null Jos arki kyllästyttää, voi aikuisenakin lähteä maailmalle tekemään jotain ihan muuta

Australia, Etiopia, Egypti, Uusi-Seelanti, Singapore, Thaimaa, Indonesia, Kosovo, Albania, Pohjoismaat, Sveitsi, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Saksa, Bulgaria, Kreikka, Turkki, Hollanti, Belgia, Luxenburg. Näissä maissa yrittäjä Liisi Pesonen on jo käynyt. Kuva Joona Nyman.

Australia, Etiopia, Egypti, Uusi-Seelanti, Singapore, Thaimaa, Indonesia, Kosovo, Albania, Pohjoismaat, Sveitsi, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Saksa, Bulgaria, Kreikka, Turkki, Hollanti, Belgia, Luxenburg. Näissä maissa yrittäjä Liisi Pesonen on jo käynyt. Kuva Joona Nyman.

Hyvä elämä

Jos arki kyllästyttää, voi aikuisenakin lähteä maailmalle tekemään jotain ihan muuta

Vakityöstä irtisanoutunut, pätkätyöntekijä ja yrittäjä kertovat irtiotoistaan. Mukana tietopaketti rahan ja ajan järjestämisestä lomaa pidempään matkaan.

Aurinko nousee Gran Canarialla huhtikuussa noin puoli seitsemältä. Liisi Pesonen ja Joona Nyman heräävät samoihin aikoihin ilman herätyskelloa.

Pari arvostaa kunnon aamiaista, jota laittaa myös vierailleen. Aamuohjelmaan kuuluu pitkä kävely merenrannalla Milo-bokserin kanssa. Aallot houkuttelevat usein Nymanin surffaamaan heti aamusta.

Nyman kuvaa parin @milosurftravels-Instagram-tilille lainelautailua, pastellisia auringonlaskuja, rannalla leikkivää ruttukoiraa ja kullanruskeaksi paahtunutta kumppaniaan joogaamassa. Täydellistä haavemateriaalia siis noin 7000:lle seuraajalle. Kuviin on tägätty yhteistyökumppanit, kuten Pesosen uimapuvun ja Milon valjaiden valmistaja.

– Meillä on vain tuotesponsoreita, emme saa kuvista rahaa. Haluamme säilyttää aitouden ja kertoa omia kokemuksiamme, Nyman sanoo.

Instagram-tili houkuttelee myös vieraita parin B&B-majoitukseen. Rannalla sijaitsevassa asunnossa on kaksi ylimääräistä makuuhuonetta. Siitä saatavat rahat riittävät heidän omaan vuokraansa ja muuhun tavalliseen arkeen.

Kuva Joona Nyman.

Kuva Joona Nyman.

Surffausta, aurinkoa ja uusia paikkoja

Nicaragua, Peru, Ecuador, Nepal, Malesia, Intia, Hong Kong, Australia, Fiji, Uusi-Seelanti, Indonesia, Yhdysvallat, Portugali.Ja päälle vielä pitkiä viikonloppuja Euroopan kaupungeissa. 

35-vuotias Joona Nyman on käyttänyt viimeiset kymmenen vuotta lomansa ja liikenevät rahansa matkustamiseen. Ne muut päivät diplomi-insinööri on tehnyt 10–12-tuntisia työpäiviä konsulttina.

Myös seitsemän vuotta nuorempi Liisi Pesonen on ehtinyt nähdä paljon maailmaa niin lomilla kuin opiskellessaankin.

Nyt Pesonen matkailee eniten Suomeen. Hänellä on tapahtumatuotantoihin keskittyvä yhden naisen yritys, ja viimeksi hän kävi Suomessa työmatkalla hiihdon MM-kisoissa Lahdessa. Seuraava työkeikka kotimaahan on touko–kesäkuussa.

Pesonen arvioi käyttävänsä työhön Gran Canarialla kolmasosan ajasta, joka siihen meni Suomessa. Parin tunnin tietokoneen naputtelun jälkeen voi pitää vaikkapa lainelautailutauon.

Irtisanoutuminen tuntui tosi vaikealta. Taisi tulla itkukin.

- Diplomi-insinööri Joona Nyman

Nymanille surffaamiseen keskittyminen vaati irtisanoutumista vakituisesta, hyväpalkkaisesta työsuhteesta.

– Työ oli täyttänyt niin ison paikan arjessa, että irtisanoutuminen tuntui tosi vaikealta. Taisi tulla itkukin.

Molemmat korostavat, ettei viimesyksyinen lähtö Helsingistä merkinnyt hyppäämistä pois oravanpyörästä. Työnteko maistuu.

