Arvio: Lapsen harrastus – uhka vai mahdollisuus?

Arvio: Lapsen harrastus – uhka vai mahdollisuus?

”’Judo ei taida olla sinun juttusi’, huokaa Masa. ’Sait juuri köniisi pölynimurilta.’

’Synkkä yö, täysi työ, imurilla musta vyö’, jupisee Hakkarainen.”

Herra Hakkarainen kävelee unissaan monissa Mauri Kunnaksen kirjoissa. Neljävuotiaasta on riemastuttavaa bongata pyjamassa kädet ojossa kulkevaa vuohta. Herra Hakkarainen harrastaa ei suo löytämisen iloa, koska sarvipäästä voi olla aukeamalla kahdeksankin kuvaa.

Hakkarainen valittelee aamuisin väsymystä ja ostaa yhä uusia patjoja nukkuakseen paremmin. Yöt kuluvat pedin sijaan esimerkiksi ranskalaisten perunoiden ympäriajossa ja trampoliinilla hiihtäen. Hakkaraisen lemmikkimarsu Masa koittaa hillitä unissaan eri harrastuksia kokeilevan Hakkaraisen toilailuja.

Neljävuotias kuuntelija halusi kokeilla kirjan innoittamana koruntekoa Hakkaraisen tyyliin eli pujottamalla marjoja, herneitä ja hedelmiä lankoihin.

Kunnas naureskelee vanhemmille, jotka kiidättävät lastaan harrastuksesta toiseen. Neljävuotiaallakin on jo monta: – muskari, uimakoulu, nauraminen.

Pihla Tiihonen
Mauri Kunnas: Herra Hakkarainen harrastaa. Otava 2014. Ikäsuositus 3+.


”’Osaatko seistä yhdellä jalalla muki pään päällä ja niiata samalla?’ Minttu kysyy Eikolta. ’Tämä on uuden harrastuksen ensimmäinen asento.’

’Mikä harrastuksen nimi on?’ Eiko ihmettelee kynäkotelo päänsä päällä.

’Flamingoniiaus’, Minttu vastaa.”

Kolmas painos yhteisniteestä sisältää suositut kirjat Minttu harrastaa (2006), Minttu kirjastossa (2000) ja Mistä on pienet Mintut tehty (1996)?

Harrastustarinassa Mintun ystävä kertoo aloittavansa ratsastuksen, jolloin Minttukin tahtoo harrastuksen. Mintun äiti lohduttaa, että onhan hänellä jo harrastus, koska hänelle luetaan paljon. Äiti auttaa kuitenkin etsimään muitakin harrastuksia.

Kuusivuotias kuuntelija innostui uimisesta, leipomisesta ja taikomisesta. Hänestä Mintun keksimä flamingoniiaus on kuitenkin leikki eikä harrastus:

– Harrastusta tehdään paljon, ja joku opettaa sitä.

Kirja ei tuo lainkaan esiin intohimoista itsensä toteuttamista ja kehittymisen nautintoa. Lopuksi ylistetään laiskottelua.

Maikki Harjanne: Eläköön Minttu. Otava, kesäkuu 2014. Ikäsuositus 3+.

Jaa tämä artikkeli: