null Arvio: Tutkivan journalismin voitto

Tutkiva journalisti. Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) selvittää katolisen kirkon toimia Spotlight-elokuvassa. Kuva: Seacia Pavao

Tutkiva journalisti. Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) selvittää katolisen kirkon toimia Spotlight-elokuvassa. Kuva: Seacia Pavao

Arvio: Tutkivan journalismin voitto

Tositapahtumiin pohjautuva Spotlight kertoo, miten toimittajat paljastivat jättimäisen katolisen kirkon pedofiliavyyhdin Yhdysvalloissa.

Spotlight-elokuva kertoo sisäänlämpiävästä kaupungista, Bostonista ja paikallisen sanomalehden tutkivan journalismin yksiköstä, Spotlightista.

Toimittajat ryhtyvät tutkimaan aihetta, joka ei vaikuta kovinkaan suurelta. Alussa kyse oli muutamiin katolisen kirkon pappeihin kohdistuneista ahdisteluväitteistä, mutta tutkimusten edetessä paljastui koko maata koskevaksi ja lopulta maailmanlaajuiseksi ilmiöksi.

Spotlight on tositapahtumiin pohjautuva tarina katolisen kirkon pedofiiliskandaalin paljastumisesta Yhdysvalloissa.

Elokuva kertoo, miten tutkivan journalismin yksikkö sai selville yhä painavampia faktoja hyväksikäyttötapauksista ja mitä kaikkea katolisen kirkon johto tiesi ja miten se toimi estääkseen tietojen julkitulon.

Intensiivinen tarina kerrotaan The Boston Globe -lehden periksi antamattomien reportterien näkökulmasta.
 

Katolinen kirkko näyttäytyy kasvottomana, kaikkialle yhteiskunnassa levittäytyneenä mahtavana hyväveliverkostona. Sen kiiltokuvamaisen pinnan alla tapahtuvia tuomittavia asioita lakaistaan maton alle välittämättä uhreista lainkaan.

Tässäkin leffassa oikeus voittaa: kun vaikenemisen muuri murtuu, otetaan uhrien karut kertomukset todesta, ja rikoksia peittelevän tahon toimet tulevat julki.

On aina ilahduttavaa, että oikeus voittaa lopulta. Ikävä puoli on se, että tarina pohjautuu todellisiin tapahtumiin.

Spotlight-elokuva on Oscar-ehdokkaana muun muassa parhaan elokuvan, parhaan ohjaajan ja parhaan miessivuosan kategorioissa.

Spotlight. Käsikirjoitus Josh Singer, Tom McCarthy, ohjaus Tom McCarthy.
Elokuvateattereissa 29.1. alkaen.

Jaa tämä artikkeli: