null Avioliittolain muutoksen vastustajat keräävät nimiä kirkon tapahtumissa

Avioliittolain muutoksen vastustajat keräävät nimiä kirkon tapahtumissa

Vapaaehtoiset markkinoivat innokkaasti sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista vaativaa kansalaisaloitetta, mutta keinot eivät miellytä kaikkia.

Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista vaativan kansalaisaloitteen vapaaehtoiset ovat kesällä jalkautuneet urakalla. He ovat keränneet allekirjoituksia muun muassa kirkon tapahtumissa, mikä on herättänyt kävijöissä hämmennystä. Suuriin tapahtumiin, kuten Turun Kansanlähetyspäiville, he ovat menneet luvalla, mutta pienemmissä tapahtumissa järjestäjiltä ei ole kysytty lupaa.

Toukokuun lopussa Aito avioliitto -roll-upilla varustautunut aloitteen aktiivi keräsi nimiä Narinkkatorin Stadin Suvivirsi -tapahtumassa. Häntä pyydettiin poistumaan torialueelta, ja nimien keruu jatkui torin laidalla.

Helsingin seurakuntayhtymän tapahtumakoordinaattori Kristiina Vähäkangas toteaa, että yhteislaulutapahtumaan ei haluttu poliittisia kannanottoja.

– Lupaa aloitteen markkinointiin ei ollut pyydetty eikä olisi annettukaan, koska viestit helposti sekoittuvat. Ihmiset voivat luulla sitä tapahtumaan kuuluvaksi asiaksi, hän sanoo.

Heinäkuun alussa sosiaalisessa mediassa herättivät pahennusta espoolaisista perhepuistoista löytyneet, aloitetta markkinoivat tiedotteet. Paikkaa pidettiin viestille sopimattomana.
 

Vapaaehtoisemme kertovat asiasta siellä, missä ihmiset liikkuvat."
Aito avioliitto -yhdistyksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Rahkonen


Kansalaisaloite sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseksi tavoittelee yli 50 000 nimeä syyskuun 29. päivään mennessä ja pääsyä eduskunnan käsittelyyn. Kasassa on reilut 43 000 nimeä.

Aloitteen toisen vireille panijan, Aito avioliitto -yhdistyksen puheenjohtajan Jukka-Pekka Rahkosen mielestä nimiä on kerätty ystävällisessä hengessä. Allekirjoittajien tavoittelulle seurakunnista, turuilta ja toreilta on vissi syynsä.

– Perinteisen avioliiton kannattajia on paljon, mutta moni ei ole aktiivinen netissä. Minusta on ihan asiallista kerätä nimiä tapahtumissa, kunhan emme häiritse niiden kulkua. Emme mene hartaustilanteisiin, vaan kulkureiteille, hän toteaa.

Puolet allekirjoituksista on kerätty netin sijasta paperille.

– Meillä ei ole suurta budjettia, joten vapaaehtoisemme kertovat asiasta siellä, missä ihmiset liikkuvat.

Rahkosen mukaan sosiaalisessa mediassa on kiertänyt yksi asukaspuistotapaus, jossa tiedote oli kiinnitetty puiston ilmoitustaululle. Hän pitää tätä ihan sopivana tapana välittää lapsiperheille tietoa aloitteesta.

– Tiedote ei vedonnut lapsiin millään tavalla. Paljon arveluttavampaa on, että joissakin päiväkodeissa poikia puetaan prinsessoiksi.

Avioliittolain muutoksen kumoamista vaativassa aloitteessa ei ole virallisesti mukana järjestöjä tai seurakuntia, mutta Aito avioliitto ry järjestää asiaan liittyviä tapahtumia ja markkinoi aloitetta. Se linjaa tarkoituksekseen ”edistää ja vahvistaa miehen ja naisen välisen avioliiton asemaa ja merkitystä aitona, erityisenä, luonnollisena ja pysyvänä instituutiona suomalaisessa yhteiskunnassa ja lainsäädännössä”.

Yhdistyksen verkkosivuilla on lueteltu aloitteen kannattajia nimen ja kuvan kera. Helsinkiläisiä luterilaisen seurakunnan työntekijöitä on näkyvästi mukana yksi, Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherra Arto Antturi. Kirkko & kaupunki ei tavoittanut häntä vuosilomalta.

Avioliittolain muutos on vahvistettu

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista sai taakseen lähes 167 000 ihmistä ja eduskunnan äänin 105–92. Laki astuu voimaan maaliskuun 2017 alussa.

Parin vuoden odotus johtuu siitä, että avioliittolain muutos vaatii muutoksia myös muualle lainsäädäntöön. Niitä valmistellaan parhaillaan oikeusministeriössä.

– Laki on presidentin vahvistama, joten se tulee automaattisesti voimaan. Aina voidaan kuitenkin säätää laki, jolla kumotaan jokin aiempi laki, selvittää lainsäädäntöneuvos Outi Kemppainen oikeusministeriöstä.

Hän ei ota kantaa siihen, mitä Aito avioliitto -aloitteen mahdollisesta eduskuntaan etenemisestä seuraisi.

– Silloin eduskunnalla olisivat samaan aikaan käsittelyssä sukupuolineutraalin avioliittolain aiheuttamat muutokset muuhun lainsäädäntöön ja koko lain kumoamista vaativa kansalaisaloite. Tilanne olisi erikoinen.

Muutos 15.7. klo 9.20: virheellinen otsikko "Uuden avioliittolain vastustajat keräävät nimiä kirkon tapahtumissa" korjattu.

Jaa tämä artikkeli: