Maija Saari -haulla löytyi 162 hakutulosta.

1. ”Saatana mallinnettiin keskiajalla torahampaiseksi ja sarvipäiseksi mörökölliksi”, kertoo myytteihin perehtynyt erikoiskirjastovirkailija

Saatana on muun muassa pitänyt ihmisiä kaidalla tiellä. Jos Saatanan kanssa halusi tehdä sopimuksen, häntä saattoi lähestyä kohteliaalla kirjeellä.

17.04.2019

2. Essee: Fantasiakirjallisuus vilisee tarinoita roduista ja niiden välisistä sodista – todellisessa maailmassa eri ihmisrotuja ei ole olemassakaan

Rotu on muodollinen – ja virheellinen – tapa jaotella ihmisiä eri tyyppeihin ja luokkiin. Viihteen lajeista erityisesti scifi perustuu rodullisuuteen, kirjoittaa populaarikulttuuriin erikoistunut toimittaja Kari Salminen.

15.04.2019

3. Ketä kirkko äänestäisi? – Vaalikone löysi kirkolle yllättävät ehdokkaat

Kirkko ja kaupunki vastasi Ylen vaalikoneeseen kirkon virallisten kantojen perusteella. Kirkon arvoja parhaiten vastaavat ehdokkaat löytyivät vasemmistolaisista musliminaisista.

02.04.2019

4. Helsinkiläislapsille pidetään ristiäiset harvemmin kuin muille – moni äiti päätti suhtautumisensa kasteeseen jo ennen parisuhdetta

Kastamattomuuden yleisin syy on se, että vanhemmat haluavat antaa lapselleen mahdollisuuden päättää asiasta myöhemmin itse.

22.03.2019

5. Lapsiin ja nuoriin kohdistuva ihmiskauppa johtaa harvoin rangaistuksiin – 14-vuotias Taru päätyi uhriksi muuttaessaan pois rikkinäisestä kodista huolehtivaisen Mikon luo

Ihmiskaupan uhriksi joutunut nuori voi luulla hyväksikäyttöä rakkaudeksi tai parisuhteeksi. Rikoksen tekijä käyttää toisen luottamusta hyväkseen.

22.03.2019

6. Vantaa on kärjessä kirkon verkkoasiakaspalveluissa – netissä voi varata ajan diakoniaan ja kastetilaisuuden

Diakoniatyöntekijän voi varata netin kautta kaikissa Vantaan seurakunnissa, kasteen kolmessa.

22.03.2019

7. Nuoret naiset luopuvat joukoittain uskosta Jumalaan – samaan aikaan heidän kiinnostuksensa hengellisyyteen lisääntyy

Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskuksesta: "Kirkko on ollut näkyvästi esillä avioliittolain muutoksen vuoksi, ja suurin osa nuorista naisista hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot."

13.03.2019

8. Köyhimmillä perheillä ei ole varaa lasten vaatteisiin – ”Usein avustuksen perusteluna on koulukiusaaminen”

Kaikilla ei ole enää samoja mahdollisuuksia pyrkiä elämässä eteenpäin. Nyt haetaan avustuksia jo koulukirjoihinkin.

11.03.2019

9. Voima olkoon kanssanne, siskot! – Tytöt ja naiset saavat kolmessa romaanissa tarpeekseen miesten uskonnollisesta vallankäytöstä

Suomalaisnaisten uutuusromaaneissa jätetään uskonyhteisö ja kokeillaan, millaista on tehdä syntiä. Naomi Aldermanin Voima-romaani paljastaa Jumalan äidinkasvot, eivätkä ne ole kovin lempeät.

08.03.2019

10. Amnestyn tutkimus: Takapajula-Suomessa voi raiskata lähes aina ilman rangaistusta – vain 17 prosenttia saa tuomion

Seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö laahaa aikaansa jäljessä. Myös viranomaisten käytös jättää toivomisen varaa.

06.03.2019

11. Piispat kehottavat kamppailuun ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi – ”Että meillä kaikilla olisi toivo”

Evankelis-luterilaisen kirkon piispat vetoavat yhteisessä kannanotossaan ilmaston puolesta. Kannanotto liittyy tänään tuhkakeskiviikkona alkavaan paastonaikaan.

06.03.2019

12. Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulujen vaalitenttiä voi seurata suorana Kirkko ja kaupungin verkkosivuilta

Vaalitentin aiheena ovat sivistys, syrjäytyminen ja sote. Tilaisuus ja lähetys alkavat keskiviikkona 6.3. kello 15.

05.03.2019

13. Vapaus uskoa ja olla uskomatta – Suomalaisille itsestäänselvyys, mutta 5,5 miljardilla ihmisellä ei sitä ole

Suomessa kansanedustajat voivat pohtia paneelikeskustelussa koulujen uskonnonopetusta. Suurelle osalle maailman asukkaista tämä olisi luksusta, sillä heillä uskonnonvapautta joko ei ole tai se on hyvin rajoitettua.

08.02.2019

14. Köyhyys voi estää lukio- tai ammattiopinnot – Yhteisvastuukeräys muistuttaa, ettei yhdenvertaisuus toteudu koulutuksessa

Yhteisvastuukeräyksen idea ei ole vain kerätä rahaa hyvään tarkoitukseen. Se pyrkii vaikuttamaan yhteiskunnan rakenteisiin ja nostaa esille piilossa olevaa hätää.

29.01.2019

15. Nyt jo seitsemän helsinkiläisseurakunnan jäsenyysprosentti on alle 50 – pääkaupunkiseudulta löytyy myös eniten kasvanut seurakunta

Kirkosta eroaminen, maahanmuutto ja kasteiden väheneminen näkyvät jäsenyystilastoissa. Yhä useampi kirkon jäsen jättää lapsensa kastamatta.

28.01.2019

16. Moni lapsi ja nuori elää arkeaan kiirastulessa: heitä haukutaan, uhkaillaan ja kiusataan

Lähes joka kolmas lapsi ja nuori on kokenut lapsuudenkodissaan nimittelyä tai uhkailua. Koulukiusaamisesta on kärsinyt yli puolet.

25.01.2019

17. Jättitutkimus: Itsemurhariski on suurin, kun masennuspotilas pääsee sairaalasta kotiin – korkea koulutus lisää vaaraa

Yksin asuminen ja alkoholiriippuvuus lisäävät myös masennuspotilaiden todennäköisyyttä päätyä itsemurhaan, ilmenee maailman laajimmasta tutkimusaineistosta.

25.01.2019