Antti Pentikäinen siirtyy johtamaan rauhanvälitysverkostoa
Antti Pentikäinen lähtee kolmen vuoden komennukselle keväällä, mutta asemamaa ei ole vielä tiedossa.

Antti Pentikäinen lähtee kolmen vuoden komennukselle keväällä, mutta asemamaa ei ole vielä tiedossa.

Antti Pentikäinen siirtyy johtamaan rauhanvälitysverkostoa

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen siirtyy ensi keväänä kolmeksi vuodeksi uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston johtoon. Verkosto on perustettu virallisesti tämän vuoden alussa, mutta yhteistyötä on tehty jo ennen sitä. Kirkon Ulkomaanapu on toiminut verkoston sihteeristönä vuodesta 2013 alkaen.

Verkoston perustajina ovat YK ja Islamilaisen yhteistyön organisaatio (OIC). Kumppaneina on kolmisenkymmentä rauhantyötä tekevää järjestöä. Verkoston tärkein rahoittaja on Suomen ulkoministeriö.

Tällä hetkellä verkosto tukee paikallista rauhantyötä muun muassa Keski-Afrikan tasavallassa, Jemenissä, Myanmarissa, Irakissa, Syyriassa ja Libyassa.

Antti Pentikäisen mukaan viime aikojen konflikteissa on huomattu, ettei niitä voida ratkaista kansainvälisellä tasolla, vaan keskeistä on niiden selvittely ruohonjuuritasolla ja maan omissa uskonnollisissa tai heimoyhteisöissä. Toisaalta perinteiset, maltilliset uskonnolliset johtajat ja yhteisöt ovat usein uhattuina, kuten esimerkiksi Irakissa on nähty.

– Meillä on kiire rakentaa verkostoa ja uudenlaisia toimintatapoja, jotta voimme olla apuna heille, Pentikäinen sanoo.

Hän muistuttaa, että rauhantyö ulkomailla auttaa torjumaan uskonnollisia ääri-ilmiöitä ja väkivaltaa myös Suomessa.

– Sellaista maailmaa, josta pahan voisi sulkea pois, ei olemassakaan. Ihmiset pakenevat ääriliikkeitä myös tänne. Tuskin on sellaista sota-aluetta, josta voisimme ajatella, että se on muiden murhe.

Jaa tämä artikkeli: