Arkkipiispa homoseksuaalien kohtelusta: "Tässä on anteeksipyynnön paikka"

Arkkipiispa homoseksuaalien kohtelusta: "Tässä on anteeksipyynnön paikka"

Arkkipiispa Kari Mäkinen avasi Porin SuomiAreena -tapahtuman kehottamalla keskustelijoita sokeitten pisteitten tunnistamiseen ja itsekriittisyyteen.

Puheensa yhteydessä hän kohdisti anteeksipyynnön homoseksuaaleille ja muille seksuaalivähemmistöille. Arkkipiispa pyysi anteeksi sitä, kuinka julmasti sekä yhteiskunta että kirkko ovat seksuaalivähemmistöjä kohdelleet.

- Kun ajattelen kaikkea ulkopuolelle työntämistä ja kohtelua, johon olemme vuosikymmenien mittaan kirkkona ja yhteiskuntana syyllistyneet seksuaalivähemmistöjä kohtaan, ja miten edelleen niin tapahtuu, minusta tässä on anteeksipyynnön paikka. Selittelemättä ja kiertelemättä.

Arkkipiispan mukaan homoseksuaaliset ihmiset ovat vuosien varrella joutuneet yhteiskunnassa ja kirkossa torjutuiksi sairauteen, rikokseen tai erityiseen syntisyyteen vedoten.

- Se on julma osa suomalaista kertomusta, myös kirkon kertomusta.

Arkkipiispa arvioi, että julmuus on nykyisin hienovaraisempaa kuin ennen, mutta ei poistunut. Se ilmenee muun muassa vaikenemisena, torjumisena ja ohi katsomisena.

Hänen mukaansa julmuus ei muuksi muutu, vaikka se olisi näkymätöntä tai sitä perusteltaisiin uskonnollisesti ja luonnollisuudella tai vaikka se peitettäisiin ylhäältä katsovaan suvaitsemiseen.

Arkkipiispa toivoo, että hänen nyt lausumaansa anteeksipyyntöön voidaan yhtyä muuallakin yhteiskunnassa ja kirkossa - riippumatta siitä, millaisia päätöksiä ja lakeja yhteiskunnassa tai kirkossa tehdään.

 

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi