null Arvio: Arjen ja sodan sankaruutta

Kohtalotoverit. Dave Johns ja Hayley Squires näyttelevät Ken Loachin elokuvassa työttömiä, jotka ystävystyvät. Kuva: Finnkino Oy

Kohtalotoverit. Dave Johns ja Hayley Squires näyttelevät Ken Loachin elokuvassa työttömiä, jotka ystävystyvät. Kuva: Finnkino Oy

Hyvä elämä

Arvio: Arjen ja sodan sankaruutta

Ken Loachin ja Mel Gibsonin elokuvissa kuvataan selviytymistä vaikeissa olosuhteissa.

Brittiläinen Ken Loach tunnetaan ohjaajana, joka kuvaa kriittisesti ympärillä olevaa yhteiskuntaa. Tällainen on myös draamaelokuva I, Daniel Blake, joka kertoo byrokratiaa vastaan taistelevasta työttömästä puusepästä. Elokuva voitti keväällä Cannesin elokuvajuhlien kilpailusarjan pääpalkinnon, Kultaisen palmun.
 

Dave Johns tekee Danielina suorastaan sietämättömän uskottavan roolityön eräänlaisena arjen sankarina."


Newcastlessa asuva 59-vuotias Daniel on saanut työpaikalla sydänkohtauksen, ja vaikka lääkäri toteaa hänet työkyvyttömäksi, luokittelee työvoimatoimisto hänet työkykyiseksi. Daniel yrittää saada kaikin voimin päätökseen korjausta, tuloksetta. Asiaa hankaloittaa se, että hän ei osaa käyttää tietokonetta eikä pysty täyttämään netissä lomakkeita ilman apua.

Työvoimatoimistossa Daniel tutustuu kohtalotoveriin, työttömään yksihuoltajaäitiin, Katieeniin. Daniel auttaa Lontoosta muuttanutta nuorta naista asunnon kunnostuksessa ja vahtii välillä hänen lapsiaan.

Paul Lavertyn käsikirjoitukseen perustuva elokuva on hyvin todentuntuinen karuine asuinympäristöineen. Koskettavaan elokuvaan mahtuu silti myös lämpöä ja huumoria, kun Daniel puuhailee Katieenin perheen ja kahden pientä vilunkia harrastavan naapurinmiehen kanssa.

Dave Johns tekee Danielina suorastaan sietämättömän uskottavan roolityön eräänlaisena arjen sankarina. Hayley Squires Katieenina on hänkin vakuuttava yrittäessään selviytyä ylivoimaiselta tuntuvassa tilanteessa.

Mel Gibson, Hackwaw Ridge. Kuva: Mark Rogers

Rohkea lääkintämies

Täysin toisenlaista sankaruutta edustaa Mel Gibsonin ohjaama tositapahtumiin perustuva elokuva Hacksaw Ridge – aseeton sotilas. Elokuva kertoo nuoresta amerikkalaissotilaasta Desmond T. Dossista, joka kieltäytyi aseista Amerikan ja Japanin välisessä Okinawan taistelussa toisessa maailmansodassa. Doss nimittäin oli adventisti, joka värväytyi vapaaehtoisena rintamalle, vaikka ei halunnut uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi käyttää asetta. Sen sijaan hän halusi toimia lääkintäjoukoissa.

Dossin toive aiheutti sotilaskoulutuksessa hänelle melkoisia vaikeuksia. Hän päätyi oikeuteen, koska ei halunnut edes opetella aseen käyttöä. Dossin aiemmissa sodissa palkittu isä kuitenkin onnistui saamaan hänet vapaaksi syytteestä perustuslakiin vedoten.

Aseistakieltäytyjä. Desmond T. Doss (Andrew Garfield) osoitti sodassa pätevyytensä lääkintämiehenä. Kuva: Mark Rogers

Doss siis sai koulutuksen lääkintämieheksi ja kumosi kaikki häneen kohdistuneet ennakkoluulot pelastamalla Okinawan taistelussa kymmenien sotilaiden hengen. Hänet palkittiin rohkean tekonsa ansiosta ensimmäisenä moraalisista ja eettisistä syistä aseista kieltäytyneenä amerikkalaissotilaana.

Andrew Knightin ja Robert Schenkkanin käsikirjoittama Hacksaw Ridge on paatoksellisuudessaan hyvin amerikkalainen elokuva, mutta samalla sen sisältö on erittäin pasifistinen. Se saa miettimään, voiko ihminen toimia myös sodassa vakaumuksensa mukaan, ja toisaalta se näyttää sodan kaikessa raadollisuudessaan.

Andrew Garfield näyttelee tyypillisin elkein kirkasotsaista nuorta miestä, joka joutuu vastatusten muun maailman kanssa. Tosin hän oli joutunut kokemaan kovia lapsesta lähtien alkoholisoituneen ja väkivaltaisen isänsä kynsissä. Uskonnollisen vakaumuksen ja isänmaallisen eetoksen ylenmääräinen korostaminen ei kuitenkaan olisi ollut tarpeen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.