Maailman suurin ilmastotapahtuma, WWF:n järjestämä Earth Hour, järjestetään lauantaina 28.3.2015 kello 20.30–21.30. Kuva: Thinkstock.
Earth Hour muistuttaa, ettei ekotekoihin vaadita extremeä
Earth Hour väläyttää valomerkin ilmaston puolesta. Varsinaiset ekoteot tehdään kuitenkin arjen valinnoissa, tempauksien ulkopuolella.
Ensi lauantaina vietetään Earth Hour -tapahtumaa, jonka tarkoituksen on herätellä ihmisiä pohtimaan ilmastokysymyksiä. Tapahtumaan osallistumalla osoitetaan symbolista tukea, mutta näkyykö tempaus suoraan sähkön kulutuksessa?
”Suurta notkahdusta ei näy. Viime vuonna Earth Hourin tuottama säästö vastasi yhden yksiön tunnissa kuluttamaa sähkön määrää”, kertoo Helsingin energiayhtiö Helenin tiedottaja Sanna Jääskeläinen.
”Mutta tapahtuman sanoma on sitäkin suurempi”, Jääskeläinen muistuttaa. ”Vähäisiltäkin kuulostavat ekoteot kertautuvat, jos mukana on paljon ihmisiä ja niitä tehdään säännöllisesti”.
Ilmastoystävällistä elämää voi viettää siis vaikka joka päivä, eikä pysyvästi luontoa huomioiva elämäntyyli vaadi suurta seikkailumieltä tai karskia extreme-asennetta. Jo oman energiankulutuksen tarkkailulla ja pienillä tottumusten muuttamisella voi olla suuri vaikutus: Kauanko hengailen suihkussa? Jääkö illalla TV-ruudut valmiustilaan? Tuleeko pestyä pyykkejä tai astioita vajailla koneilla?
”Monet energiaa säästävät teot vaativat oikeastaan vain tapojen muuttamista. Vaikka sitä, että oppii sammuttamaan turhat laitteet ja valot, joita ei juuri sillä hetkellä tarvita”, Sanna Jääskeläinen rohkaisee.
Isompia säästöjä halajavan kannattaa kääntää katseensa kodin lämmitykseen ja energiaystävällisiin kodinkoneisiin. Omaa sähkönkulutusta voi arvioida vaikkapa www.ilmastodieetti.fi –sivustolla.
Lompakkokin on tyytyväinen, sillä säästetty sähkö näkyy luonnollisesti myös laskussa.
Kirkko mukana tempauksessa: valot sammuvat ja kynttilät syttyvät
Tulevana lauantaina kellon lähestyessä puolta yhdeksää Agricolan kirkko on tyhjillään. Illan konsertti on päättynyt ja kirkko hiljentynyt. Iltavuoroa tekevä suntio Heikki Kerätär ottaa avainnippunsa, kiipeää 63 askelmaa ylös kirkon portaita, avaa palo-oven ja astuu vintin puiselle puusillalle. Kirkon välikatolla on katkaisin. Hetken kuluttua kirkko pimenee. On Earth Hourin aika.
Samalla hetkellä pimentyvät myös Tuomiokirkon, Suomenlinnan ja Vanhakirkon valot. Vain Suomenlinnan kirkon majakka jää loistamaan ja sen valokiila ulottuu aina kauas merelle.
”Olemme olleet mukana alusta alkaen”, kertoo Tuomiokirkkoseurakunnan pääsuntio Petri Oittinen. ”Symbolisena eleenä tässä mukana oleminen on tärkeää.”
Pääkaupunkiseudun kirkoissa pimeää tuntia vietetään paitsi valoja sammuttamalla, mutta myös kynttilähartauksien merkeissä. Tunnelmallisia hartauksia järjestetään muun muassa Kallion, Tikkurilan ja Vantaankosken kirkossa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Valot pois tunniksi maapallon hyväksi 24.3. – myös kirkossa osallistutaan Earth Houriin
AjankohtaistaValojen sammuttamisella ilmastaan huoli ilmastonmuutoksesta. Tavoitteena on viettää maailman suurin kynttiläillallinen.