null Dalai-lama on hyvä todistus mietiskelystä

Dalai-lama on hyvä todistus mietiskelystä

Laurence Freemanin mukaan omista ajatuksista irrottautuminen on tie onnellisuuteen.

Benediktiinimunkki Laurence Freeman on juuri lentänyt Helsinkiin Ukrainasta, jossa hän vietti muutaman päivän tavaten kristillisten mietiskelyryhmien jäseniä. Hotellin runsaasta aamiaispöydästä noustutaan hän kertoo hämmästelevänsä, kuinka erilaisessa todellisuudessa voidaan elää vain kahden tunnin lentomatkan päässä.

Freemanin lennättivät Helsinkiin toukokuun puolivälissä täällä toimivat kaksi meditaatioryhmää. Hän piti myös kaksi esitelmää meditaatiosta ja ohjasi mietiskelyjä Meilahden kirkossa.
 

Dalai-lama ei ole antanut vihan kasvaa itsessään."
 

Laurence Freeman on paljon reissussa. Hän johtaa kristillistä meditaatiota maailmanlaajuisesti edistävää WCCM-keskusta (The World Community for Christian Meditation). Freemanin työhön kuuluu meditaatioryhmien ohjaamista, puheita ja yhteiskunnallisten vaikuttajien tapaamisia. Freeman kohtaa säännöllisesti monia vaikuttajia ja on esimerkiksi Tiibetin hengellisen ja poliittisen johtajan Dalai-lama Tenzin Gyatson ystävä.

– Dalai-lama inspiroi minua muun muassa siinä, kuinka hän on käsitellyt omaa traumaansa, joka on Tiibetin miehitys. Hän ei ole antanut vihan kasvaa itsessään. Yksityisesti hän on kuitenkin sanonut tekevänsä joka päivä töitä tämän asian kanssa, Freeman sanoo.

– Dalai-lama on vapaa henki, joka on samaan aikaan täysin omistautunut omille pyrkimyksilleen ja täysin irrottautunut niistä. Tämä irti päästäminen antaa hänelle vapauden. Vuosien työllä Dalai-lama on tehnyt itsestään kristuksenkaltaisen hahmon.

Freemanin mukaan Tenzin Gyatso on iloinen ja spontaani mies, joka antaa olemuksellaan maailmalle hyvän todistuksen meditaatiosta.

– Aina kun olemme vuoropuhelussa, opimme toisiltamme paljon.

Päästä irti ja ole onnellinen

Irti päästäminen on onnellisuuden ehdoton edellytys. Laurence Freeman ottaa esimerkiksi lapsen ja vanhemman suhteen. Kun lapsi on pieni, hyvää tahtova vanhempi pitää lapsen lähellään ja hoitaa häntä.
 

Rakkaus on tasapainoilua omistautumisen ja irrottautumisen välillä.”

 

Lapsen kasvaessa suhde muuttuu. Lapsen aikuistuessa vanhemman on osattava päästää irti, jotta lapsi voisi itsenäistyä. Irrottautuminen on tuskallista, mutta tärkeää.

– Vaikka vanhempi antaa lapsen kasvaa ja tehdä virheitä, hän ei lakkaa rakastamasta tätä. Vanhempia antaa lapsen olla juuri sellainen kuin tämä on.

– Tätä on rakkaus. Se on tasapainoilua omistautumisen ja irrottautumisen välillä. Jos irrottautuminen epäonnistuu, seurauksena voi olla jopa väkivallantekoja.

Irrottautumista ja irti päästämistä harjoitellaan meditaatiossa jatkuvasti. Aina kun meditoija suoristaa selkänsä, sulkee silmänsä ja keskittyy, hän päästää irti sen päivän tapahtumista.

Siirrä huomio pois itsestäsi

Meditaatiossa harjoitellaan huomion siirtämistä paitsi ulkoisten seikkojen myös itsen ulkopuolelle. Itsekeskeisyys on tunnetusti monen ongelman keskeinen piirre, joka pahentaa esimerkiksi ahdistusta tai alakuloa.

– Huomion siirtäminen itsen ulkopuolelle on tie onnellisuuteen ja Jumalan valtakuntaan. Meitä edeltäneet rukoilijat ovat suositelleet tähän yksinkertaista menetelmää: laita syrjään ajatukset, ota aikaa hiljentymiselle ja anna itsesi rauhoittua.

Mieli tuottaa jatkuvasti suunnitelmia, muistoja ja ajatuksia, jotka pannaan meditaatiossa lempeästi syrjään. Tämän tehdään yksinkertaisella tavalla keskittymällä tarkkaavaisesti yhteen rukoussanaan tai mantraan.

Sanan valinta on tärkeää, ja Freeman suosittelee valitsemaan itselleen vieraskielisen sanan, kuten Abba tai maranata. Näin mieli ei lähde pohdiskelemaan sanan merkitystä vaan ainoastaan kiinnittyy siihen meditaation ajaksi. Freeman suosittelee mietiskelemään mantraa hyväksi käyttäen aamuin illoin 20 minuuttia istuen silmät kevyesti suljettuina ja selkä suorana.

– Rukous on ajatusten syrjään laittamista. Tämä koskee niin hyvä kuin huonojakin ajatuksia, Freeman painottaa.

Mietiskely koulii harjoittajaansa

Meditaatio on suurin yksittäinen asia, joka on muuttanut Laurence Freemania.

– Tuntuu kovin ylpeältä sanoa näin, mutta se on tehnyt minua entistä nöyremmäksi. Kun katson elämääni taaksepäin, meditaatio on vähentänyt pelkoani ja antanut minulle tunteen itseni hyväksymisestä.
 

Minulla on puutteeni, mutta myös on vahva tunne siitä, että Jumala on suurempi kuin tietoisuuteni.”
 

Meditaatiossa tietoisuus avautuu omaa itseä suuremmalle kokonaisuudelle.

– Minulla on puutteeni, mutta myös on vahva tunne siitä, että Jumala on suurempi kuin tietoisuuteni. Minulle on vahvistunut käsitys siitä, että Jumala on koko elämäni perusta, ei vain siinä vaikuttava voima.

– Mietiskely on tuonut minut Kristuksen yhteyteen. Tämä antaa minulle toivoa. Se antaa minulle myös voimakkaan tunteen yhteisöstä, jota voin palvella. Paradoksaalisesti meditaatio luo ympärilleen yhteisön, vaikka se on yksinäistä puuhaa.

Tiede tukee meditaatiota

Australian alkuasukkaat ovat Laurence Freemanin mukaan meditoineet jo 40 000 vuotta. Jännittävää on, kuinka psykologian ja neurologinen tutkimus tuottaa nyt tuloksia säännöllisen hiljentymisen hyödyistä.

Mietiskelyllä on suotuisia vaikutuksia muun muassa stressiin ja verenpaineeseen. Se voi auttaa myös esimerkiksi vihan käsittelyyn ja addiktioista irrottautumiseen.

– Jokainen voi kokeilla meditaatiota ja arvoida, mitä vaikutuksia sillä on iloon, kärsivällisyyteen, ystävällisyyteen, uskollisuuteen ja itsehillintään. Opetamme meditaatiota myös lapsille: yksi minuutti ikävuotta kohden.

Kun katsoo leppoisaa Laurence Freemania toukokuussa 2015 hotellin tyhjässä aulabaarissa, voi uskoa mietiskelyn voimaan.

Lisätietoja: The World Community for Christian Meditation.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: