null Avaa ovesi matkalaiselle

Kodinomaista matkailua. Phoebe Parros on vuokrannut huoneen Apaar Tulilta viikoksi. Hintaan sisältyy myös aamupala.

Kodinomaista matkailua. Phoebe Parros on vuokrannut huoneen Apaar Tulilta viikoksi. Hintaan sisältyy myös aamupala.

Avaa ovesi matkalaiselle

Tyhjillään olevan asunnon tai huoneen voi vuokrata kaupungissa vierailevalle matkustajalle. Kodin voi myös vaihtaa loman ajaksi.

Teksti ja kuva Tuomo Perälä

Asunnon oven avaava Apaar Tuli toivottaa hymyillen vieraan tervetulleeksi. Hän on tottunut vastaanottamaan vieraita vaimonsa Larisa Pellen kanssa, sillä he vuokraavat matkailijoille yhtä kolmionsa huonetta.

– Saimme idean omasta bed and breakfast -palvelusta viisi vuotta sitten Sri Lankassa. Yövyimme siellä kotimajoituksessa ja ajattelimme, että mekin voisimme tarjota samanlaista palvelua, Apaar Tuli kertoo.

Kun Tuli löysi yhdysvaltalaisen AirBnB -palvelun internetistä, pariskunta päätti kokeilla huoneen vuokrausta. AirBnB -palvelussa asunnon omistaja voi missä päin maailmaa tahansa tarjota vuokralle koko asuntoaan tai yksittäistä huonettaan. Palvelu veloittaa 3 prosenttia vuokrahinnasta asunnon omistajalta ja 6-12 prosenttia matkailijalta.

– Meillä on käynyt hyvin erityyppisiä matkailijoita, esimerkiksi usean kuukauden matkalla olevia eläkeläisiä, välivuotta pitäviä nuoria ja kokouksiin ja konferensseihin saapuvia liikematkustajia, Tuli sanoo.

Pariskunnan luona on viettänyt kuusi yötä kalifornialainen Phoebe Parros . Hän päätyi lomalle Helsinkiin tehtyään vapaaehtoistöitä Keski-Euroopassa.

– Työskennellessäni tv-alalla yövyin paljon hotelleissa. Niissä ei kuitenkaan saa henkilökohtaista kontaktia paikallisiin ihmisiin. Pelkästään tavallisella asuinalueella käveleminenkin on mielenkiintoista hotellialueiden jälkeen, Parros kertoo.

Hän valitsi Apaar Tulin ja Larisa Pellen majoituksen, koska heistä oli AirBnB-palvelussa paljon aiempien yöpyjien jättämiä positiivisia palautteita. Parrosilla on käytössä kymmenen neliön huone 61 euron vuorokausihintaan.

Parros huomauttaa, että kotimajoitus ei ehkä sovi hyvin villiä elämäntyyliä viettäville. Kun yöpyy jonkun toisen kotona, täytyy osata kunnioittaa toisten omaisuutta ja elämäntyyliä.

Apaar Tulin mukaan mitään ikävää ei ole sattunut, vaikka heillä on ollut jo yli 70 yöpyjää. Jos jotain sattuisi, AirBnB -palvelu korvaa vieraan aiheuttamia vahinkoja.

Kodin vuokraaminen on Helsinki Bed and Breakfastin omistajan Tapani Koskelan mielestä turvallista. Suomeen ei hänen kokemuksensa mukaan hakeudu ongelmamatkustajia, vaan ihan tavallisia ihmisiä.

– Ei asunnossa tarvitse olla mitään erikoista. Yöpyminen tavallisessa suomalaisessa kodissa on matkailijalle eksoottista, Koskela toteaa.

Helsinki Bed and Breakfast veloittaa enintään 20 prosenttia matkailijan maksamasta hinnasta ja loput päätyvät asunnon omistajalle. Koskela vierailee kaikissa vuokrattavissa asunnoissa ja auttaa vuokraukseen liittyvissä asioissa.

– Vuokraamisen syyt ovat hyvin moninaiset. Jotkut tarvitsevat pikkuisen rahaa, toisille on tärkeää saada vähän elämää ympärilleen ja osa vuokraa vain siksi, että se on kivaa, Koskela sanoo.

Kotimajoitukselle on juuri nyt paljon kysyntää. Elokuussa on eniten turisteja, festivaalivieraita ja melko paljon myös konferensseja.

Vuokraamisen sijaan oman kodin voi myös vaihtaa loman ajaksi halukkaan henkilön tai perheen kanssa. Idea on yksinkertainen: sinä menet heidän kotiinsa ja he tulevat sinun kotiisi sovitun pituiseksi ajaksi. Vaihto ei maksa kummallekaan osapuolelle mitään, mutta vaihdon välittävä yritys veloittaa heiltä palvelumaksun.

Kolme vuotta Suomessa toimineen Kodinvaihtoloma.comin vuosijäsenyys maksaa vajaat sata euroa. Yrityksen edustajan Perttu Pöyhtärin mukaan loma maksaa jäsenmaksun ja matkojen verran.

– Kodinvaihto tehdään ensin rahansäästön vuoksi. Muutaman vaihdon jälkeen huomataan, että parasta on päästä lomailemaan paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi. Lomakohteessa voi elää kuten paikallinen, Pöyhtäri sanoo.

Kodin lisäksi palvelussa voidaan vaihtaa autot, lemmikit ja jopa lasten lelut. Yksi suuri käyttäjäryhmä ovat lapsiperheet, jotka voivat säästää huomattavasti lomakustannuksissa kotia vaihtamalla.

Vaihdon suunnittelu aloitetaan yleensä puolta vuotta aiemmin, sillä sopivan asunnon löytäminen vie aikansa. Kodinvaihtoloma.com on tosin lanseerannut hiljattain äkkivaihtopalvelun, jossa kotia voi vaihtaa alle kuukauden varoitusajalla.

– Ainoat vaihtajien kesken syntyneet erimielisyydet ovat koskeneet loppusiivousta. Toiset ovat paljon tarkempia siivouksessa ja tässä on myös kulttuurieroja.

Keskeistä kodin vuokraamisessa ja vaihdossa on luottamus. Palveluntarjoajien apu ja palautejärjestelmät lisäävät läpinäkyvyyttä ja turvallisuutta, mutta pohjimmiltaan kyse on maailmankatsomuksesta.

– Totta kai jotain voi sattua. Jos sitä ajattelee liikaa, tulee vain vainoharhaiseksi, Apaar Tuli sanoo.

Tapani Koskela kiteyttää oman näkemyksensä näin:

– Ovet ja sydämet kannattaa pitää avoimena. Se hyvä, minkä antaa, tulee kyllä takaisin usein kaksinkertaisena.

Lisätietoa:
airbnb.com, hbb.fi, kodinvaihtoloma.com

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: