null Arvio: Asko Sahlbergin romaanissa Pontius Pilatus on melankolinen mies

Asko Sahlberg: Pilatus. Like 2016.

Asko Sahlberg: Pilatus. Like 2016.

Arvio: Asko Sahlbergin romaanissa Pontius Pilatus on melankolinen mies

Roomalaisesta virkamiehestä tuli välikappale karismaattisen profeetan tehtävän toteuttamisessa.

Asko Sahlbergin uusin romaani Pilatus kertoo historian kuuluisimmasta käsienpesijästä, Pontius Pilatuksesta, joka Jeesuksen kuoleman aikaan toimi Juudean maaherrana. Sahlbergin Pilatus on pohjimmiltaan kunnon mies, ei julma eikä erityisen ahne vallalle tai rahalle. Vallanhimoa ja häikäilemättömyyttä hän kyllä näkee ahdistukseen asti virkaurallaan Rooman mahtavien joukossa.

Syrjäisen Palestiinan piti olla lepopaikka Roomaan tuskastuneelle Pilatukselle ja hänen vaimolleen. Niin ei kuitenkaan käy. Voisi puhua kulttuurishokista. Pilatus tulee suurkaupungista, jossa uskotaan moniin jumaliin ja heitä palvellaan kulloisenkin tarpeen mukaan. Palestiinassa on vastassa monoteistinen juutalaisuus, jonka harjoittajat suhtautuvat uskontoonsa kiihkeästi ja Jumalaansa pelokkaan kunnioittavasti.

Tilanteesta tekevät entistä vaikeamman keskenään kinastelevat uskonnolliset ryhmittymät, eikä Pilatus ymmärrä myöskään juutalaisten tiukkoja sääntöjä. Uskonnollinen ehdottomuus ja kiivailu on hänelle, pinnallisen ja pragmaattisen Rooman kasvatille, vierasta, ja siksi hän ajautuu konflikteihin juutalaisten kanssa.

Jerusalemissa Pilatus tutustuu myös karismaattiseen puuseppään Yeshuaan, josta sittemmin tulee profeetta. Silloin hän ei vielä aavista, että hänestä tulee välikappale Yeshuan suuren tehtävän toteuttamisessa. Eikä sitäkään, että Yeshuan opetuksilla on hänen lähipiirilleen kauaskantoiset seuraukset.

Sahlbergin Pilatus on melankolinen, toteava hahmo, elämää nähnyt ja sitä ymmärtävä. Sellaista seuraa, jonka parissa viihtyy loistavasti yli 400 sivua.

 

Asko Sahlberg: Pilatus. Like 2016.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: