null Arvio: Jättiläinen ja Steve Jobs kertovat yrittäjyydestä ja jääräpäisyydestä

Joonas Saartamo näyttelee miestä, joka joutuu pakon edessä myöntämään ympäristöluvan Talvivaaran kaivokselle.

Joonas Saartamo näyttelee miestä, joka joutuu pakon edessä myöntämään ympäristöluvan Talvivaaran kaivokselle.

Hyvä elämä

Arvio: Jättiläinen ja Steve Jobs kertovat yrittäjyydestä ja jääräpäisyydestä

Jättiläisessä on trillerimäistä otetta. Steve Jobs -elokuva on jo toinen elokuva Applen perustajasta.

Talvivaaran kaivoksen koukeroihin voi tutustua fiktiivisen elokuvan muodossa. Aleksi Salmenperän ohjaamassa ja Pekko Pesosen käsikirjoittamassa Jättiläisessä on trillerimäistä ainesta, mutta erityisen kiinnostavaa on, että elokuva perustuu todellisiin tapahtumiin.

Jättiläisen fiktiivisenä päähenkilönä on nuori ja eteenpäin pyrkivä Jussi (Joonas Saartamo). Hän saa virkamiehen pestin Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta, joka oikeasti myönsi Talvivaaralle ympäristöluvan. Myös viraston muut virkamiehet ovat keksittyjä hahmoja.

Jussi epäröi aluksi saatuaan tehtäväkseen Kainuuseen perustettavan jättimäisen nikkelikaivoksen ympäristöluvan käsittelemisen. Kaivoksessa on lisäksi tarkoitus käyttää uutta bioliuotusmenetelmää mineraalien keräämiseen. Kaivoksen omistaja Pekka Perä (Jani Volanen) kuitenkin jyrää hanketta eteenpäin, ja Jussin esimies Raimo (Peter Franzen) antaa ymmärtää, että vaihtoehtoa ei ole.

Elokuva kuvaa Talvivaaran vaiheita ympäristöä pilaavine kipsisakka-allasvuotoineen, mutta erityisesti nousee esiin prosessiin liittynyt korruptio. Päätöksiä rahoituksesta ja ympäristöluvista tehdään poliitikkojen ja virkamiesten hyvä veli -kerhoissa, kuten metsästys- ja lätkäporukoissa, ja todelliset asiantuntijat jäävät sivuun. Tässä pelissä Jussi ahdistuu ja marssii lopulta poliisin puheille.

Joonas Saartamo onnistuu tekemään roolihahmostaan uskottavan. Jani Volanen puolestaan luo kirpaisevan kuvan härkäpäisestä yritysjohtajasta, jonka suuruudenhulluudella ei tunnu olevan rajaa ja joka ei pysty tunnustamaan kaivoksen toiminnassa tehtyjä virheitä.

Ketään ei silti saada syytteeseen lahjonnasta tai muusta laittomuudesta. Ja Talvivaaran tarina jatkuu.

Steve Jobs -elokuva sukeltaa kulissien taakse

Apple-yhtiön karismaattisesta perustajasta Steve Jobsista on tehty toinen elokuva lyhyen ajan sisällä. Danny Boylen ohjaamaan elokuvaan on tehnyt Aaron Sorkin käsikirjoituksen Walter Isaacsonin kirjoittaman elämäkerran pohjalta. Samaiseen elämäkertaan perustui myös Joshua Michael Sternin Jobs-elokuva yli pari vuotta sitten.

Boylen Steve Jobs -elokuva kertoo miehen elämästä ja urasta kolmen tärkeän tuotelanseerauksen kautta. Jobs, jota näyttelee Michael Fassbender, nähdään jokaisella kerralla markkinointitilaisuuden takahuoneessa kiistelemässä eri henkilöiden kanssa. Henkilöt ovat Applen markkinointijohtaja (Kate Winslet), Applen toinen perustaja Steve Wozniak (Seth Rogen), toimitusjohtaja John Sculley (Jeff Daniels), tuotekehitystiimin jäsen Andy Herzfeld (Michael Stuhlbarg) ja entinen tyttöystävä Chrisann Brennan (Katherine Waterston).

Kaiken hypetyksen keskellä kulisseissa taistellaan Applen johtamisesta, tuotteen ominaisuuksista ja lapsen isyydestä. Syöpään vuonna 2011 kuolleesta Steve Jobsista annetaan kuva lahjakkaana mutta vaativana visionäärinä, jonka kanssa sekä työyhteisö että perhe joutuivat lujille.

Elokuvan rakenne toimii, ja Michael Fassbender tekee hyvän roolityön Jobsina. Samalla leffa kertoo ihmisestä, joka joutui taistelemaan vuosikausia toteuttaakseen unelmansa. Jobs ja hänen tuotteensa kohosivat lopulta suorastaan palvottuun asemaan, mutta se ei tapahtunut ilman uhrauksia.

Aleksi Salmenperän Jättiläinen ja Danny Boylen Steve Jobs elokuvateattereissa 22.1.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.