null Diplomaatin lista

Diplomaatin lista

Heikki Hiilamo: Kuoleman listat. Otava 2010.

Steven Spielbergin elokuva Schindlerin lista kertoo liikemiehestä, joka pelasti yli tuhannen juutalaisen hengen natsien keskitysleirillä. Suomen Santiagon suurlähetystön asiainhoitaja Tapani Brotherus toimi samoin Chilen sotilasvallankaappauksen jälkeen. Hän pelasti 2500 juntan vainoamaa ihmistä.

Presidentti Salvador Allende yritti viedä Chileä demokraattisin keinoin sosialismiin, mutta hänen kokeilunsa epäonnistui. Sotilasjuntta kaappasi vallan 1973 ja vasemmistolaisista tai heiksi epäillyistä tuli vainottuja. Ihmisiä tapettiin ja kidutettiin jalkapallostadionilla. Brotherus ei voinut katsoa vainoa sivusta.

Brotheruksen tarina kerrotaan vasta tänä vuonna ilmestyneessä kirjassa. Heikki Hiilamon kirjoittama kirja on vaikuttava dokumentti miehestä, joka vaaransi uransa piilottamalla pakolaisia kotiinsa ja etsimällä heille suojaa eri maiden lähetystöistä. Lopulta osa Chilen pakolaisista päätyi Suomeen, maamme ensimmäisenä suurena pakolaisryhmänä.

Brotheruksen toiminta oli poikkeuksellista, sillä samaan aikaan Suomi suhtautui hyvin nuivasti pakolaisiin ja palautti esimerkiksi Neuvostoliitosta tulleita loikkareita rajan taa. Brotherus otti käyttöön diplomaattisen suojan, jota silloin sovelsivat lähinnä muutamat Latinalaisen Amerikan maat.

Mielenkiintoinen yksityiskohta kirjassa on kirkkojen toiminta. Vaikka monet katolilaiset papit vastustivat kommunismia, sotilasjuntan julmuus johti siihen, että kirkosta tuli aktiivinen vainottujen auttaja. Myös pienellä Chilen luterilaisella kirkolla oli tässä iso rooli.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.