null Avioliittolaki jakaa kirkolliskokousedustajia Espoossa

Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat osoittivat mieltään marraskuussa 2014. Kuva: Matti Karppinen

Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat osoittivat mieltään marraskuussa 2014. Kuva: Matti Karppinen

Avioliittolaki jakaa kirkolliskokousedustajia Espoossa

Vajaa puolet Espoon hiippakunnan tuoreista kirkolliskokousedustajista lämpenee samaa sukupuolta olevien kirkkohäille.

Samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä kannattaa vajaa puolet 9. maaliskuuta valituista Espoon hiippakunnan kirkolliskokousedustajista. Myönteisellä kannalla ovat kaikki Kevään kirkko -listalta valitut eli Markku Jalava Nurmijärveltä, Päivi Salli Espoosta sekä pappisedustajat Tapiolan kirkkoherra Päivi Linnoinen ja Leppävaaran kirkkoherra Kalervo Salo.

Kukaan Yhteinen kansankirkko -listalta läpimenneistä ei näytä avoimen vihreää valoa parisuhdeasialle. Hannele Karppinen Hyvinkäältä, Anna-Mari Kaskinen Lohjalta, Johanna Lumijärvi Kirkkonummelta, Heikki Sorvari Espoosta, Tapio Tähtinen Keravalta sekä pappisedustaja Espoonlahden kirkkoherra Jouni Turtiainen eivät kuitenkaan ole yksimielisiä siitä, mitä kirkon pitäisi tehdä.

Kirkon vihkioikeudesta luopumisen mahdollisuutta väläyttävät Hannele Karppinen, Johanna Lumijärvi ja Anna-Mari Kaskinen. Heikki Sorvarin ja Jouni Turtiaisen mielestä kirkon ei välttämättä tarvitse tehdä mitään.

"Kirkon avioliitto-opetusta ei tarvitse muuttaa. Sillä on kestävät teologiset perusteet Raamatussa. Kirkon avioliitto-opetus on myös tasa-arvoinen ja syrjimätön. Näin ollen en tule ajamaan sukupuolineutraalia avioliittoa kirkon avioliittokäsitykseksi", sanoo Jouni Turtiainen.

Päivi Sallilla on toisenlainen näkemys: "Kirkon tulee voida vihkiä kaikki, jotka solmivat Suomen lakien mukaan avioliiton. Kirkon pitää elää ajassa, ja hyväksyä tasa-arvoinen sukupuolineutraali avioliitto ja muuttaa toimintaansa sen mukaisesti."

Hänen kanssaan samoilla linjoilla ovat myös Markku Jalava ja Päivi Linnoinen.

Uudistaminen saa kannatusta

Kirkon hallinnon ja rakenteen uudistaminen nousi vastauksissa tulevien vuosien ykköstavoitteeksi. Uudistamisen mainitsevat tavoitteekseen Markku Jalava, Hannele Karppinen, Päivi Salli, Heikki Sorvari, Tapio Tähtinen, Kalervo Salo ja Jouni Turtiainen.

 

"En tule ajamaan sukupuolineutraalia avioliittoa kirkon avioliittokäsitykseksi." -Jouni Turtiainen

 

"Haluan edistää asioita, jotka liittyvät hengellisen elämän vahvistamiseen kirkossamme. Tähän liittyy kristillisen kasvatuksen ja kirkon tavoittavan työn edistäminen ja kehittäminen. Haluan vahvistaa lähetystyön ja kansainvälisen vastuun asemaa ja edistää rakentavaa ja kunnioittavaa keskustelua kirkossamme", sanoo Anna-Mari Kaskinen.

"Haluan edistää toisia kuuntelevaa ja kunnioittavaa ilmapiiriä ja työskentelytapaa ja sitä, että Raamattu ja luterilaiset tunnustuskirjat saavat olla tunnustuksen ja opin ylimpänä ohjenuorana", luonnehtii Hannele Karppinen omia tavoitteitaan.

Päivi Linnoinen tiivistää tavoitteensa: "Haluan vaikuttaa laaja-alaisen ja monipuolisen Raamatun tulkinnan puolesta. Haluan edistää sitä, että kirkon ratkaisuissa kuuluu monenlaisten jäsenten ja ihmisten ääni, erityisesti hiljaisten."

 

Esse kysyi Espoon hiippakunnasta valituilta kirkolliskokousedustajilta:

Mitä asioita haluaisit edistää alkavalla nelivuotiskaudella?

Mitä kirkon pitäisi tehdä, kun avioliittolaki muuttuu ensi vuonna sukupuolineutraaliksi?

Jaa tämä artikkeli: