null Baareista Pyhän Laurin kirkkoon

— Irlantilaisessa musiikissa vanha kertomisen perinne elää edelleen, Ilkka Ranta-aho sanoo.

— Irlantilaisessa musiikissa vanha kertomisen perinne elää edelleen, Ilkka Ranta-aho sanoo.

Baareista Pyhän Laurin kirkkoon

Ilkka Ranta-aho soittaa ja laulaa bändissä, joka esiintyy ensimmäistä kertaa kirkossa.

Irlantilaismusiikkia soittava Redhill Rats esiintyy ensi viikon torstaina Pyhän Laurin kirkossa. Silloin kuulijoille on luvassa musiikkia Skotlannista, Englannista ja Irlannista.

Nimi Redhill Rats viittaa Helsingin Punavuoreen, jossa bändin treeni-kämppä sijaitsee. Yhtye on esiintynyt muun muassa yksityisbileissä, baareissa ja irkkumusiikkifestareilla, muttei koskaan aiemmin kirkossa. Bändin toinen laulaja, kitaraa ja banjoa soittava Ilkka Ranta-aho, 49, kertoo, että irlantilaismusiikissa lauletaan usein viinanjuonnista, tappelusta, taisteluista sekä naisista, miehistä ja rakkaudesta.

— Torstain ohjelmisto on mietitty sen mukaan, mikä sopii esitettäväksi kirkossa, Ranta-aho toteaa.

"Hei, me päästään taas soittamaan"

Soittoharrastus on kulkenut Ilkka Ranta-ahon mukana lapsesta saakka. Kitaran, saksofonin ja huilun soittoa harrastanut Ranta-aho ehti soittaa useissa bändeissä ennen siirtymistään Redhill Ratsin riveihin. Alunperin hän tuli bändiin sijaistamaan laulajaa, joka lähti töiden vuoksi Ranskaan.

Laulaja tuli aikanaan takaisin Suomeen. Siitä lähtien bändissä onkin sitten ollut kaksi laulajaa.

— Meillä toimii työnjako aika hyvin. Minä laulan tietyn tyyppiset biisit ja toinen laulajamme Kuisma Korhonen omanlaisensa kappaleet.

Bändi treenaa sunnuntai-iltaisin. Silloin puhutaan muustakin kuin musiikista, mutta perhe- tai parisuhdeasioita treenikämpällä ei ruodita.

— Perheasioista ei tule treeneissä puhuttua. Vaimo on sitä kyllä monesti ihmetellyt, Ranta-aho kertoo.

Musiikki on kaikille bändin jäsenille harrastus, varsinainen leipä irtoaa muista töistä. Ammatiksi soittamisesta Ranta-aho ei haaveile. Irkkumusiikki on marginaalimusiikkia, jota soittamalla ei kuulema Suomessa elä. Toinenkin syy on.

— On kiva ajatella että hei, me päästään taas soittamaan. Olisi kammottavaa, jos soittaminen muuttuisi työksi ja rutiiniksi, Ranta-aho sanoo.

Irkkumusiikissa elää kertomisen perinne

Ranta-aho kävi ensimmäisen kerran Irlannissa 1980-luvun puolivälissä. Hän aikoi kierrellä Irlannissa kuukauden ajan ennen syksyä, jolloin hän aloittaisi tiedotusopin opinnot yliopistossa. Kielitaitoa nuorella miehellä piti ainakin olla. Hän oli käynyt katolista, englanninkielistä leikkikoulua ja sanoittanut biisejä englannin kielellä.

Matkan alku oli kuitenkin hankala.

— Pysähdyin risteykseen kysymään neuvoa eräältä mieheltä. En saanut hänen vastauksestaan mitään selvää. Se oli aikamoinen sokki. Kesti aikansa ennen kuin aloin ymmärtää irlantilaisten tapaa lausua englantia, Ranta-aho kertoo.

Samalla reissulla Ranta-aho innostui irlantilaisesta musiikkista.

— Irlannissa tarinankerronnan perinne ei ole mikään museojuttu. Vanha kertomusten ja kertomisen perinne elää musiikissa jatkuvasti.

— Siellä saatetaan laulaa edelleen vaikkapa 1700-luvulla tehtyä biisiä, johon on matkan varrella tullut mukaan uusia säkeistöjä. Vanhaan lauluun saatetaan tehdä myös kokonaan uudet sanat.

Kesälomalla Irlantiin

Ranta-ahon perheessä musiikki on miesten harrastus. Nuorempi pojista pyrki tänä keväänä Sibelius-lukioon, samaan kouluun, jota isoveli käy.

Klassista musiikkia harrastava esikoinen on Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa ja käynyt Jorma Panulan kapellimestarikurssilla. Hän soittaa Redhill Ratsin viimeisimmällä, parhaillaan masteroitavana olevalla levyllä pasuunaa.

Kesällä Redhill Rats pitää taukoa keikkailusta ja treeneistä. Kesälomallaan Ranta-ahon perhe suuntaa Irlantiin.

— Olen käynyt vuosien varrella monta kertaa Irlannissa sekä lomareissuilla että työn puolesta journalistina. Nyt menemme sinne ensimmäistä kertaa koko perheen voimin, Ranta-aho sanoo.


Kesäkonsertteja Pyhän Laurin kirkossa

Pyhän Laurin kirkossa jatkuu kesäkonserttien sarja torstaisin kello 12. Keskipäivän musiikkihetkissä on tarjolla muun muassa kansanmusiikkia Suomesta ja Irlannista, eteläamerikkalaista salsaa sekä romanimusiikkia.

Kaikkiin konsertteihin on vapaa pääsy, ohjelma maksaa 5 euroa.

  • Niin kauan minä tramppaan — suomalaisia kansanlauluja to 17.6. klo 12. Hannu Holma, baritoni, ja Janne Malinen, kitara.
  • Star of the County Down — musiikkia Irlannista, Skotlannista ja Englannista to 24.6. klo 12. Redhill Rats yhtye.
  • Laulan koska laulattaa! to 1.7. klo 12. Laurus-nuorisokuoro.
  • Herkkää tunnelmointia ja vauhdikasta poljentoa — uutta kansanmusiikkia modernilla otteella to 8.7. klo 12. Alakotila-Puronaho Trio.
  • Ranskalainen iltapäivä to 15.7. klo 12. Henna-Maija Kuki, harmonikka, ja Ville Vannemaa, saksofoni.
  • Balada y salseado — musiikkia Etelä-Amerikasta to 22.7. klo 12. Cuarteto nuevAmerica.
  • Yhdessä — hengellistä romanimusiikkia to 29.7. klo 12. Lauluyhtye Suora Lähetys.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.