null Arvio: Astrid Lindgren eläytyi vahvasti sodan kauhuihin

Astrid Lindgren, Sotapäiväkirjat

Astrid Lindgren, Sotapäiväkirjat

Hyvä elämä

Arvio: Astrid Lindgren eläytyi vahvasti sodan kauhuihin

Lastenkirjailija työskenteli Ruotsin tiedustelupalvelun kirjesensuurissa ja piti päiväkirjaa koko sota-ajan.

Ruotsi kuului niihin onnekkaisiin maihin, jotka eivät joutuneet sotimaan toisessa maailmansodassa. Ruotsalaiset eivät silti jääneet täysin ulkopuolisiksi, kuten voi huomata kirjailija Astrid Lindgrenin sota-ajan päiväkirjoista.

Sotapäiväkirjat 1939–1945 kertoo naisesta, joka eläytyi syvästi Saksan ja Venäjän aiheuttamaan kauhuun ja terroriin Euroopassa ja sodan laajenemiseen koko maailmaan. Erityisesti häntä suretti naapurimaiden, Suomen, Tanskan ja Norjan, kohtalo.

Lindgreniä hävetti se, miten helpolla ruotsalaiset pääsivät ja miten ruokaa oli aina pöydässä yllin kyllin.

Lindgren työskenteli sota-aikana Ruotsin tiedustelupalvelun kirjesensuurissa, minkä vuoksi hän tiesi tapahtumista enemmän kuin tavalliset ruotsalaiset. Lindgren raportoi sodan etenemisestä värikkäiden kommenttien saattelemana. Myös Ruotsissa pelättiin sotaa ja säännösteltiin elintarvikkeita. Lindgreniä kuitenkin hävetti se, miten helpolla ruotsalaiset pääsivät ja miten ruokaa oli aina pöydässä yllin kyllin.

Peppi Pitkätossun ja monien muiden suosittujen lastenkirjojen kirjoittaja oli sodan alkaessa 32-vuotias kahden lapsen äiti. Päiväkirjat sisältävät kiinnostavia kuvauksia myös hänen perhe-elämästään ja kirjailijanuransa alkuvaiheista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.