkäsäryt katosivat. Arja Raatikainen harmitteleekin, miten taidetanssia ei ole ymmärretty lääketieteellisenä voimavarana.

– Tanssin avulla ihmiset voisivat säästää melkoisesti sairauskuluissa. Samalla he oppisivat hallitsemaan omaan kehoaan ja olemaan kosketuksissa omaan itseensä, mikä lisää itseymmärrystä.

– Ikävä kyllä monilla on taidetanssista niin vahva ennakkokäsitys, ettei sitä haluta tai uskalleta lähteä edes kokeilemaan. Minusta luova- ja taide-sanojen käytön voisi tämän takia kieltää kokonaan.

Heräämö-tanssiteos 7., 12., 14. ja 15.9. klo 19
sekä 9. ja 16.9. klo 15 Itä-Helsingin
kulttuuurikeskus Stoassa. Liput 18 / 10 e.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Improvisointia treenaamalla oppii suhtautumaan rauhallisesti uusiin tilanteisiin

Ajankohtaista Hyvä elämä

Vilma Maanpää on jännittäjä, joka opettaa improvisointia muillekin.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.