null Designhuumeita ei luokitella huumausaineiksi

Designhuumeita ei luokitella huumausaineiksi

MDPV on lain mukaan lääkeaine, vaikka sitä ei käytetä sairauden hoitoon.

Keväällä uutisoitiin, että Vantaalla useassa koulussa on tavattu designhuume MDPV:tä. Kun asiasta tiedustelee poliisilta, tulee kysymykseen suora vastaus.

— Meillä ei ole ainuttakaan havaintoa alle 18-vuotiaista MDPV:n käyttäjistä, sanoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen huumerikostoimiston rikoskomisario Jussi Ojala.

— Jos olisi, panostaisimme sataprosenttisesti sen tutkimiseen. Jos jollakin sidosryhmällämme tai yksityishenkilöllä on tietoa asiasta, myös meillä pitäisi olla tieto siitä, jatkaa Ojala.

MDPV on levinnyt Vantaallekin, mutta tiedetyt käyttäjät ovat Ojalan mukaan "vanhoja piriruunia", eli useimmiten henkilöitä, joilla on takanaan pitkä huumausaineiden käyttöputki. Tiedetään, että varsinkin amfetamiinin käyttäjät löytävät usein MDPV:n, mutta käyttäjien kertoman mukaan siitä tulevat huomattavasti rajummat vieroitusoireet kuin amfetamiinista.

— MDPV:n käyttö aiheuttaa pelkotiloja, ahdistusta, harhoja, psykooseja ja riippuvuutta. Varsinkin henkinen riippuvuus on suurempi verrattuna aiemmin käytettyihin aineisiin, Ojala toteaa.

MDPV on tehty huumeeksi

Designhuumeet eivät ole täysin uusi ilmiö Vantaankaan katukuvassa. Ennen MDPV:tä on löydetty ekstaasinappeja ja niiden variaatioita. Mutta MDPV:n räjähdysmäinen leviäminen on uutta.

— Vantaalla tavataan MDPV:tä päivittäin. Yleensä amfetamiinin vakikäyttäjiltä löytyy joka toinen kerta amfetamiinia ja joka toinen kerta MDPV:tä, rikoskomisario Jussi Ojala kertoo ja lisää, että huumausainerikoksista pystytään selvittämään kymmenisen prosenttia.

MDPV:tä on kutsuttu myös seksihuumeeksi, millä ilmeisesti yritetään lisätä varsinkin nuorten kiinnostusta.

— Ei kai kukaan huumeiden myyjä sano, että tässä on nyt sellainen huume, joka laskee seksuaalista halukkuutta, toteaa Ojala.

"MDPV:n käyttö aiheuttaa pelkotiloja, ahdistusta, 
harhoja, psykooseja ja riippuvuutta."

Designhuume-nimitys tulee siitä, että aine on varta vasten huumeeksi kehitelty, mutta sen eksakti kemiallinen kaava on sellainen, että sitä ei nykylainsäädännön mukaan voi luokitella huumeeksi. Designhuumeiden vaikutus on käyttäjälleen samanlainen kuin huumeeksi luokiteltavissa aineissa.

— Esimerkiksi amfetamiini on alun perin suunniteltu lääkkeeksi, mutta MDPV:tä ei käytetä lääkkeenä mihinkään sairauteen, eli se on suoraan huumeeksi tarkoitettu.

Lakia pitää muuttaa

MDPV ei ole jäänyt ainoaksi designhuumeeksi, sillä huumeiden tuottajat kehittelevät jatkuvasti uusia. Vastikään Helsingissä löydettiin MCPP-designhuumetehdas. Ruotsissa MDPV on jo luokiteltu huumeeksi, mutta Suomessa päätöstä saadaan odottaa näillä näkymin syksyyn.

— Vaikka huumausaineluokittelu tapahtuu EU-tasolla, poikkeuspäätöksiä voisi tehdä kansallisella tasollakin. Mutta ei olisi mitään järkeä luokitella vain yhtä ainetta huumeeksi, sillä kohta on tarjolla toinen aine, joka on eriniminen ja hiukan eri kaavalla tehty, Jussi Ojala selventää.

Koska designhuumeita ei luokitella huumeiksi, niiden myymisestä, hallussapidosta tai käyttämisestä ei toistaiseksi voi määrätä kovia rangaistuksia. Designhuumeiden myyjät tietävät tämän, ja siksi niillä on helppo tienata.

