null Auto ja järki

Auto ja järki

Ostin auton. Vähän käytetyn, japanilaisen, mustan.

Järkivalinta, vakuutti autokaupan mies. Ei kun uskon asia, ajattelin minä. Mutta en sanonut mitään. Nainen vaietkoon autokaupassa.

Matka autokauppaan oli pitkä ja mutkikas. Konsultoin useita miestuttuja ja -sukulaisia. Opin uusia termejä, kuten käyttövarmuus tai ajotuntuma. Luin testituloksia verkosta ja vertailin ajokilometrejä, vuosimalleja, korimalleja ja kulutusta.

Pian tajusin, että autoilla voi selittää koko maailman, historian ja politiikan. On uusia autoja ja vaihtoautoja, itäautoja ja länsiautoja, eurooppalaisia ja aasialaisia autoja. Järkevät miestuttuni vakuuttivat, että ruotsalaiset autot ovat turvallisia ja saksalaiset luotettavia. Ranskalaiset ovat tyylikkäitä ja mukavia ajaa mutta eivät kovin kestäviä.

Ja sitten ovat vielä nämä amerikkalaiset autot. Eräskin mieskollegani, yksityisautoilun kiivas vastustaja, unohtaa periaatteensa sillä sekunnilla, kun radiosta kajahtaa Springsteen, joka laulaa paljasjalkaisista tytöistä Dodgen konepellillä. Unelma vapaudesta ja kuumasta moottoritiestä ei jätä kylmäksi tätäkään älykköä.

Autoihin liittyy valtaa. Mustien autojen saattueet — yleensä mersuja tai audeja — herättävät Helsingin kaduilla hiljaista kunnioitusta, kun valtiovieraat lipuvat tyylikkäästi ohi.

Autot luovat yhteisöllisyyttä. Kuplavolkkareiden ja rättisitikoiden omistajat muodostavat omat heimonsa tai klaaninsa. Hippiaate elää kuljettajien mielissä ja iloisissa tarroissa, jotka lupaavat rauhaa ja rakkautta kaikille.

Vanhat vihollisuudet kaivetaan autokaupassa esiin. Sotasankarit eivät aja entisten vihollisten autoilla — eivät vaikka viimeisestä sodasta olisi kohta lähes sata vuotta.

Automainonta, kuten kaikki muukin mainonta, elää unelmista ja fantasioista. Pellot vilistävät silmissä, kun Virtasen perhe istuu isin tila-autossa matkalla mummolaan. Nuoret, komeat ja menestyvät miehet tarvitsevat alleen kunnon hevosvoimat.

Kansalliset myytit kirkastuvat automainoksissa. Vai mitä sanotte mainoksesta, joka vakuuttaa, että suomalaisia automiehiä ei erota edes kuolema? Saattomies kysyy ruumisauton kuljettajalta koneen kokoa.

Autojen maailmassa kaikki on kohdallaan. Järkipuhetta, vai mitä?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.