null Antirasistinen kirkko

Antirasistinen kirkko

Viime aikoina Suomessa on keskusteltu siitä, onko rasismi nousussa. Kansallismielisten poliitikkojen menestys kunnallisvaaleissa on herättänyt vilkasta kansalaiskeskustelua. Myös gallupit osoittavat maahanmuuttajavastaisuuden voimistuneen.

Maahanmuuttajakriittiset äänet korostavat monikulttuurisuuden ongelmia ja pitävät perinteistä yhtenäiskulttuuria parempana.

Historiassa luterilaisuus on kietoutunut suomalaisuuden suureen kertomukseen. Kirkko oli ennen keskellä kylää.

Maahanmuuton seurauksena suomalainen yhteiskunta moniarvoistuu ja moniuskontoistuu. Tulevaisuuden Suomessa kirkon kanssa keskellä kylää on ainakin moskeija — ehkäpä myös hindulainen tai buddhalainen temppeli.

Tulisiko kirkon liittyä suomalaisuuden säilyttämisen talkoisiin? Sehän näyttäisi olevan kirkon etu, mikäli ajatellaan kirkon perinteistä asemaa. Kannattaisiko oikeistopopulististen poliitikkojen liittoutua kirkon kanssa, jolla on pitkät perinteet isänmaallisuuden vaalimisessa?

Vastaus on ytimekkäästi: ei.

Ensinnäkin, kirkon peruskirja puhuu jo Vanhassa testamentissa vahvasti muukalaisten oikeuksista. Uudessa testamentissa kansallisuusrajojen merkitys murtuu lopullisesti.

Toiseksi, kristillinen etiikka on lähimmäisen rakkauden etiikkaa. Ja lähimmäisen kristitty näkee jokaisessa ihmisessä, sillä jokainen on Jumalan luomana arvokas.

Kolmanneksi, kirkkomme on aktiivisesti mukana ekumeenisessa liikkeessä. Kristikunnan painopiste on siirtynyt eteläiselle pallonpuoliskolle, joten kirkon yhteydet esimerkiksi Afrikkaan tulevat vain kasvamaan. Myös suomalainen kristillisyys monimuotoistuu, kun eteläiset kristinuskon muodot rantautuvat maahanmuuttajien mukana. Kansallinen luterilaisuus jää historiaan.

Näyttää siltä, että oikeistopopulistitkin ovat ymmärtäneet kirkon antirasistisen olemuksen. Luterilainen kirkko on heille väärä osoite. Suositulla kansallismielisellä nettisivustolla todetaankin, että evankelisluterilainen kirkko on menetetty. Niinpä siellä on linkki eroa kirkosta -sivustolle.

Voisikin todeta, että kaikkien rasismia vastustavien kannattaa suunnata katseensa luterilaiseen kirkkoon. Kirkossa on kasvualusta suvaitsevaisuudelle ja eri väestöryhmien rinnakkainelolle: kristitty ei voi olla rasisti, jos ottaa uskonsa tosissaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.