— Jos puhutaan suurista Suomeen tuotavista MDPV-määristä, voidaan tietyissä tapauksissa rangaista salakuljetusrikoksesta, mutta yleensä rangaistukset ovat olleet kahden vuoden vankeuden luokkaa tai sakkoja.

— Koko lainsäädäntöä pitäisi muuttaa siten, että huumausaineiksi suunnitellut aineet ovat huumausaineita, eivät lääkkeitä.

Ensimmäinen kokeilu kotibileissä

Rikoskomisario Jussi Ojala kertoo, että siinä vaiheessa, kun vanhemmat alkavat epäillä lapsensa käyttävän huumeita, on käyttö yleensä jatkunut jo hyvän aikaa.

— Kaveripiirin vaihdos, tekosyyt, ainaiset selittelyt menemisistä ja tulemisista, harrastusten lopettaminen ja koulusta lintsaaminen ovat merkkejä siitä, että nuoren asiat eivät ole kunnossa.

Myös nuoren "skitsoilu" voi merkitä huumeiden käyttöä, eli nuori ei siedä, että häneltä kysellään mitään, tai hän luulee, että häntä vainotaan koko ajan. "Miks sä tota kysyt?" on usein kuultu vastaus tavallisiin vanhemman esittämiin kysymyksiin.

— Nuorilla, jotka juovat alkoholia usein humaltumistarkoituksella, on matala kynnys ajautua huumausaineiden kokeilijoiksi. Pussikalja- ja tupakkapiirit jatkuvat helposti huumeringiksi.

Jos nuorella ei ole koulu- tai harrastusryhmää, syrjäytymis- ja huumeisiinsekaantumisriski kasvaa. Nuorella on suuri tarve kuulua johonkin ryhmään.

— Huumerikollisten kuulusteluissa on käynyt ilmi, että useimmissa tapauksissa ensimmäinen huumekokeilu on ollut kotibileissä, kun joku tuntematon, ulkopuolinen henkilö on tarjonnut aineita.

Rikoskomisario Ojala korostaa, että vanhempien pitää tietää, missä ja kenen seurassa nuori päivittäin liikkuu. Myös vanhempien verkostoituminen keskenään on erittäin tärkeää. Kesälomienkaan aikana nuorta ei saa jättää yksin hengailemaan koko päiväksi.


Nuoret käyttävät alkoholia ja lääkkeitä

Vantaankosken seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Juha Jutila on päivittäin 14–20-vuotiaiden nuorten kanssa tekemisissä. Hän on yksi Vantaan ammattiopisto Varian Ojahaantien yksikön oppilashuoltoryhmän jäsenistä. Jutila tekee yhteistyötä opettajien ja koulukuraattorin kanssa. Hänen päätehtävänsä on olla läsnä, kun nuoret haluavat jutella.

— Oletettavaa on, että designhuumeita, yhtä lailla kuin muitakin huumausaineita, liikkuu kouluissa, mutta niistä ei tiedetä.

Erityisnuorisotyönohjaaja Jutila ihmettelee nykyistä lakia.

— Miksi huumausainelakia ei laadita niin, että aineet, jotka päihdyttävät ovat kiellettyjä huumeita?

Jutila tapaa nuoria myös seurakunnan Saapas-työssä. Jutilan organisoimat vapaaehtoisista kootut ryhmät kiertävät Länsi-Vantaan alueella perjantai-iltaisin.

— Käymme asemilla, puistoissa sekä päiväkotien ja koulujen pihoilla tapaamassa nuoria. Useimmiten he käyttävät alkoholia, mutta nykyään alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö on yleistä, sillä aika monilla on jonkinlainen mielialalääkitys.

Nuorisotyönohjaajan työhön kuuluu ottaa nuori vastaan sellaisena kuin hän on, esimerkiksi huumeiden käyttäjänä tai peliriippuvaisena. Mutta lastensuojelulaki määrää ilmoittamaan huumeidenkäytöstä viranomaisille.

— Ilman muuta ilmoitamme poliisille, jos löydämme nuorelta huumeita tai nuori on päihtyneenä koulussa. Se on velvollisuus, mutta myös nuoren etu. Mitä varhaisemmassa vaiheessa huumeidenkäyttöön puututaan, sen parempi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.