Arvio: Tunnista, tunnusta ja opi
Bell Hooks: Rakkaus muuttaa kaiken. Niin & näin – Eurooppalaisen filosofian seura, Tampere 2016.

Bell Hooks: Rakkaus muuttaa kaiken. Niin & näin – Eurooppalaisen filosofian seura, Tampere 2016.

Arvio: Tunnista, tunnusta ja opi

Feministi-akateemikon omaelämänkerrallinen rakkauden metsästys saa kyseenalaistamaan omankin rakkautensa.

Varoitus! Tämä kirja saattaa saada sinut kyseenalaistamaan oman taitosi rakastaa, ja sen oletko oikeasti rakastettu.

Ja viimeistään noin puolivälissä nidettä kärvistelysi palkitaan – jos sinulla lukiessa on yhtäältä aikaa rehelliseen itsetutkisteluun.

Bell Hooks, kirjailija, josta en ollut aikaisemmin kuullut, väittää teoksen tittelissä, että rakkaus muuttaa kaiken. Nide ei ole elämäntaito-opas, vaan hiukan epätrendikkäästi eräänlainen akateemikon omaelämänkerta, jota kuljettaa jopa piinaavaltakin vaikuttava tahto selvittää mitä on se oikeanlainen rakkaus.

Kirjasta käy selkeästi ilmi, että Hooks, syntymänimeltään Gloria Jean Watkins (s. 1952) on yhdysvaltalainen kirjailija, feministi ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Se, mikä tässä kontekstissa yllätti, on hengellisyyden vahva vire miltei läpi kirjan. Hooks hahmottaa rakkautta omakohtaisten tapahtumien avulla: kuinka hän on ratkaissut parisuhde- ja perheongelmat rakkauden ehdoilla.

Kokemukset kuljettavat lukijaa vanhemmuuden merkityksestä parisuhteeseen ja siitä itsensä tutkistelun kautta hengellisyyteen. Kaikilla näillä on vahva vaikutus rakkauden käsitykseemme. Hengellisen rakkauden sisäistämistä Hooks pitää olennaisena muun muassa siksi, että sen avulla ihminen voi uskoa kaikista hyvää. Sen avulla voi nähdä kaikissa rakkauden valon.

Samalla kun Hooks päästää lukijan lähelle sisintään, tulee hän antaneeksi ikään kuin syväluotaavan version korinttilaiskirjeen 13. luvusta. Hän päivitti rakkauden tunnusmerkit ja ohjeet niiden vaalimiseksi tähän päivään. Vaikka kirjan alkuperäispainos on julkaistu jo 16 vuotta sitten, onnistuu se puhuttelemaan vaivatta tässä ajassa.

Hooks valaa uskoa oman äänen ja tunteiden tutkisteluun: Rakastamaan nimenomaan opitaan ja oppiminen jatkuu läpi elämän. Ensin rakkaus vain pitää osata tunnistaa ja sitten tunnustaa sen merkitys.

Jaa tämä artikkeli: