null Avuksi kirja

Maisa Tonterista lapset ovat yhtä kiinnostavia keskustelukumppaneita kuin aikuiset.

Maisa Tonterista lapset ovat yhtä kiinnostavia keskustelukumppaneita kuin aikuiset.

Avuksi kirja

Maisa Tonterin lastenkirjoista löytyy toivo.

Vanha kansanlastentarhana toiminut Ebeneser-talo Helsingissä avattiin 3.5. kahdeksi viikoksi Lastenkirjallisuustaloksi. Tempauksen tarkoituksena on näyttää, kuinka kirjallisuustalo voisi tarjota tietoa lukemisen ja kirjallisuuden merkityksestä lapsen elämässä. Pilottihankkeen takana on Pro lastenkirjallisuustalo -yhdistys.

Samassa yhteydessä julkaistiin Maisa Tonterin kirjoittama lasten kuvakirja Okko Oravan kaksi pesää. Kirjan on kustantanut vuonna 1974 perustettu Lasten Keskus. Kustantamo tunnetaan erityisesti lasten kuvakirjoista ja kasvatukseen liittyvästä tietokirjallisuudesta.

— Toimin Lasten Keskuksessa kustannuspäällikkönä ja jäin sieltä eläkkeelle pari vuotta sitten. Olin kirjoittanut lasten ja nuorten kirjoja jo ennen sitä työtä, mutta kirjailijan urani oli vuosia hyllyllä, kunnes se alkoi taas eläköitymiseni myötä.

Eettisiä aiheita

Lasten Keskuksen julkaisemille lastenkirjoille ovat tunnusomaisia eettiset kysymykset, esimerkiksi reilu ystävyys, auttaminen, koulukiusaaminen, rauha ja erilaisuuden hyväksyminen. Okko Oravan kaksi pesää -kirjassa käsitellään avioeroa lapsen näkökulmasta.

— Kirjan aihe löytyi jo 20 vuotta sitten, kun kirjoitin yhdessä juristi Ritva Juntusen kanssa lasten lakikirjaa, kertoo Maisa Tonteri.

Lasten lakikirjaan koottiin lapsiin liittyvät lait, ja Tonteri — silloiselta nimeltään Savolainen — kirjoitti niihin liittyvät tarinat. Kirjasta on ilmestynyt uudistettu painos nimellä Suomen lasten lakikirja (Lasten Keskus 2007). Siitä löytyy myös taulukko, jossa kerrotaan, mitä lapsi saa missäkin iässä tehdä.

— Muistan hyvin, kun kirjoitin lasten lakikirjan tekstejä. Oli kuuma kesä ja minun vain piti miettiä vakavia asioita niin kuin varastamista, avioeroa, kiusaamista ja ajoradalla kulkemista. Se kesä meni siinä, muistelee Tonteri.

Konkreettista kieltä

Maisa Tonteri on paitsi kirjoittanut lapsille ja nuorille myös työskennellyt aiemmin heidän parissaan.

— Lapset ovat yhtä kiinnostavia keskustelukumppaneita kuin aikuiset. Lapset ovat vaativa lukijaryhmä ja heille pitää kirjoittaa kaikista asioista.

— Vaikka lapsille kirjoittaa symbolitason asioista, täytyy olla konkreettinen, koska lapset käsittelevät asioita konkreettisella kielellä. Vaativuus kirjoittamiseen tulee siitä, että täytyy olla selkeä mutta ei saa tehdä vain rautalankamallia.

Tonteri kertoo, että joidenkin mielestä lapsille pitäisi kirjoittaa täsmälleen niin kuin asiat ovat eikä tekstiä saisi kuorruttaa liiallisilla unelmilla, koska maailma on paha.

— Minä pidän kiinni siitä, että lapsille pitää antaa toivoa. Esimerkiksi Okko Oravan kohtalossa pientä lasta voi lohduttaa ajatus siitä, että jos pikkuruinen oravanpoika on selviytynyt kamalasta avioerotilanteesta, niin varmaan minäkin selviydyn, Tonteri selittää.

Avioerokirja lahjaksi?

Lapset tarvitsevat Maisa Tonterin mukaan laadukkaita kirjoja ja heille pitää tarjota kaikenlaisia kirjoja, ihan niin kuin aikuisillekin.

— Lapset eivät ole yhtenäinen ryhmä. Toiset tykkäävät lukea tietokirjoja, toiset haluavat pitkiä tekstejä. Joku pitää huumorikirjoista, joku taas sarjakuvista, kertoo Tonteri.

— Kannattaa lukea myös pienille lapsille ennakkoluulottomasti erilaisia tekstejä, sillä koskaan ei tiedä, mikä niistä tulee lapselle merkittäväksi. Voi lukea vaikka vaikeaakin tekstiä: saattaa olla, että lapsi nauttii sanoista ja niiden rytmistä, vaikka ei ymmärtäisikään ihan kaikkea.

Kenelle voisi antaa Okko Oravan kaksi pesää -kirjan? Avioeroa käsittelevä lastenkirja kukkapaketin kanssa tuliaisena ei ole ehkä paras tuliainen, ellei ole kysynyt vanhemmilta, sopiiko se. Mutta kirja sopii hyvin esimerkiksi päiväkodeissa avioeron käsittelemisen pohjaksi.

Vaikka Okko Oravan kaksi pesää on tarkoitettu lapsille, koskettaa se myös aikuista. Kirjan on kuvittanut Virpi Talvitie.

 

Maisa Tonterin kirjoittama Okko Oravan kaksi pesää -kirja julkaistiin ti 3.5.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.