null Arvoillassa punnittiin yksilön vastuuta

Samaa mieltä! Poliitikot äänestivät arvoillassa muun muassa kehitysyhteistyövarojen nostamisesta 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

Samaa mieltä! Poliitikot äänestivät arvoillassa muun muassa kehitysyhteistyövarojen nostamisesta 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

Arvoillassa punnittiin yksilön vastuuta

Kysymys siitä, missä menevät yksilön ja yhteiskunnan vastuun rajat, oli poliitikoille vaikea.

Onko jokainen vastuussa itse itsestään vai onko se valtion tehtävä? Entä pitääkö meidän auttaa myös kaukana asuvia? Muun muassa näitä kysymyksiä pohdittiin Kirkon arvoillassa, joka järjestettiin tuomiokirkon kryptassa Helsingissä torstai-iltana 26.2. Kysymys siitä, missä menevät yksilön ja yhteiskunnan vastuun rajat, oli poliitikoille vaikea.

Antti Rinteen (sd) mielestä yhteiskunta on se, jonka tehtävänä on viime kädessä kantaa vastuu ja mainitsi esimerkkinä terveydenhuollon. Carl Haglundin (r) mielestä olemme ensisijaisesti vastuussa itsestämme ja toisistamme, sillä julkinen sektori ei voi olla lähimmäinen, vaan hoitaa enemmänkin tietyt perusasiat kuten toimeentulon. Ville Niinistö (vihr) ei nähnyt vastuita toisiaan poissulkevina, vaan näki hyvinvointivaltion lähimmäisistä välittämistä lisäävänä ja vahvistava. Päivi Räsänen (kd) korosti perheen roolia.

"Onnellisuus ja hyvinvointi syntyvät suhteessa läheisiin ja perheessä. Jos perhe ei selviydy, yhteiskunnalle tulee kallis lasku", Räsänen totesi.

Annika Saarikko (kesk) nosti tärkeimmäksi kolmannen vaihtoehdon, jokaisen vastuun lähimmäisistään. Paavo Arhinmäki (vas) puhui yhteiskunnan vastuun puolesta, koska se huolehtii yksinjääneistäkin.

"En koskaan puhu syrjäytyneistä vaan syrjäytetyistä, sillä ei kukaan halua syrjäytyä, vaan siihen on monta askelta", Arhinmäki perusteli.

Arvoillassa puhuttiin myös Suomen globaalista vastuusta. Kirkon hallitusohjelmatavoitteissa esitetään kehitysyhteistyövarojen nostoa 0,7 prosenttiin BKT:sta ja pakolaiskiintiön kasvattamista. Alexander Stubbin (kok) mielestä tiettyä numeroa tärkeämpää olisi puhua tuloksista. Hän ei myöskään suoraan uskaltanut näyttää vihreää lappua noston kannattamisen merkiksi vaan sanoi, ettei voi vielä tässä vaiheessa luvata rahaa moneen asiaan.

Myös perussuomalaisten Jussi Niinistö (ps) poikkesi muuten yksimielisestä joukosta.

"Me perussuomalaiset emme ole häpeissämme siitä, ettei 0,7 prosentin tavoitteeseen ole päästy. Emme pidä nykyistä mallia kestävänä, vaan kehitysavusta olisi siirryttävä kriisiapuun", Niinistö kertoi.

Paavo Arhinmäen mielestä perussuomalaisten linjaus on outo.

"Se, että on köyhyyttä, tytöt eivät saa koulutusta ja maailmassa on konflikteja, aiheuttaa myös ongelmia täällä Suomessa", hän muistutti.

Illan aiheena oli myös sananvapauden suhde uskonnonvapauteen sekä se, missä määrin uskonnot saavat näkyä julkisissa tiloissa ja keskusteluissa.

Muun muassa Ville Niinistö ja Alexander Stubb olivat sitä mieltä, että uskonnot ja hengellisyys voisivat näkyä enemmänkin. Päivi Räsäsen mielestä kristilliseen kulttuuriperintöön tutustumisen tulisi kuulua niillekin, jotka edustavat Suomessa muita uskontoja. Antti Rinteen Suomessa tulisi antaa tilaa myös muille uskonnollisille yhteisöille kristillisen perinteen rinnalla.

Juontajina kirkon arvoillassa toimivat Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki sekä Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo. Tilaisuuden avasi arkkipiispa Kari Mäkinen.

Katso arvoilta Youtubesta täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.