null Arvio: Täyttä asiaa ruuasta ja syömisestä

Hyvä elämä

Arvio: Täyttä asiaa ruuasta ja syömisestä

Isomummon tekemät karjalanpiirakat kannattaa syödä, huomauttaa Joonas Konstig Pyhä ruoka -kirjassa. "Ruokavaikeilu" on hänen mielestään huonotapaista.

Ihmisen suhde ruokaan on muuttunut viime vuosikymmeninä jopa vaikeaksi. Enää syöminen ei ole vatsan täyttämistä, vaan paljon enemmän. Se voi olla monelle melkein koko elämä.

Essen entinen kolumnisti, kirjailija Joonas Konstig kiinnostui jo opiskeluvuosinaan syömisen kulttuurista ja on itse kokeillut erilaisia ruokavalioita veganismista karppaukseen.

Pyhä ruoka -kirjassa Konstig ei asetu yhden asian puolestapuhujaksi, kuten herkästi tehdään, vaan katsoo aihetta analyyttisesti etäämmältä.

Kirja taustoittaa kiinnostavasti esimerkiksi suhdettamme sokeriin ja rasvaan sekä sitä, miksi toisesta tuli kartettava pahis ja toisesta ei. Taustalta löytyy esimerkiksi yksittäisten tutkijoiden keskinäistä taistelua sekä elintarviketeollisuuden vahvaa oman edun puolustamista.

Konstigin mielestä "ruokavaikeilu" on huonotapaista. Kun isomummo on rypyttänyt karjalanpiirakat, on kehnoa käytöstä kieltäytyä niistä. Allergiat eivät ole ruokavaikeilua, vaan kyse on itse tehdyistä valinnoista.

Opettele itse laittamaan ruokaa, kehottaa Konstig. Silloin tiedät, mitä syöt ja voit itse päättää, mitä aineksia käytät.

Kirjan loppusanat hän on kirjoittanut pääsiäisen alla, samalla kun pöydällä odottaa muutaman kilon karitsanviulu, jonka hän on hankkinut tutulta lampurilta.

Kypsän lampaanviulun äärellä voikin keskittyä elämässä olennaiseen: nauttimaan arjen yläpuolelle kohottavasta rituaalista lähipiirin kanssa.

Joonas Konstig: Pyhä ruoka – mitä oikein saa syödä? Kosmos 2016.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.