– Välillä vain kaipaa jotain erilaista. Haluamme surffia, aurinkoa ja uusia paikkoja. Meille tärkeintä elämässä on kokea paljon, jotta vanhempana ei tarvitsisi harmitella tekemättömiä asioita. Olemme etuoikeutettuja, kun olemme pystyneet tekemään irtioton, Nyman sanoo.

Tapahtumatuottaja Liisi Pesonen, diplomi-insinööri Joona Nyman ja Milo-bokseri lähtivät viime lokakuussa Helsingistä asuntoautoksi rakennetulla pakettiautollaan kohti eteläisempiä surffausrantoja. Kuva Pyry Pietiläinen.

Tapahtumatuottaja Liisi Pesonen, diplomi-insinööri Joona Nyman ja Milo-bokseri lähtivät viime lokakuussa Helsingistä asuntoautoksi rakennetulla pakettiautollaan kohti eteläisempiä surffausrantoja. Kuva Pyry Pietiläinen.

Parisuhde alkoi vuoden irtiotolla

Kokemusten tavoittelu, liikunnallisuus, sosiaalisuus – Joona Nyman listaa pariskuntaa yhdistäviä piirteitä. He tutustuivat neljä vuotta sitten, kun Nyman oli lähdössä vuodeksi kiertämään Uutta-Seelantia.

– Lähdin mukaan seikkailuun kuukauden varoajalla. Irtisanoin asunnon ja hankin viisumin, Liisi Pesonen virnistää.

Tuore pari eli vuoden pienessä pakettiautossa, jonka osti paikan päältä.

– Fiilistelimme elämää, aurinkoa, aaltoja ja toisiamme, Pesonen kertoo.

Kun molemmille löytyi suhteiden kautta töitä Helsingistä, pariskunta palasi pariksi vuodeksi. Samaan aikaan he toteuttivat haaveensa koirasta.

– Laskelmoimme, että pentu kannattaa ottaa Suomessa heti. Pidimme Milolle tiukan koirakoulun, jotta se voi kulkea mukanamme joka puolella maailmaa, Pesonen sanoo.

Viime lokakuussa perhe starttasi asuntoautoksi muuttamallaan pakettiautolla kohti Gran Canariaa. Matkalla he tutustuivat Euroopan surffirantoihin.

– Mahdun seisomaan autossa, joten huonolla säällä saatoin kokata kunnon dinnerin ja sytyttää kynttilän. Kun tuli vettä vaakatasossa, menimme ihanaan B&B-paikkaan, jossa saimme kuivateltua vaatteet ja lakanat, kertoo Pesonen.

Joulukuussa valkoinen pakettiauto saapui määränpäähänsä Gran Canarialle.

La Aldea de San Nicholas Gran Canarialla joulun tienoilla. Kuva Joona Nyman.

La Aldea de San Nicholas Gran Canarialla joulun tienoilla. Kuva Joona Nyman.

Seikkailijapari toivoo lapsia

Tulevaisuus on auki. Joona Nymanilla ja Liisi Pesosella on säästöjä, joilla voi hankkia isomman surffihostellin Sri Lankasta, kaksion Töölöstä – tai sitten jotain ihan muuta.

– Reissun päällä oleminen on yksi vaihe elämässä, kuten esimerkiksi työskentely tai tulevaisuudessa lasten kasvattaminen, Nyman kertoo.

– Nyt on hyvä hetki matkustaa, kun lapset eivät juokse vielä ympärillä, Pesonen täydentää.

He ovat yhtä mieltä siitä, että vaikka matkustaminen muuttuisi perheen kasvaessa hankalammaksi, se ei lopu.

– Pieni liikkeellä olo jatkuu varmasti koko loppuelämän, Nyman hymyilee.

– Aina surffin ja auringonlaskun jälkeen olen iloinen siitä, että elän nyt Gran Canarialla. Vain ystäviä ja perhettä on välillä ikävä, kertoo Joona Nyman. Kuva Joona Nyman.

– Aina surffin ja auringonlaskun jälkeen olen iloinen siitä, että elän nyt Gran Canarialla. Vain ystäviä ja perhettä on välillä ikävä, kertoo Joona Nyman. Kuva Joona Nyman.

Miten työssäkäyvä aikuinen saa rahat irtiottoon?

* Pitkään reissuun kannattaa valmistautua säästämällä. Vuokra-asunnon voi vaihtaa halvempaan. Töissä kannattaa avata hernekeittopurkki tai syödä kotona kokattua ruokaa.

* Omistusasunnon voi vuokrata jo etukäteen ja muuttaa itse edullisempaan. Helsingissä maksetuilla vuokrarahoilla elää halvemmassa maassa pitkään.

* Asuntolainalle sopii neuvotella lyhennysvapaata.

