null Ateisti ei voi olla vapaamuurari

Salaisuuksia. Ahti Siltasen mukaan vapaamuurareiden opetus perustuu symboleihin, joita ei selitetä ulkopuolisille. – Näissä juhlamenoissa ei tapahdu mitään sellaista, mitä ei voisi julkistaa. Ne eivät sisällä mitään sopimatonta.

Salaisuuksia. Ahti Siltasen mukaan vapaamuurareiden opetus perustuu symboleihin, joita ei selitetä ulkopuolisille. – Näissä juhlamenoissa ei tapahdu mitään sellaista, mitä ei voisi julkistaa. Ne eivät sisällä mitään sopimatonta.

Ateisti ei voi olla vapaamuurari

Vapaamuurarin tulee uskoa yhteen kaikkivaltiaaseen Jumalaan.

Teksti Outi Ikonen
Kuva Katri Saarela


Jos olet mies, lainkuuliainen ja uskot Jumalaan, on sinun periaatteessa mahdollista tulla hyväksytyksi Suomen vapaamuurareihin, joita on yli 7 200. Jos olet nainen, pysyvät järjestön alkuvuosilta eli 1700-luvulta saakka suljetut ovet säpissä. Jos olet syyllistynyt rikokseen, on jäsenyys liki mahdoton. Ja jos tunnustaudut ateistiksi, ei sinulla ole asiaa loosiin – missään päin maailmaa.

– Jäsenyyden perusedellytys on usko yhteen kaikkivaltiaaseen Jumalaan. Ammatillinen tausta ja varallisuus eivät ole merkityksellisiä, sanoo Suurloosi ry:n pääsihteeri Ahti Siltanen , joka on myös Suomen Vapaamuurarijärjestön suurmestarin Juhani Vuoren oikea käsi.

Kasarmikadulla sijaitsevan Suurloosin istuntoihin saapuvien ammatillinen kirjo on toisenlainen kuin keskivertokaupungissa yleensä.

– Kirkon työntekijöitä – myös papistoa – on jäsenistössämme useita kymmeniä. Toimittajiakin on monta. Ammattien kirjo ei noudata ihan tyypillistä maamme jakaumaa, mutta on joukossamme ruumillisen työn tekijöitäkin, esimerkiksi maanviljelijöitä, Siltanen toteaa ja lisää eläkeläisten olevan järjestön suurin ammattiryhmä. Muurariveljien keski-ikä on yli 60 vuotta.

Video

Vapaamuurariksi pääsee suosittelun kautta usein niin, että järjestöön jo kuuluva ehdottaa jotakuta lähipiiriinsä kuuluvaa jäseneksi. Jäseniä ei haeta mitenkään aktiivisesti. Vapaamuurarien joukko kasvaa hallitusti, noin kahdella prosentilla vuodessa.

Vapaamuurarit tekevät sekä henkistä että taloudellista auttamista. Työn mittasuhteet voivat Ahti Siltasen mukaan olla pieniä, mutta apu on avunsaajalle merkityksellistä. Toisin kun julkisuudessa on usein esitetty, vapaamuurareilla ei järjestönä ole velvoitetta pitää huolta muurariveljistä.

– On toivomus, että pidämme huolta kaikista apua tarvitsevista. Emme siis sitoudu auttamaan, emme vapaamuuraria tai ketään muutakaan ehdottomasti. Autamme, jos apu ansaitaan tai voimme auttaa.

Vapaamuurareihin liittyviä tarinoita, uskomuksia ja urbaanilegendoja liikkuu viljalti. Näihin Siltanen suhtautuu maltillisesti.

– Järjestössä ei saa, eikä käytännössä voikaan hankkia etua liikesuhteissa tai taloudellisissa asioissa. Yleisesti ottaen jäsenillämme on vain yksi ehdoton velvoite: heidän tulee olla ehdottoman lainkuuliaisia. Jos joku jäsenemme syyllistyy rikokseen ja saa rangaistuksen, on melkein selvä, että hänen menettää jäsenyytensä. Järjestö ei suojele lain kirjaimesta poikennutta millään tavoin.

Vapaamuurarius on eräänlainen moraalijärjestelmä, joka ohjeistaa ja opastaa jäseniään toteuttamaan elämässään suvaitsevaisuutta, lähimmäisenrakkautta ja toisten auttamista.

– Me ihmiset valmistaudumme kohtaamaan aikanaan kuoleman. Tässä valmistautuessa voidaan oppia elämään myös lähimmäisille arvokkaalla tavalla. Jos elää elämänsä hyvin, ei pelkää kuolemaa. Asiat on hoidettu, Siltanen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: