null Arvio: Vahvoja tarinoita poikkeusyksilöistä

Kuva: Tammi

Kuva: Tammi

Hyvä elämä

Arvio: Vahvoja tarinoita poikkeusyksilöistä

Tommi Kinnusen Lopotti ja Katri Lipsonin Detroit vievät lukijan sokean, homoseksuaalin ja liikuntakyvyttömän maailmaan.

"Kenties sinä muutit etelään samasta syystä kuin minä en palannut pohjoiseen. Elämä tuntuu helpommalta täällä. On työlästä tulla tunnetuksi vain yhden ominaisuuden perusteella."

Tommi Kinnunen jatkaa Lopotti-romaanissaan edellisvuonna ilmestyneen kiitetyn Neljäntienristeyksen sukutarinaa. Lopotissa keskitytään sokean Helenan ja hänen veljenpoikansa Tuomaksen vaiheisiin.

Yhdeksänvuotias Helena lähetetään 1950-luvulla kaukaa Pohjois-Suomesta sokeainkouluun Helsinkiin. Hän pääsee myöhemmin opiskelemaan pianonsoittoa ja saa valmistuttuaan työn pianonvirittäjänä. Lopullinen juurtuminen kaupunkiin tapahtuu, kun hän tapaa hierojaksi opiskelevan Karin.

Tuomas lähtee ylioppilaaksitulon jälkeen opiskelemaan pääkaupunkiin kauppatieteitä. Opiskelun lisäksi syynä etelään muuttamiseen hänellä on se, että hän voi homoseksuaalina elää isossa kaupungissa vapaammin.

Kinnunen kuvaa kiehtovasti henkilöitä, joilla on jokin poikkeava ominaisuus. On jännittävää päästä Helenan pään sisälle, kun hän aistivammaisena raivaa tietään normaaliin elämään. Pankkialalla työskentelevä Tuomas taas oppii monen mutkan kautta hyväksymään oman homoseksuaalisen identiteettinsä. Hän salaa läheisiltään miessuhteensa, kunnes lopulta löytyy Osku, jonka kanssa hän rekisteröi parisuhteensa.

Kumpikin tulee sinuiksi oman ominaisuutensa kanssa, vaikka siihen liittyy muun muassa lapsen hankkimiseen liittyvää ahdistusta. Helenaa ja Tuomasta kuitenkin kannattelee suku kovassakin paikassa. Enpä muuten ole aiemmin lukenut yhtä vaikuttavaa kuvausta eteläpohjalaisesta mentaliteetista, johon Tuomas on saanut kosketuksen äitinsä puolelta.

Tommi Kinnunen: Lopotti. WSOY 2016.

 

"Joukkue kiitää jäällä. Kiekko liukuu maalin taakse, Josh ottaa miehen, Nathan nappaa kiekon. Timothy pysäyttää nauhan kohtaan, jossa lähikuvaan vangitun Nathanin pelipaita vaihtaa huoneeseen punaisen hehkun."

Katri Lipsonin romaani Detroit kertoo 19-vuotiaasta jääkiekkoilijasta Timothysta, joka taklataan Detroitin jääkiekkoareenalla niin pahasti, että hän halvaantuu kaulasta alaspäin. Tapauksen taustalla on Timothyn rakastuminen joukkuetoveriinsa Nathaniin, joka järkyttyy Timothyn rakkaudentunnustuksesta ja ajaa hänet julmalla käytöksellään itsetuhon partaalle.

Amerikkaan sijoittuvan romaanin kuviot paljastuvat kerroksittain. Alussa kuvaillaan Timothyn elämää hoitajien ympäröimänä hoitolaitoksessa, jossa hän seuraa jatkuvasti vanhan joukkueensa ja erityisesti Nathanin pelaamista. Nathan ei kuitenkaan ole käynyt kertaakaan katsomassa Timothya. Seuraavaksi näkökulma siirtyy Nathaniin, jonka elämä alkaa vähitellen suistua raiteiltaan. Lopulta hänet erotetaan joukkueesta. Takautumissa ilmenee, miten nuorten miesten ystävyys alkoi ja miten se rikkoutui.

Vammautunut poika kohtaa lopulta ryvettyneen Nathanin ja hänen seuralaisensa, sokean stripparin Janetin. Ystävykset pystyvät sopimaan menneet, ja Timothy saa kokea muutaman valoisan hetken.

Jos ei tietäisi Lipsonin olevan suomalainen, luulisi lukevansa amerikkalaisen kirjailijan tekstiä. Teos on taitavasti kirjoitettu, mutta sen alakuloinen ja angstinen perusvire saa toivomaan, että kirja päättyisi hieman toisenlaisiin tunnelmiin.

Katri Lipson: Detroit. Tammi 2016.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.