* Osan irtaimistosta voi muuttaa rahaksi. Kannattaisiko myydä auto ja alkaa liikkua julkisilla ja pyörällä?

* Onko ennen lähtöä mahdollista tehdä rutkasti töitä? Ylityökorvaukset ja lomarahat voi pyytää tarpeesta riippuen myös aikana.

* Pystyisitkö tienaamaan päivätyön ohessa freetyöllä?

* Joitakin töitä pystyy tekemään matkallakin. Esimerkiksi koodaus, kääntäminen ja kirjoittaminen onnistuvat vaikka missä.

* Voisitko hakea apurahaa projektiin, jota voisit tehdä siellä missä haluaisit olla?

* Irtoaisiko omien intohimonkohteiden ympäriltä yrittäjätuloja? Suosittu matkabloggaaja tienaa suosittelemalla testaamiaan palveluita ja tuotteita, taitava laskettelija voi opettaa laskettelukeskuksessa aloittelijoita.

* Matkustelun voi yhdistää vapaaehtoistyöhön kohdemaassa. Palkaksi saattaa saada majoituksen ja ruoan.

* Reissussa voi majoittua muutenkin kuin hintavasti hotellissa. Asunnon voi vuokrata. Lisäsäästöjä tulee, jos osan ravintolaruokailuista korvaa asunnossa kokkailemalla. Entä kiinnostaisiko kodin vaihtaminen matkan ajaksi toisen kanssa tai jopa vieraan luona sohvasurffaaminen? Katso lisää esimerkiksi www.airbnb.fi, fi.intervac-homeexchange.com ja www.couchsurfing.com.

* Osan irtiotosta voi rahoittaa lainallakin. Pankin luotolle pitää olla vakuuksia.

Pätkätöiden välissä vapaaehtoistöihin

Diakonissa Leena Nygårdin työhuone Itäkeskuksen varjossa on pieni ja hämärä, paitsi aamuvarhain. Silloin aurinko syöksyy korkeiden talojen lomasta sisään ja saa Nygårdin teoksen seinällä hehkumaan. Sekatekniikalla tehty purppuranpunainen työ esittää juutalaisten yhdeksänsakaraista hanukka-kynttelikköä.

Nygård teki työn palattuaan Jerusalemista viime syksynä. Suomen Lähetysseuran kolmen kuukauden vapaaehtoistyön jälkeen tuo ristiriitainen, kiihkeä kaupunki on ollut paljon mielessä. Hepreankirja odottaa laukussa kielikurssia, jolle Nygård on menossa töiden jälkeen.

Haluaisitko palata Jerusalemiin?

– Saman tien!

Nygård toi Lähi-Idästä mukanaan vain muutaman vaatteen, pari korua ja lautaan veistetyn enkelin, jonka Lähetysseuran toimintakeskuksen talonmies antoi läksiäislahjaksi. Tärkeimmät tuomiset olivat aineettomia.

– Matka elvytti luovuuttani. Saatoin lähteä vapaapäivänäni Haifaan vuorenrinteelle taidetarvikkeideni kanssa.

Nygård oppi myös luottamaan pärjäämiseensä ja ottamaan asiat aiempaa rennommin.

– Suomessa ollaan niin tunnollisia ja kunnollisia, että pienetkin virheet korostuvat. Jerusalemissa tajusin, että maailma ei kaadu minun mokailuuni.

Diakonissa Leena Nygård työskentelee Matteuksen kirkossa. Kuva Esko Jämsä.

Diakonissa Leena Nygård työskentelee Matteuksen kirkossa. Kuva Esko Jämsä.

Opiskelijana ei ehtinyt vaihtoon

Kun pätkätöiden väliin jäi viime kesänä kolmen kuukauden tauko, Leena Nygård pystyi toteuttamaan haaveensa pidemmästä ajasta ulkomailla.

– Olen ollut vuosia niin kovassa imussa kaksien opintojen ja työn vuoksi, että opiskelijavaihtokin olisi sotkenut aikataulut. Vapaaehtoistyö on mahtava mahdollisuus ikäiselleni.

29-vuotias Nygård on valmistunut myös teologian maisteriksi. Lisäksi hän on käynyt jo pari vuotta aiemmin Lähetysseuran vapaaehtoisille tarkoitetun esikoulutuksen, osallistunut koulutusmatkalle Etiopiaan ja opiskellut yhtä siellä puhuttavaa kieltä, amharaa.

Nygårdin oli tarkoitus lähteä Etiopiaan vapaaehtoistöihin. Etiopian poliittinen tilanne muuttui kuitenkin sellaiseksi, että Lähetysseurassa päätettiin ohjata Nygård mieluummin Jerusalemiin.

