Apua Sierra Leoneen
Juha Tapio vieraili keväällä Sierra Leonessa, joka on nyt yksi pahimmista ebola-alueista.

Juha Tapio vieraili keväällä Sierra Leonessa, joka on nyt yksi pahimmista ebola-alueista.

Apua Sierra Leoneen

Nenäpäivä-show pe 7.11. klo 19 Yle TV2:lla.


Laulaja ja lauluntekijä Juha Tapio kävi keväällä Kirkon Ulkomaanavun matkalla Sierra Leonessa. Siellä kuvattiin pätkiä Nenäpäivä-tv-ohjelmaan.

– Vietin päivän kahden katulapsen kanssa. Se kosketti syvältä, koska omat poikani ovat 12- ja 9-vuotiaat ja Abdul ja Foday ovat noin 13-vuotiaita.

– Tuntui lohduttomalta, että heidän pitää aamulla ensimmäiseksi miettiä, mistä saisi ruokaa. Illalla pitää löytää jokin nukkumapaikka. Edellisen yön he olivat nukkuneet hylätyssä kioskissa.

Kadulla poikien lempinimet ovat Rotta ja Luoti, mikä kertoo selviämistaistelun kovuudesta.

– Omia poikia tulee paapottua ja varoiteltua. Nämä pojat olivat katuelämän koulimia, koko ajan varuillaan ja tilanteen tasalla.

– Kadulla ei kannata omistaa mitään. Abdulilla oli ollut varavaatteet, mutta ne varastettiin, ja samalla hän sai puukosta reiteensä. Fodayn aarre oli pieni matkaradio. Siitä me kuuntelimme musaa joutohetkinä.

Kymmenen päivän matkalla Juha Tapio ehti nähdä, miten maa ja ihmiset olivat raunioituneet vuosien 1999–2002 sisällissodassa. Moni lapsi jäi ilman vanhempia, ja nyt katulapsia on tuhansittain.

Suomessa tuntematon 5,6 miljoonan asukkaan Sierra Leone on noussut viime aikoina uutisiin ebolaepidemian takia.

– Keväällä emme nähneet taudista merkkejä. Kyllä se tuntuu kohtuuttomalta, että sekin vielä iski sinne.

Nenäpäivä-kampanjalla hankitaan varoja kehitysmaiden lasten auttamiseksi. Siinä on mukana yhdeksän Suomen suurinta avustusjärjestöä, jotka jakavat keräystulot keskenään tasan. Osa varoista ohjataan tänä vuonna ebolan vastaiseen kamppailuun.

Näin Juha Tapio kommentoi matkaansa: ”Tapaamani ihmiset ovat urheita esikuvia kaltaiselleni huitelijalle, joka pitää etuoikeutettua asemaansa itsestäänselvyytenä.”

Jaa tämä artikkeli: