Jarkko Peltoluhta -haulla löytyi 69 hakutulosta.

  1. Viisi ikivanhaa uskomusta sananjalasta, juhannuksen ihmekasvista

    Kasvitieteellisesti sananjalka on itiökasvi, joka ei kuki. Kansanuskomusten sananjalka on kuitenkin ihmekasvi, joka kukkii sinisenä juhannusyönä.

    19.06.2024

  2. Osa Vuosaaren luottamushenkilöistä kanteli kirkkoherran ja muun seurakuntaneuvoston toiminnasta – taustalla erimielisyys yhdenvertaisuutta edistävän asiakirjan käsittelystä

    Valituksen laatijat haluavat selvyyden siihen, onko asian käsittelyssä menetelty oikein. Marja Lindholmin ja Jussipekka Jyväsjärven mukaan kyse on sekä menettelytavoista että teologisista tulkinnoista.

    13.06.2024

  3. Marraskuussa vietettävään martinpäivään liittyy hanhipaisti ja kertomus vastentahtoisesta piispasta

    Tänä vuonna martinpäivää vietetään Suomessa surumielisissä tunnelmissa.

    08.11.2023

  4. Nimipäiväkalenteri uudistuu vuonna 2025 – almanakkaan tulee myös uusia versioita vanhoista raamatullisista nimistä

    Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin tulee 33 ja suomenruotsalaiseen kalenteriin 27 uutta nimeä. Monet niistä ovat uusia versioita vanhemmista nimistä.

    01.09.2023

  5. Onko kirkolla hengellistä ydintä? – Kysyimme piispoilta, ja he kertoivat rakastavasta Jumalasta ja Kristuksen seuraamisesta

    Arkkipiispa Tapio Luoma arvioi, että perinteistä uskon kieltä saatetaan välttää siinä pelossa, että se kuulostaa arjelle vieraalta tai tekopyhältä. Siksi kirkon hengellinen ydin ei aina välttämättä näy eikä kuulu.

    27.01.2023

  6. Sydänten piispa ja Sielujen puolustaja – mitä Irja Askola ja Eero Huovinen kertovat uusissa kirjoissa toisistaan, Jumalasta ja kuolemasta?

    Syksyn uutuuskirjoissa on peräti kaksi eläkkeellä olevan Helsingin piispan muistelmateosta. Eero Huovinen toimi Helsingin piispana vuosina 1991–2010 ja hänen seuraajansa Irja Askola vuosina 2010–17. Laitoimme tuoreet kirjat ja piispojen ajatukset vertailuun.

    10.11.2022

  7. Mitä vastaisit muutoksia pelkäävälle puudelinulkoiluttajalle? – Töölön kirkkoherraehdokkaat esittäytyvät

    Töölön seurakunnan kirkkoherraksi pyrkivät Mari-Anna Auvinen ja Hilkka Niemistö saapuvat tentattaviksi Temppeliaukion kirkkoon. Myös Kirkko ja kaupunki esitti heille viisi kysymystä.

    27.09.2022

  8. Kirkkohäiden hitit vaihtuivat: leffamusiikki haastaa perinteiset häämarssit

    Saisiko olla Disney-romantiikkaa, Harry Potter -fiilistelyä vai sittenkin muumimusiikkia? Kuuntele, mitä kaikkea on soitettu vihkitilaisuuksissa.

    29.07.2022

  9. Orjuuden kuvottava historia johti moraaliseen vallankumouk­seen – silti maailmassa on nyt noin 40 miljoonaa orjaa

    Orjakaupan aikoihin ajateltiin, että Raamatun henkilö Kanaan oli ihonväriltään musta, ja sillä oikeutettiin orjuutta. Myöhemmin orjuuden lopettamista perusteltiin kristillisillä arvoilla.

    23.09.2021

  10. 10 vinkkiä muistisairaan läheiselle: näin huolehdit itsestäsi ja hänestä

    Onko läheiselläsi muistisairaus? Niin on arviolta 193 000:lla muullakin suomalaisella.

    17.09.2021

  11. Tämä kolahti: Maailmaa ei voi selittää eikä ymmärtää, näyttävät 1900-luvun runoilijatähdet Dylan Thomas ja Paul Celan

    Runojen lukijana joudun arvailujen varaan ja arvaamattoman äärelle. Kokemus on miltei uskonnollinen.

    19.08.2021

  12. Mikä tekee rakkauslaulun? Lukijat kertoivat Kirkko & kaupungille omista hääbiiseistään

    Se oikea hääkappale voi valikoitua merkityksellisen muiston, koskettavien lyriikoiden tai yhteisen lempisarjan perusteella. Keräsimme lukijoiden suosikit soittolistaksi.

    04.08.2021

  13. Tiesitkö, että moni tunnettu biisi on sävelletty keskiaikaiseen kirkkosävellajiin? − Testaa, tunnistatko tutut sävelmät gregoriaanisen kuoron esittämänä

    Nykymusiikki on paljon velkaa gregoriaaniselle kirkkolaululle. Kirkkosävellajeista ovat innostuneet niin elokuvamusiikin tekijät, popparit kuin rokkaritkin. 

    27.07.2021

  14. ”Meillä on monia muitakin kristillisiä kirkkokuntia Suomessa” –  Kirkolliskokouksen edustaja-aloite ehdottaa evankelis-luterilaisen kirkon Kirkko Suomessa -brändin lakkauttamista

    Aloitteen allekirjoittajat kokevat, että brändi on tahditon, koska nimestä ei käy selville, mikä kirkkokunnista on kyseessä.

    26.07.2021

  15. Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola sai toisen nimensä auton mukaan – keneltä hän sai ensimmäinen nimensä?

    "Pyhä Franciscus Assisilainen on minulle kyllä läheinen ja tärkeä ihminen", sanoo maailmankuulu ohjaaja.

    25.03.2021

  16. Budjettiriihi, jälkipuinti ja oma lehmä ojassa – myös kaupunkilainen viljelee yhä maataloussanastoa

    Urbaaneinkin eläjä käyttää ilmaisuja, joiden juuret ovat syvällä agraariyhteiskunnassa. Niiden ymmärtäminen auttaa myös Raamatun lukemisessa.

    16.02.2021

  17. Kahtiajako koulumaailmassa ahdistaa sukupuoltaan pohtivia – nuorten vertaistukiryhmässä voi käydä ennalta ilmoittautumatta

    Ryhmässä saa määritellä sukupuolensa juuri niin kuin itse haluaa tai olla määrittelemättä. 

    14.02.2020