– Lähdin yksin, valmistautumattomana ja auki kaikelle, mikä oli siunaus.

Lähetysseura tarjosi Nygårdille huoneen hänen työpaikallaan Shalhevetyah-keskuksessa sekä ruokarahan, seurakunta entisessä kotikunnassa Kangasniemellä kustansi lentomatkat.

Kadulta mukaan sapattia viettämään

Lähi-idän lämpö, värit, ihmisten tapa ilmaista itseään voimakkaammin kuin Helsingissä – Leena Nygård rakasti sitä kaikkea.

– Jerusalemissa tapahtui asioita, joita ei Suomessa koskaan sattuisi. Vanhempi juutalainen herrasmies esimerkiksi kutsui minut kadulta luokseen sapattiaterialle.

Nygård lähti vieraan miehen mukaan, kun tämä lupasi kutsua isomman seurueen syömään. Kukaan muu ei kuitenkaan halunnut liittyä joukkoon.

– Menin ristiriitaisissa tunnelmissa miehen asuntoon, jossa oli sapattiateria valmiiksi katettuna. Teimme kaikki rituaalit, jotka siihen kuuluvat ja jaoimme pyhän hetken. Mies olisi varmasti ollut yksin sapattina ilman minua.

Piti vapaaehtoistyöntekijänäkin sensuroida sanomisiaan.

- Diakonissa Leena Nygård

 

Kristinuskon keskeiset paikat, joihin Jerusalemissa jonotetaan, tuntuivat Nygårdista kaupallisilta ja korneilta. Enemmän kiinnosti tavallinen elämä raskaita aseita kantavien sotilaiden keskellä.

– Tutustuin miehitettyyn kaupunkiin Palestiinan puolella. Paikallinen arabi, juutalainen opas ja alueella asuva setlementtijuutalainenkin kertoivat tilanteesta omasta näkökulmastaan. Tilanne tuntui minusta epäoikeudenmukaiselta heille jokaiselle.

Nygårdista kristityn kuuluu olla Lähi-idässä rauhan puolella. Tämä on myös Lähetysseuran linja.

– Oli havahduttavaa, kun piti vapaaehtoistyöntekijänäkin sensuroida sanomisiaan esimerkiksi somessa.

Varsinainen vapaaehtoistyö oli helppoa. Nygård esimerkiksi haravoi pihaa ja oli mukana pitämässä kesäleiriä kristillisen koulun lapsille.

Uudet kokemukset muuttavat ihmistä, joten on sääli, jos niitä ei voi jakaa.

- Vapaaehtoistyöstä palannut diakonissa Leena Nygård

Perheellinenkin voi lähteä maailmalle

Perhe ei välttämättä estä irtiottoa ulkomaille.

Shalhevetyah-keskuksessa asui lähetystyöntekijöidenkin lapsia, joten miksei esimerkiksi sinne voisi ottaa mukaan vaikka kesälomailevaa koululaista.

Nygårdin aviomies viihtyy parhaiten kotona Helsingissä. Pari vietti kuitenkin Israelissa yhdessä viikon loman.

– Uudet kokemukset muuttavat ihmistä, joten on sääli, jos niitä ei voi jakaa. Parisuhteen pitää olla riittävän vakaalla pohjalla, jotta erossa oleminen onnistuu. Me olemme sovussa erilaisuutemme kanssa.

Kuva Joona Nyman.

Kuva Joona Nyman.

Muokattu 24.4. kahta väliotsikkoa.

Kun loman pituus ei riitä

* Vähintään 20 työvuoden jälkeen saa jäädä vuorotteluvapaalle, joka kestää 100–180 kalenteripäivää. Vuorotteluvapaalla saa 70 prosenttia siitä työttömyyspäivärahasta, jota saisi työttömänä.

* Kun yksi pätkätyö päättyy, voisiko pitää taukoa ennen seuraavan työpätkän aloittamista?

* Vanhempain- ja hoitovapailla saa huolehtia lapsesta missä vain, kunhan Suomi säilyy vakinaisena asuinpaikkana. Oikeus hoitovapaaseen jatkuu, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

* Kun samalla työnantajalla on työskennellyt vähintään vuoden, on oikeutettu opintovapaaseen julkisen valvonnan alaisessa koulutuksessa. Myös ulkomailla voi opiskella. Kahdeksanvuotisen työuran jälkeen saattaa saada myös aikuiskoulutustukea. Lisätietoa: www.koulutusrahasto.fi/fi/aikuiskoulutustuen-hakijoille.

* Työnantajalta kannattaa kysyä palkatonta työ- tai virkavapautta, vaikka siihen ei olisikaan lakisääteistä oikeutta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.