null Arvio: Ihmissuhteita eri aikakausien Helsingissä

Arvio: Ihmissuhteita eri aikakausien Helsingissä

KIRJA Suomenruotsalaisten kirjailijoiden Philip Teirin ja Kjell Westön romaanien tapahtumapaikkana on Helsinki. Teirin teos sijoittuu nykypäivään ja Westön vuoteen 1938, mutta kumpikin kertoo ihmissuhteista ja aikansa yhteiskunnasta.

Westön Kangastus 38 viittaa heti alussa tarinan loppuun, jonka jälkeen vähitellen tihentyvät tapahtumat kerrotaan takautuvasti. 1930-luvun elämää hienosti peilaavan romaanin päähenkilöt ovat vaimostaan eronnut, yhteiskunnallisesti tiedostava asianajaja Claes Thune ja hänen sihteerinsä, kansalaissodassa vankileirillä kovia kokenut Matilda Wiik.

Westö kuvaa erityisen herkullisesti työnantajan ja alaisen välistä suhdetta, joka on ajalle tyypillisesti jäykän muodollinen. Asianajajalla on silti pieni aavistus arvoituksellisen sihteerinsä menneisyydestä kumpuavista painajaisista. Tämä taas vaistoaa lähestyvän sodan ja nousussa olevan fasismin työnantajassaan aiheuttaman ahdistuksen.

Helsinki on Westöllä jälleen vahvasti mukana. Se näyttäytyy vilkkaana kaupunkina ravintoloineen, elokuvateattereineen ja tavarataloineen. Thunen asianajotoimisto sijaitsee Kasarmitorilla, jonka ympäristöä kuvaillaan yksityiskohtaisesti. Myös Thunen ja Wiikin asuinpaikat Munkkiniemi ja Töölö näkyvät kirjan tapahtumissa.

KIRJA Philip Teirin esikoinen Talvisota – avioliittoromaani alkaa samanlaisella takautumakerronnalla kuin Westön teos. Talvisodassa on kuitenkin useampi päähenkilö, Max ja Katriina Paul sekä heidän tyttärensä Helen ja Eva. He kertovat vuorotellen omasta tilanteestaan sekä suhteestaan toisiinsa ja muihin ihmisiin. Kuvioon liittyy myös kaksi hamsteria.

Talvisodan keskiössä on Maxin, 60 vuotta täyttävän sosiologian professorin, ihastuminen hänestä jutun tekevään nuoreen toimittajaan. Hänen ja Katriinan pitkässä avioliitossa on ollut jo näkyvissä väsähtämisen merkkejä. Terveysalalla stressaavaa työtä tekevä Katriina huomaakin pian, mitä on tapahtunut. Kolmekymppisillä tyttärillä puolestaan on omat suhdeongelmansa.

Romaanissa kuvataan tutun oloista suomalaista elämänmenoa helsinkiläismaisemissa, Töölössä ja muualla keskustassa. Taidetta Lontoossa opiskelevan Evan mukana kirjaan tulee yhteiskunnallista sävyä, kun hän tutustuu maailman valtarakenteita kyseenalaistavaan Occupy-liikkeeseen. Maailmanpolitiikka koskettaa siis myös Teirin kirjan henkilöitä.

Talvisodan kerronta vetää ja sen surkuhupaisiin ihmissuhdekiemuroihin voi hyvin samastua, mutta teoksessa ei silti tunnuta pääsevän pintaa syvemmälle.

Kjell Westö: Kangastus 38. Otava 2013.
Philip Teir: Talvisota – avioliittoromaani. Otava 2013.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.