Arvio: Tragikomedia vanhustenhoidosta
Maikki Viitikko esittää hoitajaa ja Marja-Leena Jutila vanhainkodin asukasta.

Maikki Viitikko esittää hoitajaa ja Marja-Leena Jutila vanhainkodin asukasta.

Arvio: Tragikomedia vanhustenhoidosta

Kuin ensimmäistä päivää 8.3. asti Tikkurilan teatterissa, Tikkurilantie 36.


Tikkurilan teatterin ohjelmistossa on viime vuosien esitetyimpiin kotimaisiin näytelmiin kuuluva Kuin ensimmäistä päivää. Anna Krogeruksen kirjoittama näytelmä kantaesitettiin Kajaanissa 2007. Sittemmin sitä on esitetty eri puolilla Suomea

Tragikomedia vie keskelle vanhustenhoitoa.

– Halusin kirjoittaa kiltin ihmisen tarinan, ja sen myös tein. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat vanhainkotiin, mutta ne voisivat tapahtua missä tahansa suomalaisessa työpaikassa, sanoo Krogerus.

Toden tuntua näytelmään tuo se, että vanhainkoti on Krogerukselle tuttu ympäristö. Hänen isomumminsa vietti dementoiduttuaan elämänsä viimeiset kymmenen vuotta laitoksessa.

Näytelmään kietoutuu monia ajankohtaisia aiheita: säästötoimia, määräaikaisilla työsopimuksilla pelaamista, maahanmuuttajien työllistymistä, työpaikan vuorovaikutus- ja jaksamisongelmia, itsekkyyttä ja toisen ohittamista sekä toisen hyväntahtoisuuden härskiä hyväksi käyttöä.

Krogerus ei ole vielä nähnyt Tikkurilan teatterin esitystä eikä kaikkia muitakaan tulkintoja näytelmästään.

– Kun kirjoitin näytelmää, aloin odottaa esikoistani. Lapsia on tullut sen jälkeen jo kaksi lisää. Olen halunnut käyttää vähäisen työaikani uusien näytelmien kirjoittamiseen ja karsinut vanhojen töiden fiilistelyä, kertoo 5-vuotiaan pojan ja 3- ja 1-vuotiaiden tyttöjen äiti.

Näin se alkoi: ”Halusin kirjoittaa kiltin ihmisen tarinan.”

Jaa tämä artikkeli: