null Arvio: John Williams kuvaa yksinäistä yksinvaltiasta

John Williams: Augustus. Bazar 2017.

John Williams: Augustus. Bazar 2017.

Arvio: John Williams kuvaa yksinäistä yksinvaltiasta

Rooman valtakunnan ensimmäinen keisari valitsi vallan vapauden sijasta.

Jos historiallisella romaanilla ymmärretään värikkäästi kirjoitettua, juonivetoista tiiliskiveä, amerikkalaisen John Williamsin Augustus ei ole historiallinen romaani. Ei, vaikka se sijoittuu ajanlaskun alun molemmin puolin ja kertoo Rooman valtakunnan ensimmäisestä keisarista.

Romaani rakentuu eri henkilöiden kirjeistä, päiväkirjamerkinnöistä ja muistelmista. Alkuun lukeminen tökkii. Henkilöitä on paljon eivätkä tekstit ole kronologisessa järjestyksessä. Sitten helpottaa. Pala palalta, yksityiskohtien ja anekdoottien välityksellä päähenkilö Augustus nousee näkyviin ja hänestä rakentuu kiinnostava ja inhimillinen henkilö.

Paitsi fiktiivinen henkilökuva Augustus on myös paljas kuvaus siitä, mitä tapahtuu, kun vallasta tulee elämän tarkoitus. Se näyttää, kuinka mies toisensa jälkeen kaatuu omiin juoniinsa ja ahneuteensa. Naiset, jotka ovat suvuillensa kauppatavaraa, pelaavat omaa epäsuoraa valtapeliään vaihtuvien aviomiestensä ja rakastajiensa välityksellä.

Romaanin viimeisessä osassa kirjailija antaa lopulta luettavaksi päähenkilönsä omaa tekstiä. Sen kirjoittaja on väsynyt ja vanha mies. Elämä maailman mahtavimpana miehenä on ollut täynnä voittoja mutta myös kipeitä menetyksiä: hänen läheisimmät ystävänsä ovat kuolleet ja hän on joutunut hylkäämään rakkaan tyttärensä. Mitä korkeammalle hän on kiivennyt ja korotettu, sitä harvempiin hän on voinut luottaa ja sitä yksinäisempi hänestä on tullut.

Augustus ei elättele harhaluuloja omasta suuruudestaan. Ei myöskään ihmisen vapaudesta. Hänelle kohtalo oli määrännyt hallitsijan tehtävän, ja siksi hänen oli se hoidettava.

John Williams: Augustus. Bazar 2017.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: