null Avain elämään

Avain elämään

Koskemattomat. Ohjaus Olivier Nakache ja Eric Toledano.

Koskemattomat-elokuvan aiheessa on jotain entuudestaan tuttua ja jotain uutta. Ensimmäisessä kohtauksessa musta nuori mies kaahaa Pariisin kaduilla italialaisella loistoautolla vieressään vanhempi mies. Siinä on jo koko elokuvan keskeinen asetelma. Senegalilaissyntyinen vammaisavustaja Driss (Omar Sy) tarjoilee neliraajahalvaantuneelle Philippelle (Francois Cluzet) välillä vähän arveluttavankin rajoilla liikkuvia elämyksiä.

Yleensä neliraajahalvaantuneita ei esitetä komedian tai edes veijaritarinan keinoin. Niin vain on, että Koskemattomat-elokuvassa ratkaisu toimii. Päähenkilöiden kemioissa on luonnollisuutta ja luontevuutta. Katsoja nyökyttelee hyväksyvästi päätään ilman vaivaantumisen tai säälin tunteita. Toisella on rahaa, toisella ideoita, toisella toiveita ja toisella mahdollisuuksia toteuttaa niitä.

Elokuvan taustalla on myös yhteiskuntaluokkien erot, jotka eivät tässä merkitsekään törmäystä vaan kulttuurien välistä dialogia. Vammautunut, akateeminen Philippe asuu Pariisin hienostokortteleissa, kun taas isätön Driss yrittää sinnitellä maahanmuuttajalähiön arjessa.

Pääosien näyttelijät tekevät hienoa työtä. Siinä, missä suosittu stand up -koomikko Sy järjestää suurieleisesti säpinää avustettavansa elämään, jälkimmäisen ilmeet kertovat onnesta ja välillä myös surusta vähäeleisen kuvaavasti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.