null Improvisointia treenaamalla oppii suhtautumaan rauhallisesti uusiin tilanteisiin

Vilma Maanpää

Vilma Maanpää

Ajankohtaista Hyvä elämä

Improvisointia treenaamalla oppii suhtautumaan rauhallisesti uusiin tilanteisiin

Vilma Maanpää on jännittäjä, joka opettaa improvisointia muillekin.

Mitä on improvisointi?

– Oikeastaan improvisoiminen on aika arkipäiväinen asia. Jokainen joutuu tilanteisiin, joita ei ole voinut suunnitella tai harjoitella etukäteen. Se, miten tilanteista selviää, riippuu itse kunkin joustavuudesta ja improvisointitaidosta. Improvisointia voi harjoitella siinä missä muitakin taitoja.

Miten improvisaatio liittyy draamakasvattajan työhösi?

– Lapset lähestyvät uusia asioita leikin kautta. Aikuinenkin osaa leikkiä ja voi pitää siitä. Improvisaatio voi olla iloista ja hauskaa vuorovaikutusta ja toisten kohtaamista, myös ilman yhteistä kieltä. Vuorovaikutus on pohja monenlaiselle oppimiselle ja yhteistyölle. Improvisaation ydinoppi on sanoa tarjouksille 'joo', eikä tyrmätä niitä.

Mitä harjoituksissa tapahtuu?

– Improvisaatioharjoituksessa voi irrottautua omista tutuista rooleistaan ja kokeilla uusia rooleja turvallisessa ympäristössä. Silloin mokaaminenkin on lahja, se on mahdollisuus oppia. Voi elää ja kokea tunteita, jotka nousevat esiin, yhtä lailla mukavia kuin hankalia. Tekemällä ja toimimalla fyysisesti voi oivaltaa uusia asioita.

Mitä improvisaatio antaa sinulle itsellesi?

– Olen kova jännittäjä. Olen oppinut ajattelemaan, että jännittäminen on ok. Silti minua voi vaivata ajatus, että entä jos en osaakaan. Improvisaatio opettaa, miten voin rauhoittaa mieleni ja suhtautua luottavaisesti uusiin tilanteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Täällä tytöt saavat kasvaa rauhassa

Hyvä elämä

Tyttöjen Talossa pohditaan naiseksi varttumista ja harjoitellaan vuorovaikutusta.