null Arvio: Yöllinen autokolari nostaa syyllisyyden pintaan

Laura Birn ja Mari Rantasila saavat sukeltaa rooleissaan syvälle. Kuva: Jaana Rannikko

Laura Birn ja Mari Rantasila saavat sukeltaa rooleissaan syvälle. Kuva: Jaana Rannikko

Arvio: Yöllinen autokolari nostaa syyllisyyden pintaan

Petri Kotwican elokuvassa pappi ja kanttorikin ovat vain ihmisiä – eivät enkeleitä.

"Sinä olet enkeli", sanoo Hanna sairaalassa tapaamalleen Kiialle.

Naiset (Mari Rantasila ja Laura Birn) ovat päätyneet sairaalaan, koska Hannan mies Timo (Teijo Eloranta) on jäänyt auton alle ja Kiian lapsi on alkanut syntyä ennen aikojaan.

Ahdistavalla yöllisellä matkalla sairaalaan Kiian ajama auto oli törmännyt johonkin. Varmaan se oli peura, totesi tilannetta tutkimaan lähtenyt Lauri (Eero Aho).

Tässä alkuasetelma, josta Petri Kotwican käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Henkesi edestä lähtee käsittelemään suuria teemoja.

Totuus, valhe, vastuu ja anteeksianto risteilevät ihmisten välillä ja heidän sisällään. Elokuvan ruotsinkielinen nimi Absolution kertoo tarkemmin, mistä on kysymys: mistä löytyy synninpäästö kaikille niille, jotka ovat tietoisesti tai tahtomattaan tehneet väärin?

Lauri on ammatiltaan pappi. Kerrankin valkokankaalla nähdään pappi, joka on enemmän ihminen kuin ammattinsa edustaja, vaikka hän välillä suojautuukin pappeutensa taakse saadakseen tukea sanoilleen.

Taitavasti Kotwica viittaa myös mahdolliseen vapautukseen, mutta ei tarjoa sitä osoitellen ja helppona tienä. Ihmisenä eläminen on joskus sietämättömän vaikeaa.

Kaikki neljä näyttelijää saavat roolihahmonsa eloon monitasoisiksi ja tunteviksi ihmisiksi. Varsinkin Kiian ja Laurin suhde kokee suuria muutoksia.

Henkesi edestä -elokuva on tunteita syvältä kouraiseva tarina, suomalais-irlantilaisen yhteistyön tulos, jota myös Kirkon mediasäätiö on tukenut. Elokuvan osin avoimeksi jäävä loppu yllyttää katsojaa moraaliseen pohdintaan. Kiitokset siitä.

Jaa tämä artikkeli: